Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cestovanie v tehotenstve

reklama:
Cestovanie v tehotenstve

Na dovolenku s bábätkom v brušku? Áno, cestovanie v tehotenstve je možné a pre väčšinu žien úplne bezpečné. Stačí, ak budete počúvať vaše telo a dodržiavať základné pravidlá, ktoré pomôžu ochrániť nielen vášho drobčeka, ale i vás samotnú.

Poznáte to. Mamičky, babičky, ale aj tety z tretieho kolena, či premúdrelé susedky vás presviedčajú o tom, že v tehotenstve neradno cestovať, tobôž nie do oblastí, ktoré sú za hranicami štátu. Máte sa predsa doma pripravovať na príchod novorodenca – prať, žehliť a prípadne začať chystať ovocné výživy pre dieťatko, ktoré nosíte pod srdcom. Ak však vaše srdce piští ešte po troške dobrodružstva, máme pre vás dobré správy.

Cestovanie v tehotenstve nie je žiadne tabu a my vám prezradíme, kedy je najlepšie zbaliť kufre aj kam sa vybrať. Pomôžeme vám pripraviť sa, aby vás nič nezaskočilo a aby ste sa na svojej dovolenke cítili čo najpríjemnejšie.

Kedy je ten najlepší čas na dovolenku

Ak sa cítite dobre, v zásade sa môžete vybrať na svoje potulky kedykoľvek až do 36. týždňa tehotenstva. Je však všeobecne známe, že najideálnejší čas vycestovať je uprostred gravidity. Ide o obdobie, keď sa cítite lepšie, než kedykoľvek predtým. Ak sa preto chystáte zažiť niečo extra ešte pred príchodom bábätka na svet, teraz je tá správna chvíľa.

V druhom trimestri, teda medzi 13. a 28. týždňom, sa zvykne budúcim mamičkám uľaviť od prvotných príznakov tehotenstva. Ranné nevoľnosti ustanú, potreba ísť každých päť minút na toaletu taktiež pominie, tehuľkám sa vracia stratená energia a cítia sa plné života. Na rozdiel od prvého trimestra, výrazne klesá aj riziko spontánneho potratu.

Po 28. týždni sa žena v radostnom očakávaní dostáva do 3. trimestra, a teda do záverečnej etapy celého tehotenstva. Toto obdobie zvykne byť pre maminky-čakateľky náročné. Nabrané kilečká môžu mať na svedomí viaceré zdravotné ťažkosti, pohyblivosť je výrazne obmedzená a dostavuje sa aj vyčerpanosť. Bábätko sa hlási o slovo čoraz silnejšími a intenzívnejšími kopancami. Lekári tiež varujú pred rizikom toho, že dieťa by sa mohlo vypýtať na svet o čosi skôr, a rodiť na pláži či palube lietadla teda nie je žiadna slasť.

Každá žena je iná, a preto aj vývoj plodu uhniezdeného v brušku tej-ktorej mamičky môže mať rozdielny priebeh. Všeobecným pravidlom je počúvať vlastné telo. To, ako sa cítite vám môže byť najlepším sprievodcom v rozhodovaní o vašich aktivitách. Vyraziť na dovolenku a oddýchnuť si ešte pred tým, než budú vaše dni a noci naplnené dojčením a prebaľovaním znie síce lákavo, ale pamätajte, že nikdy by to nemalo byť na úkor bábätka.

Kedy radšej odložiť cestovateľské plány?

Zaujíma vás, nakoľko je cestovanie v tehotenstve bezpečné? V zásade, ak sa vaša gravidita vyvíja normálne a vy nemáte žiadne ťažkosti, nie je sa čoho obávať. Ak ste však pod lekárskym drobnohľadom pre akúkoľvek komplikáciu, alebo vás dokonca v ambulancii vedú ako rizikovú pacientku, odložte spoznávanie sveta radšej na neskôr

Medzi najbežnejšie problémy, ktoré môžu ohroziť vaše cestovateľské ambície, patria:

  • srdcové ochorenie

  • respiračné ochorenie

  • nedávne krvácanie

  • ťažká anémia

  • preeklampsia

  • riziko predčasného pôrodu

  • viacpočetné tehotenstvo (dvojičky, trojičky,…)

Kam vyraziť a ktorým destináciám sa vyhnúť?

Či už sa rozhodnete objavovať krásy vlastnej krajiny, alebo sa vyberiete na dovolenku za jej hranice, mali by ste dodržiavať základné zásady bezpečnosti. Ubezpečte sa, že:

  • na mieste, kam idete nebude viac ako 28 °C,

  • nadmorská výška nepresiahne 1 800 m n. m.,

  • budete cestovať v pokoji,

  • budete môcť veľa piť a robiť prestávky na toaletu,

  • nepôjdete na ďalekú cestu po 35. týždni,

  • nepoletíte lietadlom po 36. týždni.

