Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chutné domáce príkrmy pre deti

reklama:
Chutné domáce príkrmy pre deti

Jedno z prvých kašičkovitých jedál, ktoré naše deti papajú sú výživy. Ovocné alebo aj hotové pokrmy, to všetko sa dá urobiť aj doma. Ako na to?

Prikrmovať sa začína okolo štvrtého až piateho mesiaca života. Ideálne, pokiaľ však dieťatku stačí materské mlieko, môže sa počkať až do šiesteho mesiaca. Medzi prvé zeleniny, ktoré deti ochutnajú by sme mohli zaradiť mrkvu. Dnes už k tým modernejším prvým zeleninkám patrí aj brokolica. Môžete skúsiť napríklad aj cukinu či tekvicu.

Recept na prvú cukinu:

Na začiatok nám stačí aj celkom malá dávka zeleniny, pretože z počiatku by sme mali dávať len po lyžičkách a počkať, koľko si bábätko samo vypýta.

Cukinu dôkladne očistíme. Varíme v pare alebo klasicky vo vode. Nesolíme, neokoreníme, to je samozrejmé. Potom odcedíme a rozmixujeme, alebo roztlačíme. Ku kašičke môžete pridať aj uvarenú ryžu. Takto pripravená kašička zasýti na dlhšie.

Neskôr môžeme pokračovať s kombináciami jedál. Napríklad si spolu uvaríme zemiačik s mrkvou.

Postup je veľmi podobný, uvaríme si zemiak a mrkvu a potom odcedíme. Zmixujeme na kašu a pridať môžeme aj uvarenú ryžu na zahustenie.

Neskôr už začíname s mäskom. Vhodné sú napríklad teľacina, kuracina, morčacie. Na začiatok začnite tým, že určite pridáte viac zeleniny ako mäsa. Mäso musí ísť postupne, keď je už dieťa navyknuté na zeleninu. V praxi to znamená, že sa zväčša budeme orientovať na vek od ukončeného 6. mesiaca dieťatka.

Mäsko sa pripravuje veľmi podobne uvarí sa vo vode či na pare a pomixuje k ostatnej zelenine.

Čo sa týka ovocných pokrmov, tie sa môžu začať jesť krátko po zavedení zeleniny od piateho až siedmeho mesiaca. Záleží od toho, kedy začnete prikrmovať. Postupujte pomaly a opatrne zavádzajte ďalšie druhy. Vyhnite sa citrusom ktoré často spôsobujú alergie. V kurze a prípustné sú najmä jablko, hruška, marhuľa a samozrejme banán. Neskôr cca po prvom roku života sa poraďte s lekárom o zavedení citrusov. Je dôležité skúmať alergie, avšak musíte byť na to s dieťatkom pripravení.

Ovocie sa pripavuje ako zelenina, na pare alebo varené vo vode. Neprisládzajte cukrom a nemiešajte s piškótami alebo inými druhmi keksov.

Informácie v tomto článku majú poradný charakter. O zavádzaní príkrmov sa poraďte najprv s pediatrom.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. apríla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.