Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cítite tieto príznaky? Pravdepodobne ste sa zamilovali

reklama:
Cítite tieto príznaky? Pravdepodobne ste sa zamilovali

Zamilovanosť často ľudí inšpiruje. Vedci skúmali dôvody, prečo sa naše správanie mení tak drasticky, keď sme zamilovaní. Spájajú túto zmenu správania s rôznymi „láskyplnými hormónmi“, ako je dopamín a oxytocín, ktoré ovplyvňujú naše emócie. Ale naozaj pocit zamilovanosti spôsobuje, že sa cítite ľahko „opití“ a naozaj môže byť liekom na bolesť? Tieto signály a skutočné pocity vám pomôžu pochopiť, čo sa deje vo vašej hlave, keď ste zamilovaní.

1. Správate sa ako opití

Po pár pohároch vína je jednoduchšie komunikovať, a to aj s ľuďmi, ktorých sotva poznáme. Spravidla sa stávame viac vďační a strach a úzkosť zmizne. Oxytocín, jeden z hormónov "lásky", ovplyvňuje telo presne rovnakým spôsobom ako alkohol. Pozorovali ste niekedy, že opití ľudia sa chcú objímať? Oxytocín sa tiež nazýva „hormónom objímania“, pretože nás núti byť fyzicky bližší k ostatným ľuďom.

2. Chudnete, či priberáte na váhe

V psychológii je populárny výraz "milovníci lásky". Veľa párov na začiatku vzťahu priberá. Možno je to preto, že sa snažíme nadmerne kompenzovať energiu, ktorú využíva naše telo, alebo možno preto, že dvakrát častejšie chodíme do kaviarní a reštaurácií. Mimochodom, vedci zistili, že páry, ktoré pribrali, boli viac spokojné so svojimi vzťahmi. Vedci si myslia, že je to preto, že partneri pociťujú menší tlak a strach z odmietnutia kvôli ich vzhľadu. Avšak nie všetky páry priberajú na váhe. Americké štúdie o oxytocíne, ktorý je produkovaný u ľudí, ktorí sú zamilovaní, ukázali, že oxytocín znižuje pocit hladu a reguluje metabolizmus. Takže motýle v žalúdku môžu tiež znamenať, že schudnete.

3. Váš hlas sa mení

Americkí vedci vykonali neobvyklú štúdiu. Požiadali ľudí, ktorí nedávno začali romantický vzťah, aby uskutočnili niekoľko telefonátov. Iní účastníci počúvali ich hlasy a mohli ľahko identifikovať, či hovorí s kamarátom, alebo so svojou "láskou".

4. Správate sa ako posadnutí či závislí

Zamyslite sa nad časom, kedy ste boli zamilovaní. Pravdepodobne ste premýšľali neustále o osobe, do ktorej ste boli zamilovaní, chceli ste s ňou tráviť čo najviac času a vaši priatelia hovorili, že ste boli posadnutí. Antropologička Helen E. Fisher zistila, že keď je človek zamilovaný, sú aktívne rovnaké časti mozgu, ako keď má človek závislosť na kokaíne. Preto chceme byť neustále s človekom, do ktorého sme zamilovaní, lebo nás uspokojuje, keď sme spolu.

5. Nemôžete spať

Mnohí z nás sú zvyknutí si myslieť, že zamilovaní ľudia prežívajú bezsenné noci a premýšľajú o svojom milovanom. Švajčiarske štúdie však ukázali, že osoby, ktoré sú zamilované, spia v noci o hodinu menej. A žiadny z účastníkov sa necítil unavený, takže kvalita spánku nebola zhoršená.

6. Vaše srdce bije ako o závod

Potenie, zrýchlená srdcová frekvencia, červená tvár, to sú zjavné známky úzkosti. V skutočnosti však aj samotný začiatok vývoja romantickej príťažlivosti nazývaný limem, ktorý je sprevádzaný rovnakými príznakmi. Takže ak máte pocit, že sa vďaka niekomu červenáte, pravdepodobne ste zamilovaní.

7. Píšete básne a spievate milostné piesne

Toľko krásnych básní bolo napísané ľuďmi, ktorí boli na začiatku zamilovanosti! Holandské štúdie ukázali, že romantické pocity potláčajú analytické myslenie, ale rozvíjajú kreatívne myslenie. Preto chceme pre niekoho, koho milujeme, naozaj originálne darčeky, alebo prekvapenia, a to aj v prípade, že na to nie je dôvod.

8. Láska je liekom na chorobu

Niekoľko štúdií ukázalo spojenie medzi romantickými pocitmi a vnímaním bolesti. Účastníci experimentu, ktorí boli zamilovaní, vykazovali slabšiu reakciu na vonkajšie faktory. Mierna bolesť sa znížila o 40%, keď sa ľudia pozreli na fotografie niekoho, koho milujú, intenzívnejšia bolesť bola znížená o 10-15%. Vedci to vysvetľujú tým, že sa presúva pozornosť účastníka z bolesti na blízkych. Iní výskumníci zistili, že dopamín je produkovaný rýchlejšie, keď je človek zamilovaný a ten pôsobí ako prirodzené analgetiká. Takže keď vám lekári odporúčajú robiť niečo, čo milujete, keď ste chorí, ich návrh môže skutočne pomôcť.

9. Láska je sladká

Holandskí vedci vykonali zaujímavú štúdiu. Účastníci boli požiadaní, aby napísali esej o svojej skutočnej skúsenosti. Jedna skupina napísala o tom, že je zamilovaná, druhá, o žiarlivosti a tretia, o niečom neutrálnom. Potom ochutnali pečivo a vodu. Študenti, ktorí písali o láske, odhadovali, že chuť jedla je sladšia.

10. Ste pripravení urobiť čokoľvek

Byť v láske nielen znamená byť sexuálne vzrušený, ale aj byť pripravený starať sa o svojho partnera. Výskum vykonaný v roku 2014 prišiel s výrazom "súcitná láska", ktorá je veľmi dôležitou súčasťou romantického vzťahu. Pokiaľ sa skutočne obávate, že váš partner zabudne klobúk, alebo dáždnik, ste zamilovaný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.