Váš krvný obeh teraz pracuje na plné obrátky. Preto radšej necestujte do horúcich a vlhkých tropických destinácií a rozhodne sa vyhnite extrémnym a poznávacím zájazdom. Podobná dovolenka by pre vás bola príliš náročná. Vzdajte sa akokoľvek lákavých napínavých dobrodružstiev, pochodov, výstupov či potápania v prospech relaxačnej dovolenky a choďte napríklad do kúpeľov.

Ideálne miesto pre vašu dovolenku je destinácia, kde teplota nevystupuje nad 28°C. Ak dávate prednosť horám pred teplom, nezdržujte sa vo výškach nad 1 800 metrov nad morom. Vďaka nízkemu atmosférickému tlaku by ste mohli pocítiť nedostatok kyslíka. A vaše bábätko tiež.

Cestovanie sa neodporúča do oblastí, kde sa vyskytujú epidémie ochorenia ZIKA. Táto choroba, šírená komármi, má na svedomí vážne vrodené chyby bábätiek, preto si chuť na exotiku nateraz radšej nechajte zájsť. Taktiež sa vyhnite miestam známym výskytom malárie. Aktuálny zoznam krajín, v ktorých hrozí nebezpečenstvo nákazy ochoreniami predstavujúcimi možné riziko pre tehotné ženy nájdete na stránke Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Dodržiavajte základné pravidlá

Choďte si svojím tempom, pokojne, neponáhľajte sa a dávajte na seba pozor. Vaše dieťatko spozná, kedy sa cítite dobre a bude si to užívať s vami. Bude sa mu páčiť hojdanie pri prechádzkach po pláži aj slnečné lúče. Tak si spoločne vychutnávajte slnko a čerstvý vzduch!

Veľmi dôležité je dodržiavať na cestách pitný režim. Dehydratácia môže spôsobiť predčasné sťahy a kŕče. Takže pite veľa vody a choďte pravidelne na toaletu (ak budete tieto prestávky odkladať, môžete si spôsobiť zápal močových ciest).

Vyhnite sa hnačke a črevným ochoreniam

Najmä pri cestách do zahraničia na turistov striehnu rôzne virózy, ktoré bývajú spôsobené choroboplodnými zárodkami a organizmami nachádzajúcich sa vo vode či potravinách. Pre nastávajúce mamičky môže ísť o nebezpečnú komplikáciu, nakoľko hnačky a črevné problémy bývajú sprevádzané dehydratáciou.

Prečítajte si niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržať sa v bezpečí:

  • pite veľa balenej vody, prípadne džúsov a nápojov v originálnych obaloch

  • uistite sa, že mlieko, ktoré konzumujete, je pasterizované

  • vyhnite sa čerstvému ovociu a zelenine

  • nejedzte pochybné mäso a ryby, najmä ak máte podozrenie, že neboli úplne uvarené

Cesty do zahraničia môžu byť zradné, a preto by ste pred odjazdom určite mali prehodiť pár slov s vašim lekárom o bezpečnostných faktoroch. Nezabúdajte na dôležitosť očkovaní a kópiu vášho tehotenského preukazu noste všade so sebou.

Ako sa na dovolenku dopraviť

Do destinácie vašich snov môžete pricestovať rôznymi spôsobmi. Po zemi, na vode, vo vzduchu… prečítajte si, ktoré predstavujú pre tehuľky ideálnu voľbu, respektíve aké najrozličnejšie riziká so sebou nesú.

Výlet autom

Hoci sa cesta štvorkolesovým tátošom môže javiť ako bezproblémová, nemusí to byť vždy pravda. Najmä s ohľadom na rastúce bruško a opúchajúce nohy môže ísť o celkom nepohodlný spôsob prepravy pre mnohé tehotné ženy.

To, že ste tehotná a je na prvý pohľad zjavné, že sa zaguľacujete, neznamená, že sa vás netýkajú predpisy. Bezpečnostný pás máte povinnosť použiť pri každej jazde v aute. Ak už máte vystúpené bruško, zapnite si ho nižšie na bedrách, aby vás neotláčal. Ramenný popruh nasmerujte tak, aby išiel stredom hrudníka a bruško obopínal z boku.

Ak plánujete dlhší výlet, snažte sa robiť čo najčastejšie prestávky. Poprechádzať sa počas cik pauzy a ponaťahovať nohy zaručene ocení každá nastávajúca mamička.

