Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bylinné čaje. Aké účinky majú rôzne čaje a kedy ich konzumovať

reklama:
Bylinné čaje. Aké účinky majú rôzne čaje a kedy ich konzumovať

Odrody čaju podľa zloženia!

Bylinné čaje

Tieto čaje môžu obsahovať zmes niekoľkých bylín. Zvyčajne sa jedná o rastliny, ktoré sú namiešané pre konkrétny účel. Patria sem napríklad čaje pre problémy s močovými cestami alebo zažívacími ťažkosťami.

Aromatické čaje

Môžu byť vyrobené z rôznych aromatických bylín. Nemajú jediný špecifický účinok na telo, takže dávkam nemusíme venovať osobitnú pozornosť. Ich prísadami môže byť iba jedna rastlina (napríklad mäta alebo harmanček) alebo 2-3 rastliny, ktoré spolu dobre harmonizujú.

Druhy čaju podľa ich účinku na organizmus

Osviežujúce čaje

Tieto je najlepšie konzumovať ráno. Posilňujú telo a dodávajú energiu. Takáto kompozícia môže obsahovať napríklad koreň angeliky, citrón, listy jahody.

Majú upokojujúci účinok

Naopak sa odporúča konzumovať ich večer pred spaním, pretože uvoľňujú a znižujú nervové napätie. Patrí sem napríklad mäta, ľubovník, hloh a harmanček.

Vitamínové čaje

Odporúčajú sa konzumovať najmä v zime a na jar, aby sa doplnili chýbajúce vitamíny a minerály. Tie môžu byť dokonca použité na doplnenie antivírusovej liečby. Zahrnuté sú tiež šípky, rakytník, lesné jahody, čučoriedky a žihľava.

Posilňovace čaje

Aj tieto majú podobný účinok ako vitamínové čaje. Posilňujú imunitný systém a bojujú proti infekciám. Patria sem šípky, rakytník, citróny, ľubovník a tymián.

Kontraindikácie

Majte na pamäti, že bylinné čaje sú tiež považované za liek, takže existujú určité kontraindikácie. Napríklad oregano, žihľava a tymián by sa nemali konzumovať počas tehotenstva. Ľubovník sa neodporúča pri vysokom krvnom tlaku a jarabinový čaj pri gastrointestinálnych ťažkostiach. Ak trpíte chronickým ochorením, nezabudnite sa pred liečbou prírodnými liekmi poradiť s lekárom.

Kompatibilita

Keď skombinujete rôzne bylinky a pripravíte si čaj, nezaškodí vedieť, že nie všetky bylinky sú navzájom kompatibilné. Mätu a harmanček napríklad nemožno spárovať so žihľavou a jarabinou, pretože majú rôzne účinky na produkciu žalúdočnej kyseliny. Ľubovník a hloh však tiež nemožno kombinovať, pretože majú rôzne účinky na krvný tlak.

Mnoho bylín sa veľmi dobre kombinuje s čiernym čajom. Napríklad mäta, citrónová tráva, tymián a môžu tomuto nápoju tiež dodať jedinečnú chuť. Každá kompozícia má svoje výhody. Citrónový čaj má upokojujúci účinok a čaj z tymiánu vás zahreje.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.