Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bojujete s nadmerným potením? Zistite, čo môže stáť v pozadí vášho trápenia

reklama:
Bojujete s nadmerným potením? Zistite, čo môže stáť v pozadí vášho trápenia

Zabráňte vážnejším problémom v budúcnosti! Potením sa telo ochladzuje a vylučuje cez pokožku toxíny. Hoci za normálnych okolností ide o prirodzenú reakciu organizmu, nadmerné potenie obohatené o nepríjemný zápach môže naznačovať, že niečo nie je v poriadku. Je preto dôležité zistiť dôvod tohto stavu.

Problémy štítnej žľazy

Ak štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónov, procesy v tele sa zrýchľujú. Takýto stav sprevádzajú rôzne príznaky, ako napríklad zvýšená úzkostlivosť či nervozita, strata hmotnosti, ale aj nadmerné potenie. Na menované príznaky by ste mali upozorniť vášho lekára, aby vás poslal na vyšetrenie štítnej žľazy.

Stres

Stres a úzkosť majú negatívny účinok na celý organizmus. Pot môže byť toho dôsledkom. Nakoľko obsahuje tuky a bielkoviny zmiešané s kožnými baktériami, býva navyše často zapáchajúci.

Nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia)

Človek s nízkou hladinou cukru v krvi môže byť zaliaty potom bez ohľadu na to, či je vonku teplo, alebo nie. Spolu s tým sa môže dostaviť i pocit veľkého hladu, závrate, úzkosť či problémy s videním.

Nežiaduce účinky liekov

Potenie je častým vedľajším účinkom rôznych liekov, ako sú antibiotiká, lieky na krvný tlak či psychiatrické medikamenty. Informácie o možných nežiaducich účinkoch nájdete v príbalovom letáčiku, prípadne sa o nich poraďte s vašim lekárom.

Menopauza

Nepríjemné návaly tepla a nadmerné potenie pociťuje aj veľa žien prechádzajúcich obdobím menopauzy. Tieto a ďalšie príznaky trápia zrelé dámy v dôsledku meniacich sa hladín hormónu estrogénu.

Horúčka neznámeho pôvodu

Ak teplomer ukáže nad 38,3 ° C bez dôvodu a tento stav trvá dlhší čas, môže ísť o horúčku neznámeho pôvodu. Medzi typické príznaky patrí okrem vysokej telesnej teploty aj potenie, triaška a bolesti hlavy. Ak trpíte týmito ochoreniami, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára.

Obezita

Obezita je porucha charakterizovaná prítomnosťou veľkého množstva telesného tuku a často je sprevádzaná aj nadmerným potením. Genetika, nezdravé stravovacie návyky, nedostatok fyzickej aktivity či spánku môžu spôsobiť obezitu a viesť k ďalším zdravotným problémom.

Hyperhidróza

Nadmerné potenie len v jednej oblasti tela sa nazýva hyperhidróza. Ide o partie, v ktorých je zvýšená koncentrácia potných žliaz, teda o krk, podpazušie, dlane alebo chodidlá nôh. Ak spozorujete symptómy, je dobré poradiť sa o nich s lekárom. Našťastie totiž existujú lieky, ktoré môžu zmierniť priebeh tohto ochorenia.

Foto: depositphotos.com, brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. februára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.