Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Babičky sú pre deti moc dôležité, ale babička z matkinej strany má ešte jedno podstatné plus.

reklama:
Babičky sú pre deti moc dôležité, ale babička z matkinej strany má ešte jedno podstatné plus.

Väčšina z nás má na babičky len tie najkrajšie spomienky. Babičky predsa len nemusia vnúčatá toľko vychovávať, ako vychovávali svoje deti, takže sú často zhovievavejšie a majú tiež životný nadhľad daný rokmi skúseností. Bývajú tiež trpezlivejšie a nad niektorými huncútstvami skôr privrú oko.

Krásy detstva s babičkou

Ak ste mali šťastie, rozprávala Vám babička o starých časoch, ktoré pred Vašimi očami ožívali, a keď ste potom boli starší a niečo ste počuli v škole alebo potom o tom sami čítali, hocikedy Vám to pripadalo povedomé, pretože ste to už počuli od nej .

Mnoho ľudí má tiež slovo babička spojené s letnými prázdninami, kúpaním a výletmi. A tiež samozrejme s voňavou kuchyňou a tými najlepšími jedlami a buchtami, aké nevedel nikto na svete. Ak ste mali to šťastie a mali ste babičku tak z matkinej, tak z otcovej strany a mohli ste si ich blízkosti v období detstva užívať, mali ste veľké šťastie. Hoci ste ich obe mali možno radi úplne rovnako, možno Vás prekvapí, že babička z matkinej strany je predsa len niečím výnimočná.

Tajomstvo materskej rodovej línie

Ak sa na to zameriate, zistíte, že Vy aj ľudia vo Vašej rodine majú často ako povahové vlastnosti, tak aj vzhľad, práve po babičke z matkinej strany. Nejde teda už len o slovné odovzdávanie rodinných príbehov a životných skúseností, ale o genetickú väzbu.

Už dlho sa vie, že mnoho genetických informácií sa odovzdáva ob generáciu, to znamená z prarodičov na vnukov. Odborníci na genetiku idú však vo svojich štúdiách ešte ďalej a prišli s tým, že napríklad to, akým spôsobom babička prežívala svoje tehotenstvo, môže mať priamy vplyv na to, ako sa bude vyvíjať jej vnúča. Zatiaľ sme, zdá sa, len na prahu poznania skutočných rodinných väzieb, ktoré nás pútajú a ovplyvňujú v miere, ktorú sme si nevedeli ani predstaviť.

Starostlivosťou o seba sa staráte aj o ďalšie generácie

Je to tiež veľká výzva pre každého, kto svoje genetické informácie odovzdáva ďalej, teda má deti. Zatiaľ totiž nie je úplne isté, čo z nášho správania môže mať pozitívny alebo negatívny vplyv na budúce generácie, a je dobré na to myslieť už teraz. Môže to pomôcť napríklad v boji proti rôznym závislostiam, a podobne. Naše zdravie, či už duševné, alebo fyzické, totiž evidentne nie je už len naše a máme určité záväzky k svojim deťom a ich potomkom. A je na každom, či túto výzvu prijme.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.