Plavba loďou

Cestovanie po mori je vo všeobecnosti bezpečné pre ženy počas tehotenstva. Pohyb lode však môže zvýrazniť rannú nevoľnosť, alebo pocity na vracanie vyvolať. Preverte si dopredu, či bude na palube zabezpečená zdravotná starostlivosť pre prípad, že by nastali nejaké tehotenské komplikácie.

Plaviť sa za dovolenkou snov, to znie ako poriadna romantika. Menej romantická je však skúsenosť tých, ktorí sa na výletnej lodi stretli s takzvaným norovírusom. Ide o extrémne infekčný vírus, ktorý môže spôsobiť ťažkú nevoľnosť a vracanie po dobu 1-2 dní. Obzvlášť nepríjemné to môže byť práve pre tehotné ženy.

Nakaziť sa norovírusom sa môžete konzumáciou jedla a nápojov, alebo dotykom kontaminovaných povrchov. Na palube lode si preto často umývajte ruky. Ak vás hnačka a vracanie predsa len prepadne, vyhľadajte lekársku pomoc.

Presuny lietadlom

Názory na cestovanie lietadlom v tehotenstve sa rôznia. Všeobecne sa uvádza, že lietanie na dlhšie vzdialenosti je bezpečné do 35. týždňa a na kratšie vzdialenosti do 36. týždňa tehotenstva. Realita však môže byť iná a líšiť sa v závislosti od konkrétnej leteckej spoločnosti.

Niektoré aerolinky obmedzujú cestovanie budúcich mamičiek úplne, alebo vyžadujú lekárske potvrdenie počas posledného mesiaca tehotenstva. Zaoceánske lety zas často odmietajú zobrať na palubu ženu, ktorá prekročila hranicu 28. týždňa. Každopádne, pri plánovaní cesty je vždy lepšie poriadne si preštudovať pravidlá vybranej leteckej spoločnosti.

Čo sa týka komfortu, druhý trimester je na lietanie pohodlnejší, pretože vás už netrápia nevoľnosti. Posaďte sa na sedadlo do uličky, uľahčíte si tak časté odbiehanie na toaletu, prechádzku uličkou, či len obyčajné natiahnutie nôh.

Vstup do areálu letiska je spájaný s vykonávaním bezpečnostnej kontroly, počas ktorej prejdete skenovacím zariadením. Pre tehotné ženy by tento proces nemal predstavovať žiadne nebezpečenstvo, avšak ak sa predsa len obávate, upozornite na svoj stav príslušného pracovníka. Zamestnankyňa letiska ženského pohlavia vás može skontrolovať aj prehmataním.

Pred odletom sa vyhnite sýteným nápojom a potravinám, ktoré by vás mohli nadúvať. Ich konzumácia by vám mohla spôsobiť značné nepohodlie. Vždy používajte bezpečnostný pás.

Čo urobiť pre maximálnu bezpečnosť a pohodlie

Ak ste sa rozhodli ísť do toho a ruksak už máte zbalený, nezabudnite doladiť všetky detaily. Existuje niekoľko osvedčených trikov, ktoré môžete urobiť, aby ste sa uistili, že všetko je naplánované správne. Mať bezpečnú a pohodlnú cesta je predsa pre vás, ako budúcu mamičku, základom.

  • pred odchodom si naplánujte vyšetrenie u gynekológa

  • uistite sa, kedy máte naplánovaný termín pôrodu, aby ste necestovali príliš skoro ani neskoro

  • zabezpečte si voľne predajné lieky vhodné aj pre tehotné ženy, aby ste mali každú situáciu pod kontrolou

  • zabezpečte si aj dostatok všetkých liekov, ktoré užívate na predpis

  • majte prehľad o vašich očkovaniach

  • zvážte priplatenie si cestovného poistenia

Vyhľadajte lekára, ak…

Aj napriek prevencii a dodržaniu všetkých zásad bezečnosti sa môže stať, že niečo sa nevyvíja podľa plánu. V tehotenstve sa niektoré veci nedajú predvídať ani pri najväčšej možnej miere opatrnosti. Dovolenka nedovolenka, ak máte niektorý z nasledujúcich problémov, neváhajte a okamžite choďte do najbližšej nemocnice, alebo vyhľadajte pohotovostné lekárske služby:

  • vaginálne krvácanie

  • bolesti brucha, kontrakcie

  • príznaky preeklampsie (nemiznúce bolesti hlavy, opuch tváre a rúk, zmeny vo videní)

  • ťažké vracanie alebo hnačka

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.