Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chlapčekovi, ktorý sa narodil len s 2 % mozgu, nedávali šance na život. Dnes sa učí počítať i surfovať

reklama:
Chlapčekovi, ktorý sa narodil len s 2 % mozgu, nedávali šance na život. Dnes sa učí počítať i surfovať

Ak vám doktori odporučia ukončenie tehotenstva nie raz, nie dvakrát, ale až päťkrát, určite vám to nechá rany na duši. Akokoľvek by ste sa rozhodli, viete, že vás to už navždy poznačí. Manželia Shelly a Rob Wallovci z Anglicka prijali svoj osud a vytúženému synčekovi dali šancu na život. Dnes je z neho usmievavé dieťa a vďaka pomoci z Austrálie robí míľové pokroky.

Keď sa Shelly a Rob dozvedeli, že ich sa rodina rozrastie, nemohli byť šťastnejší. Plánovali spoločný život s dieťatkom a starostlivo sa na jeho príchod pripravovali. Ich radosť však v treťom mesiaci tehotenstva narušili tie najtrpkejšie slová, vyslovené ústami lekárov.

Zdrvujúca diagnóza

Nádejní rodičia boli niekoľkokrát opakovane vyzvaní na potrat. Dôvod bol hrozivý – ich bábätko podľa doktorov nemalo “žiadny mozog”. Zdrvujúca diagnóza nebola tým jediným, čo malo rastúce dieťatko trápiť. Pridružili sa aj vzácne chromozómové abnormality, hydrocefalus či vývojové chyby chrbtice a miechy.

Napriek tomu, že špecialisti dávali bábätku takmer nulové šance na prežitie, materinská intuícia nedovolila Shelley vzdať sa vytúženého synčeka. Manželia sa teda rozhodli podstúpiť všetky riziká a plod si nechali. Ako sa neskôr zistilo, v maternici sa chlapčekovi vyvinuli iba 2 % mozgu.

Zázračný obrat

Keď sa malý Noah narodil, mnohí lekári sa domnievali, že mozog vôbec nemá. Iní odborníci, naopak, verili, že bol iba stlačený do určitej malej oblasti. A potom sa stalo niečo, čo nikto nedokázal predpovedať. V istom momente sa mozog chlapčeka začal zázračne rozrastať. Vo veku 3 rokov skeny jeho hlávky odhalili, že už dosiahol veľkosť 80 %.

Dnes má Noah 6 rokov a vďaka fantastickej podpore rodičov stále napreduje. Shelley a Rob vzali svojho syna do Austrálie, kde sa na neho v špecializovanom centre pozreli odborníci. Naučili ho samostatne sedieť, počítať a dokonca i surfovať.

Najväčším snom malého bojovníka, ktorý je aj naďalej odkázaný na invalidný vozíček, je, aby raz dokázal chodiť. Túži sa tiež naučiť lyžovať.

Foto: ITV, Caters News Agency, SWNS, dailymail.co.uk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. februára 2019Zdroj www.dailymail.co.uk

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.