Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Choroby, ktoré možno spoznať podľa zápachu z úst

reklama:
Choroby, ktoré možno spoznať podľa zápachu z úst

Ochorenie ďasien, cukrovka a dokonca rakovina, to všetko je možné rozpoznať podľa určitých pachov z úst. Keď ochorieme, dochádza v našom tele k zmenám, ktoré ovplyvňujú jeho prácu. Môžeme zmeniť farbu pleti, urobiť si znamienko, poškodia sa nechty alebo zuby a zmení sa zápach. Najmenšia zmena v biochémii nášho tela môže naznačovať rozvíjajúce sa ochorenia dlho predtým, než sa objavia prvé príznaky. Hlavné je vedieť, čo a kde hľadať. Ak sa u vás objaví pretrvávajúci dych, mali by ste navštíviť svojho lekára, pretože by to mohlo byť príznakom vážneho zdravotného stavu.

Ochorenie ďasien

Zápach, ktorý pripomína „vôňu“ zatuchnutých vajec, je známkou ochorenia ďasien. Navyše sa toto ochorenie môže vyvinúť v malom "vačku“ ďasna o veľkosti niekoľkých milimetrov. Odhaliť a vyčistiť ho dokáže iba lekár, pri prvých známkach zápachu z úst by ste preto mali urýchlene zájsť k zubárovi, aj keď vás nebolia zuby ani ďasná.

Preeklampsia

Preeklampsia je vysoký krvný tlak, ktorý sa môže objaviť počas tehotenstva. Ako ukázala štúdia publikovaná asi pred 3 rokmi v časopise Advanced Materials Science, toto nebezpečenstvo sa dá určiť dýchaním tehotnej ženy s presnosťou 84 percent.

Roztrúsená skleróza

Ide o nebezpečné autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo napadá svoj centrálny nervový systém (centrálny nervový systém) a zanecháva zreteľnú stopu na pacientovom dýchaní. Výsledky štúdie ochorenia boli publikované v ACS Chemical Neuroscience, u väčšiny pacientov s roztrúsenou sklerózou dochádza k zmenám dychu aj vo veľmi skorých štádiách ochorenia.

Rakovina pľúc

Židovskí vedci vyvinuli prístroj NaNose, ktorý detekuje rakovinu pľúc aj v počiatočných štádiách s presnosťou 90 percent. Podľa výsledkov testov dokáže prístroj čuchom odhaliť aj Crohnovu chorobu, zlyhanie obličiek, roztrúsenú sklerózu a ďalšie druhy rakoviny.

Zlyhanie obličiek

Jedným z príznakov tohto ochorenia je zápach amoniaku. Vedci z University of Illinois vyvinuli jednorazové zariadenie, ktoré dokáže detekovať najmenšie známky dýchania amoniaku, a tak stanoviť diagnózu čo najskôr. Vedci teraz pracujú na tom, aby toto zariadenie bolo čo najjednoduchšie a najlacnejšie, aby každý, kto ho potrebuje, mal prístup k včasnej diagnostike.

Zlyhanie pečene

Dýchanie ako surová ryba je známkou toho, že pečeň už nerobí svoju prácu a nie je schopná spracovávať toxíny. Nebezpečné látky sa hromadia v moči, pote a dychu a dodávajú sekrétu špecifický zápach.

Diabetes

Špecifický sladký, „ovocný“ pach dychu môže naznačovať rozvíjajúci sa diabetes mellitus II. typu. Je to známka ketózy, kedy telo začína získavať energiu nie zo sacharidov, ale z tukov. Je dôležité čo najskôr konzultovať endokrinológa a darovať krv na cukor, to vám umožní konať a kontrolovať ochorenie v ranej fáze.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.