Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bitka zhoršuje chovanie detí

reklama:
Bitka zhoršuje chovanie detí

Vedci tvrdia, že výprask môže mať v dlhodobom meradle veľmi negatívne účinky na správanie dieťaťa. Nedávno publikovaná štúdia zistila, že výprask môže v skutočnosti správanie detí veľmi zhoršiť a fyzicky ich zraniť. Bohužiaľ tento spôsob trestov používa aj dnes obrovské množstvo rodičov, pretože to robili aj ich rodičia. Neuvedomujú si však, že tým svojim deťom skutočne ubližujú a narúšajú tým ich emocionálny vývoj.

Vedci pracovali s veľkým množstvom dát a po ich zhromaždení došli k záveru, že výprask môže postupom času zvýšiť problémy so správaním, vrátane zvýšenej agresivity, antisociálneho správania a rušivého správania. Dokázali tiež, že žiadne z detí nie je v dospelosti za výprask vďačné a nemalo na ne žiadny pozitívny vplyv. „Fyzické tresty sú stále častejšie považované za formu násilia, ktoré poškodzuje deti,“ píše odborník v štúdii. „Konzistencia týchto výsledkov naznačuje, že fyzické tresty poškodzujú deti.“

Na svete je približne 250 miliónov detí(asi 6 z 10), ktoré sú pravidelnou obeťou fyzických trestov. Dobrou správou je, že sa v súčasnosti stále viac rodičov snaží využívať iné ako fyzické tresty. Americká pediatrická akadémia hovorí, že nefyzické tresty môžu fungovať rovnako dobre, možno ešte lepšie. Namiesto výprasku navrhujú tri alternatívy:

  • nastavenie prísnych pravidiel
  • odstránenie obľúbenej hračky
  • zníženie času stráveného pred obrazovkou

Nezáleží na tom, či ste ako deti prešli tým istým. Svojim deťom by ste to robiť nemali. A pokiaľ to nerobíte, iste poznáte niekoho vo svojom okolí, kto týmto spôsobom rieši neposlušnosť a konflikty so svojimi deťmi bez ohľadu na ich vek. Je zarážajúce, že rodičia dokážu tvrdou rukou potrestať aj veľmi malé dieťa, ktoré ešte nemôže mať ani tušenie, čo robí a prečo dostalo výprask. Toto správanie by sme si mali uvedomiť a zo svojho života ho odstrániť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.