Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 8. mesiac

reklama:
Bábätko 8. mesiac

Zostavte vlastný, zdravý detský jedálniček

Príprava vlastnej stravy pre bábätko je skvelým spôsobom, ako ušetriť pár korún a súčasne mať pod kontrolou množstvo soli a konzervačných látok. Najprv preverte, čo a kedy môže Vaše dieťatko jesť. Prvé rozmixované jedlá vo forme kaší a polievok väčšinou deti dostávajú medzi štvrtým a šiestym mesiacom. Ešte než so zavádzaním pevnej stravy začnete, poraďte sa s pediatrom. Začínajte vždy s ľahko stráviteľnými potravinami, ako je karotka, zelené fazuľky, brokolica, banány, zemiaky, hrušky alebo jabĺčka.

Keď budete mať jasno v jednotlivých ingredienciách, uvarte ich v pare a roztlačte alebo rozmixujte ich na kašu. Varenie v pare je vždy lepšie, než klasické varenie vo vode, pretože potraviny varením strácajú väčšinu vitamínov a dôležitých výživných látok. Ovocie samozrejme stačí iba nastrúhať alebo rozmixovať. Spočiatku by kaše alebo polievky nemali obsahovať hrudky, ale čím bude dieťatko staršie, tým väčšie kúsky bude schopné rozžuť a prehltnúť. Ak sa Vám kaša zdá príliš hustá, tesne pred kŕmením ju zrieďte vývarom zo zeleniny (obsahuje väčšinou množstvo výživných látok), dojčenským mliekom alebo prevarenou dojčenskou vodou.

Nové chute by mali byť bábätku predstavované v týždenných intervaloch, lebo dieťatku trvá dlhší čas, než sa rozhodne, či mu konkrétna potravina chutí alebo nie. Vždy si poznamenajte, kedy a čím ste bábätko kŕmili. Lepšie tak vysledujete prípadné potravinové alergie. Odborníci odporúčajú vždy po akejkoľvek novej potravine vyčkať asi štyri dni, či sa neobjaví alergická reakcia a až potom ju zaradiť do bežného jedálnička alebo vyskúšať niečo nové.

Ak bábätko stále dojčíte alebo kŕmite z fľaše mliekom, možno mu spočiatku bude stačiť iba pár lyžičiek kaše. Na druhej strane môžete rozmixované jedlo zamraziť a nemusíte tak často variť! Nalejte kašu do plastových formičiek na ľad a skladujte v uzavierateľnom igelitovom vrecúšku v mraziaku. Vždy na vrecúško vyznačte druh potravín a dátum. V mraziaku môže byť detská strava skladovaná maximálne tri mesiace, v chladničke najdlhšie 36 hodín. Nikdy neschovávajte jedlo, do ktorého už bola ponorená použitá lyžička – sliny môžu jedlo kontaminovať baktériami.

Potraviny nakupujte vždy čerstvé a u preverených predajcov, vyskúšať môžete i biopotraviny. Ak chcete trochu ušetriť, dohovorte sa s jednou alebo i viacerými mamičkami z okolia a nakupovať môžete vo väčšom množstve vo veľkoobchode alebo na internete. Nielenže tak získate čerstvé potraviny za rozumnú cenu, ale môžete si s mamičkami tiež vymeniť recepty na detské jedlá i veľa iných skúseností.

Otravné alergie

Alergia je najrozšírenejšou chronickou chorobou v detstve. A väčšinou je dedičná.

Príčiny vzniku alergií a ako im predchádzať.

Dieťa, ktorého jeden z rodičov je alergik, má o 25% vyššiu pravdepodobnosť vzniku alergie, než dieťa, ktorého rodičia alergickí nie sú. V rodinách, kde trpia alergiami obaja rodičia, sú deti ohrozené až o 70% častejšie. Našťastie existujú spôsoby, ako alergiám predchádzať a obmedziť rizika spojené s prostredím, kde bábätko vyrastá.

Zvýšená hygiena a lekársky pokrok paradoxne prispeli k raketovo rastúcemu počtu alergikov. Očkovanie a antibiotiká totiž obmedzili množstvo chorôb, ktoré nás predtým ohrozovali. A výsledok? Náš imunitný systém, ktorý má za normálnych okolností chrániť organizmus, prehnane reaguje na pôvodne celkom neškodné substancie ako sú peľ, prach alebo zvieracia srsť.

