Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bolia vás prsia? Môže to byť hormónmy

reklama:
Bolia vás prsia? Môže to byť hormónmy

Bolesť pŕs zažíva mesiac čo mesiac snáď každá žena. Ak sa aj vy radíte do tejto skupiny, rozhodne to hneď neznamená, že trpíte rakovinou prsníka. Za bolesť pŕs, ich zväčšenie a zvýšenú citlivosť totiž vo väčšine prípadov môžu hormóny. Na vine môže byť aj nosenie nekvalitnej podprsenky alebo nezdravý životný štýl.

Za bolesť pŕs môžu najčastejšie hormóny. Táto bolesť je teda spojená s menštruačným cyklom a sama o sebe je súčasťou obávaného predmenštruačného syndrómu, ktorý začína zhruba týždeň pred očakávanou menštruáciou. Možno, že ste sama zaznamenala, že vás prsia v tomto období bolia najviac. Ako sa vlastne táto bolesť prejavuje? Cítite v prsiach nepríjemné pnutie, bolestivá je pre vás najmä oblasť okolo prsnej žľazy. Vaše prsia sťažili a zväčšili objem. Vaše prsia sú veľmi citlivé na dotyk.

Lekári túto pravidelnú bolesť pŕs, ktorá je viazaná na menštruačný cyklus, označujú ako cyklickú mastalgiu. Týmto typom bolesti, ktorá prekáža pri bežných činnostiach, športe i milovaní, väčšinou trpia mladšie ženy a dievčatá. Podľa lekárov však nie je potrebné tieto bolesti liečiť, pretože samovoľne odznejú.

Bolesť pŕs, ktorá je spojená s predmenštruačným syndrómom, môže byť zhoršená aj zložením vášho jedálnička. Pokiaľ trpíte týmito bolestivými stavmi pravidelne, lekári odporúčajú, aby ste sa začali oblúkom vyhýbať káve, kofeínovým nápojom a tiež kakau a čokoláde. Vhodné je, aby ste tiež nepili alkohol, nefajčili a vyradili zo svojej stravy údeniny a zrejúce syry. Svoju životosprávu sa navyše pokúste nastaviť tak, aby ste cyklickej bolesti pŕs čo najviac predchádzali.

Čo by ste teda mali urobiť? Vypite denne aspoň 1,5 litra čistej neperlivej vody. Jedzte denne ovocie a zeleninu. Zvýšte denný príjem vápnika, horčíka, esenciálnych mastných kyselín a vitamínu B a E.

Bolesť a pnutie v prsiach, ich zväčšenie a zvýšená citlivosť však vo vašom prípade môže mať úplne inú príčinu. Tento typ bolesti je totiž jednou z najvýraznejších známok raného tehotenstva, kedy sa vo vašom tele rozpútava doslova hormonálna búrka. Ak je tento stav pre vás úplne nový, radšej si urobte tehotenský test.

Pokiaľ máte prsia väčších rozmerov, za ich bolesť môže tiež zlá voľba podprsenky. Nekvalitná podprsenka vašim prsiam nezaisťuje dostatočnú oporu a okrem bolestivých pŕs môžete navyše trpieť aj nepríjemnými bolesťami chrbta. Dôležité v tomto prípade je, aby ste si zaobstarali kvalitnú podprsenku, ktorá vám bude dostatočnou oporou hlavne počas športovania. Zamerajte sa tiež na pravidelné posilňovanie chrbtových svalov.

Za významné povšimnutie rozhodne stojí, ak trpíte nepravidelnou bolesťou pŕs. Práve tento typ bolesti môže mať celý rad príčin. Na tento typ bolesti môže mať vplyv aj antikoncepcia, zhoršovať ju ďalej môžu stresové situácie a nervozita. Ak však trpíte náhodnými a nevysvetliteľnými bolesťami pŕs (alebo jedného prsia), radšej navštívte svojho ošetrujúceho gynekológa, ktorý vás dôkladne prezrie, nájde jadro problému a navrhne jeho správne riešenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.