- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Bylinné čaje. Aké účinky majú rôzne čaje a kedy ich konzumovať
Bylinné čaje. Aké účinky majú rôzne čaje a kedy ich konzumovať
Odrody čaju podľa zloženia!
Bylinné čaje
Tieto čaje môžu obsahovať zmes niekoľkých bylín. Zvyčajne sa jedná o rastliny, ktoré sú namiešané pre konkrétny účel. Patria sem napríklad čaje pre problémy s močovými cestami alebo zažívacími ťažkosťami.
Aromatické čaje
Môžu byť vyrobené z rôznych aromatických bylín. Nemajú jediný špecifický účinok na telo, takže dávkam nemusíme venovať osobitnú pozornosť. Ich prísadami môže byť iba jedna rastlina (napríklad mäta alebo harmanček) alebo 2-3 rastliny, ktoré spolu dobre harmonizujú.
Druhy čaju podľa ich účinku na organizmus
Osviežujúce čaje
Tieto je najlepšie konzumovať ráno. Posilňujú telo a dodávajú energiu. Takáto kompozícia môže obsahovať napríklad koreň angeliky, citrón, listy jahody.
Majú upokojujúci účinok
Naopak sa odporúča konzumovať ich večer pred spaním, pretože uvoľňujú a znižujú nervové napätie. Patrí sem napríklad mäta, ľubovník, hloh a harmanček.
Vitamínové čaje
Odporúčajú sa konzumovať najmä v zime a na jar, aby sa doplnili chýbajúce vitamíny a minerály. Tie môžu byť dokonca použité na doplnenie antivírusovej liečby. Zahrnuté sú tiež šípky, rakytník, lesné jahody, čučoriedky a žihľava.
Posilňovace čaje
Aj tieto majú podobný účinok ako vitamínové čaje. Posilňujú imunitný systém a bojujú proti infekciám. Patria sem šípky, rakytník, citróny, ľubovník a tymián.
Kontraindikácie
Majte na pamäti, že bylinné čaje sú tiež považované za liek, takže existujú určité kontraindikácie. Napríklad oregano, žihľava a tymián by sa nemali konzumovať počas tehotenstva. Ľubovník sa neodporúča pri vysokom krvnom tlaku a jarabinový čaj pri gastrointestinálnych ťažkostiach. Ak trpíte chronickým ochorením, nezabudnite sa pred liečbou prírodnými liekmi poradiť s lekárom.
Kompatibilita
Keď skombinujete rôzne bylinky a pripravíte si čaj, nezaškodí vedieť, že nie všetky bylinky sú navzájom kompatibilné. Mätu a harmanček napríklad nemožno spárovať so žihľavou a jarabinou, pretože majú rôzne účinky na produkciu žalúdočnej kyseliny. Ľubovník a hloh však tiež nemožno kombinovať, pretože majú rôzne účinky na krvný tlak.
Mnoho bylín sa veľmi dobre kombinuje s čiernym čajom. Napríklad mäta, citrónová tráva, tymián a môžu tomuto nápoju tiež dodať jedinečnú chuť. Každá kompozícia má svoje výhody. Citrónový čaj má upokojujúci účinok a čaj z tymiánu vás zahreje.