- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Ako žiť dlhšie? Kľúčom k zdraviu má byť konzumácia syra
Ako žiť dlhšie? Kľúčom k zdraviu má byť konzumácia syra
Kto by ho nemal rád? Syr je vo svojich nekonečných podobách jednou z najobľúbenejších potravín malých i veľkých. Je výborný do varenia, ale s pôžitkom si ho vychutnáme aj len tak – na desiatu, pri telke, či k vínu. Vedeli ste však, že tento nenápadný výrobok z mlieka skrýva v sebe aj oveľa viac?
Zaujímavé poznatky o syre priniesli výskumníci z kanadskej McMaster Univerzity. Zvyky v konzumovaní tohto výrobku sledovali v skupine 130 000 ľudí vo vekovom zložení 35 až 70 rokov. Vybraná vzorka zahŕňala zástupcov z 21 krajín sveta.
Verte tomu, alebo nie, výskum ukázal, že u účastníkov, ktorí konzumovali značné množstvo žltého zázraku (asi dve porcie denne), bol zaznamenaný znížený výskyt mŕtvice a srdcových chorôb. Zaujímavé je tiež to, že riziko úmrtnosti u ľudí, ktorí sa zdržali konzumácie syrových a iných mliečnych výrobkov, bolo radikálne vyššia, až 44 %.
Výskumníci tvrdia, že je predčasné špekulovať o tom, či syr môže skutočne predĺžiť život, alebo nejako inak zlepšiť jeho kvalitu. Je však jasné, že tento lahodný pokrm nemusí mať až taký negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, ako sa doteraz predpokladalo.
Foto: pixabay.com