Ďalšou príčinou môžu byť zmeny životného štýlu a rytmu. Trávime viac času vo vnútri a sme tak viac vystavení alergénom, ako sú prach, roztoče a chlpy domácich maznáčikov. Navyše stále častejšie používanie antibakteriálnych čističov spôsobuje, že imunitný systém našich detí nie je zvyknutý na bežné (“dobré i zlé”) baktérie a stráca základnú schopnosť rozoznať priateľa od nepriateľa.

Okrem toho, že pravidelne utriete prach a nebudete to preháňať s používaním antibakteriálnych prostriedkov na všetky povrchy v domácnosti (vyhubia síce nebezpečné, ale i prospešné baktérie, ktoré môžu imunitný systém naopak posilňovať), vyskúšajte pár nasledujúcich tipov, ktoré Vám pomôžu obmedziť riziko vzniku alergií u Vášho bábätka:

  1. U dojčených detí existuje nižšia pravdepodobnosť vzniku alergií. Dojčením môžete imunitu dieťatka na alergény dobre pripraviť.
  2. Nefajčite v miestnosti ani v aute a nedovoľte to ani nikomu inému.
  3. Nevystavujte dieťatko pôsobeniu peľov v príliš nízkom veku. Na jar, keď vzduchom lieta najviac alergénov, nevetrajte lôžkoviny vonku ani nevytvárajte v detskej izbičke prievan.

Úsmev prosím!

Najčastejšie začínajú rásť zúbky medzi 4 a 6 mesiacom, takže ste už pravdepodobne zistili, aké mrzuté a unavené Vaše bábätko môže byť. Žiadny div, vďaka tlačiacim sa zúbkom je precitlivené, zle spinká, je neustále uslintané a do ústočiek strká všetko, na čo dosiahne. Prerezávajúce sa zúbky môžu znamenať i zvýšenú teplotu, napuchnuté, citlivé ďasná, a to nielen na mieste, kde rastie zúbok. Podobné príznaky sa môžu objaviť už tri až štyri dny pred a dva až tri dny potom, čo sa zúbok objaví.

Radi by ste bábätku uľavili a neviete ako? Vyskúšajte nasledujúce tipy. Dieťatko sa bude cítiť oveľa lepšie.

  1. Rozptýľte jeho pozornosť maznaním, hojdaním, hrami a prechádzkami.
  2. Podráždené a napuchnuté ďasná masírujte čistými prstami po dobu cca 2 minút tak často, ako bude treba.
  3. Zabaľte kúsok ľadu do mokrej žinky alebo plienky a masírujte miesto, kde sa tlačí zúbok. Dávajte pozor, aby kúsok ľadu nevykĺzol z textílie a bábätko ho nevdýchlo alebo neprehltlo.
  4. Dovoľte bábätku masírovať si ďasná žužlaním hryzadla. Vychladené (nie zmrznuté) hryzadlo alebo vlhká žinka dieťatku výrazne uľavia. Keď sa zúbky prerežú, dávajte pozor, aby bábätko hryzadlo zúbkami nepoškodilo a uvoľnené kúsky neprehltlo. V tejto chvíli sú najpraktickejšie pevnejšie gumové hryzadlá v tvare kefky na zuby.
  5. Ponúknite bábätku, ak je už zvyknuté na pevnú stravu, vychladenú ovocnú výživu. Rozhodne mu nedávajte nanuky, mrazené banány, mrkvu ani iné nerozmixované jedlo, ktoré by mohlo ľahko vdýchnuť alebo prehltnúť.

Ak bábätko hodne slintá, predchádzajte dehydratácii a nahrádzajte stratené tekutiny riedenou ovocnou šťavou alebo vodou. Bábätko nenechávajte vo vlhkom oblečení, zabránite tak podráždeniu pokožky a vyrážkam. Často ho prezliekajte alebo mu uviažte podbradníček.

Ak žiadne uvedené metódy bábätku neuľavia, poraďte sa s lekárom o použití upokojujúcich mastí, chladivých gélov alebo sirupu proti bolesti.

V rámci ostatných rodičovských povinností môže byť obdobie prerezávania zúbkov veľmi náročné. Preto nezabúdajte, že ani toto štádium vývoja netrvá večne a až sa na Vás dieťatko zazubí ústami plnými bielych perličiek, už si naň ani nespomeniete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.