Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 3.

reklama:

„Bojím sa, že prídem o mlieko“

Mnoho matiek si mlieko zbytočne odsáva, pretože sa boja, že inak sa im bude tvoriť menej mlieka. Alebo preto, aby si mohli urobiť zásobu mlieka v mrazničke, ktorú využijú, keď sa im mlieko „stratí“. Alebo naopak odsávajú preto, že sa obávajú, že ak nebudú odsávať „zvyšné“ mlieko, tak dostanú „zápal“. Ani jeden z týchto argumentov nie je dôvodom na odsávanie.

Čo teda spôsobuje, že matky „prídu o mlieko“?

V prvom rade, mlieko sa nestratí „len tak“. Vynikajúca tvorba mlieka sa bez nejakej príčiny nestratí zo dňa na deň. Príčin môže byť viacero:

  1. V drvivej väčšine prípadov ide o vyvrcholenie neriešených problémov s prisatím, pitím a dojčením ako takým. Niektoré bábätká sa prisávajú, málo pijú, potom zaspia a ak je pitie nedostatočné (ale nie významne nedostatočné), vtedy klesá tvorba mlieka pomaly, a tak si mamička túto situáciu všimne až neskôr, keď ju na to upozorní ešte niečo ďalšie (bábätko sa začne prisávať a odsávať, nepije poriadne, otáča hlavičkou, odťahuje sa, prehýba sa do luku, odmieta sa úplne prisať, pije nepokojne, krátko).
  2. Ďalšiu skupinu matiek, ktoré hovoria, že „prišli o mlieko“, tvoria matky, ktoré popri dojčení dokrmujú fľašou alebo dojčia s klobúčikom. Satie na fľaši je iné ako satie na prsníku a tok mlieka z fľaše je iný ako tok mlieka na prsníku – bábätko niekedy začne piť viac a viac z fľaše a viac a viac odmietať prsník. Bábätko, ktoré pije na klobúčiku, v skutočnosti nie je prisaté na prsník, v klobúčiku nie je nasatá dostatočne veľká časť prsníka, v tom najlepšom prípade je tam bradavka, a niekedy ani to nie. Niektoré mamičky hovoria, že dojčili s klobúčikom bez problémov – to je vtedy, ak mali veľké množstvo mlieka, a tak nebolo znižovanie tvorby mlieka klobúčikom viditeľné. Vo väčšine prípadov to tak nie je. Cumlík podobne môže spôsobiť problémy s dojčením a niektoré z nich sa môžu prejaviť až v 3. – 4. mesiaci, keď bábätko začne „štrajkovať na prsníku“.
  3. Snaha o „režim“, „predlžovanie intervalov medzi dojčeniami“, „snaha, aby bábätko prespalo noc“. Tieto snahy majú spoločného menovateľa – môžu negatívne ovplyvniť dojčenie, pretože pre tvorbu mlieka je dôležité dojčenie vtedy, keď bábätko prejaví o dojčenie záujem.
  4. Často sa hovorí o „laktačných krízach“ a „rastových špurtoch“ – hoci v skutočnosti neexistujú. Je pravda, že bábätko môže mať niekedy dni, keď chce byť dlho a stále na prsníku – a môže to mať rozličné dôvody, na ktoré nemusí byť jednoduché (a ani dôležité) prísť. Zároveň tiež dojčenie spĺňa aj mnohé iné funkcie než len poskytovanie potravy. Upokojuje nespokojné dieťa, dieťa, ktoré je choré, pomáha mu zaspať, a pod. Rastové tabuľky dojčených detí nepoukazujú na nejaké mimoriadne obdobia rastu a množstvo mlieka, ktoré dieťa medzi 1. – 6. mesiacom pije, je prekvapivo podobné. Inými slovami, dieťa v tomto období pije každý deň približne podobné množstvo mlieka, jeho „dávky“ sa nezvyšujú. Preto neexistuje laktačná kríza, ak ňou myslíme to, že mlieka bolo dosť a zrazu bábätko potrebovalo ešte viac a mamička musela tri dni čakať, kým mlieka bude dosť.

Tvorbu mlieka môže tiež znížiť:

  1. horúčkovité ochorenie matky (niekedy)
  2. niektoré lieky a hlavne užívanie antikoncepcie (aj Mirena)
  3. ak sa matka snaží byť dokonalou matkou a robí príliš veľa (aby mala dokonale upratané, navarené, vypraté, a pod.)

V takýchto prípadoch je možné urobiť opatrenia, aby sa tvorba mlieka opäť zvýšila. Je zbytočné robiť si zásoby mlieka v mrazničke. Ďaleko lepšie je snažiť sa, aby bol začiatok dojčenia čo najlepší, a riešiť problémy s dojčením čo najskôr vďaka kvalifikovanej pomoci.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 1.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 2.


Tento článok je možné kopírovať a ďalej distribuovať výlučne v prípade, že bude použitý výhradne v kontexte dodržania Kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka a všetkých následných rozhodnutí WHA. Ak sa chcete spýtať, čo to presne znamená, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. septembra 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.