Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo robiť, keď sa Vaše dieťa bojí tmy

reklama:
Čo robiť, keď sa Vaše dieťa bojí tmy

Prichádza večer a Vaše dieťa sa zrazu veľmi bojí. Začne plakať, zakáže Vám zhasnúť svetlo, nedovolí Vám odísť…čo robiť v takejto situácii? Ako dieťa som mala rovnaké problémy, preto prinášam pár rád, tipov a trikov, ako tento strach čo najrýchlejšie prekonať.

Ak ste sa obávali, že takýto strach má len Vaše dieťa, môžete byť aspoň o niečo pokojnejšia. Spýtajte sa Vašich rodičov, možno ste si tým prešli aj Vy a ani si už na to nespomínate.

Stane sa to. Nie je v poriadku, že to prichádza, ale zase to tiež nemusí byť vážne až do takej miery, že musíte hneď behať po psychológoch.

Prečo sa to vlastne stáva?

Myslím si, že to často pramení z úzkosti, ktorú dieťa prežíva, a to nemyslím len večer. Tiež to môže prichádzať, pretože dieťa malo napríklad zlý sen a vždy, keď si ľahne do postele, sa obáva, že to príde znova. Alebo mohlo Vaše dieťa niečo strašidelné vidieť v televízii, či počuť od kamarátov. Je veľa podnetov, prečo to môže vzniknúť. Psychológ nie som a každé dieťa je individuálne 🙂 No rozhodne, ak sa dá a je Vaše dieťa v takom veku, porozprávajte sa s ním o tom strachu a hľadajte príčinu.

Teraz už k radám, ako sa s tým vysporiadať.

Kúpte mu malú lampičku

Deti sú niekedy v takom veku, že ten strach z tmy ako prišiel, tak aj odíde. Teraz sa dajú zohnať šikovné, malinké lampičky, ktoré strčíte do zásuvky a svietia. Môžete kúpiť takú, ktorá vyzerá ako napríklad nejaké zvieratko. To sa bude páčiť. Nechajte im ju zapnutú v noci.

Vymyslíte spôsob odmien a červených bodíkov

Niekedy deti len vymýšľajú. Tak ich skúste nejako motivovať k tomu, aby s tým prestali a to tak, že napríklad im dávajte bodík vždy, keď nevymýšľajú v noci, alebo keď zaspia bez svetla…a potom za nejaký počet bodov im niečo kúpte, niekam ich zoberte. Samozrejme, toto aplikujte len ak viete, že Vaše dieťa vymýšľa. Ak sa Vaše dieťa skutočne bojí tmy, tak toto neskúšajte, môžete mu veľmi ublížiť, pretože bude smutné ešte aj z toho, že bodíky nebude môcť získať, lebo strach nedokáže prekonať.

Dajte mu pred spaním krásne a veselé momenty

Zahrajte sa s ním, prečítajte mu peknú rozprávku. Nedovoľte a nedajte mu príležitosť premýšľať nad strachom. Alebo mu zahrajte divadielko s jeho obľúbeným plyšákom.

Ak sa dieťa bojí niečoho konkrétneho v izbe, ukážte mu, že to tam nie je

Môže sa Vám stať, že sa dieťa bojí napríklad toho, že je niekto pod jeho posteľou. Tu pomôže aj racionálne riešenie. „Dobre, Miško, ideme sa spolu pozrieť pod posteľ.“ Pozriete sa pod posteľ a zistíte, že to, čoho sa dieťa bojí, tam nie je. Verte či neverte, deťom toto riešenie niekedy skutočne stačí.

Nekričte po ňom a ani sa na neho nehnevajte

Je to náročné, ale hnevom všetko len zhoršíte. Či vymýšľajú, či nie, dávajte im lásku a s láskou riešte tento ich strach. Nie je nič horšie ako keď sa Vaše dieťa bojí a Vy na neho ešte nakričíte. To je niečo na ten spôsob ako keď poviete dieťaťu, aby niečo nerobilo, ono to aj tak urobí, spadne, ublíži si a Vy mu ešte dáte na zadok za to, že Vás neposlúchlo. Prečo ? Nepoučilo sa dosť tým, že spadlo?

Ostaňte pri ňom, kým zaspí

Vy najlepšie poznáte Vaše dieťa. Niekedy nie je nič viac ako ostať pri ňom, kým zaspí.

Unavte ho

Ak už nič nezaberie, vytiahnite dieťa von z postele. Zahrajte sa niečo, čo ho unaví, zatancujte si s ním, skrátka urobte niečo také, čo mu už „nedovolí“ sa báť a hneď, ako si znova ľahne do postele, zaspí.

Urobte mu kakavko pred spaním, nech sa na spánok každý večer teší 🙂

Niekedy stačí málo. Ak Vášmu dieťaťu spojíte spánok s niečim príjemným, nebude sa báť chodiť do postele. Ak mu vždy pred spaním napríklad dáte pohárik teplého, sladkého, dobrého Granka, bude sa do postele tešiť 🙂

Navštívte psychológa

Ak už vážne nič nepomáha, Vy ste zúfala, neviete, čo ďalej, nevie to ani Váš manžel, ste unavená každý večer, každý večer je to len plač a strach, navštívte psychológa. Nie je to hanba. Psychológ sa často dostane oveľa hlbšie a vie veľmi dobre pomôcť 🙂

Toto je len pár riešení, pomôcok, nápadov, tipov a nie všetky zaberú na každé dieťa. Vy ste mama a Vy si poznáte dieťa najlepšie.

No verím, že niečo z tohto článku Vám predsa len pomohlo.

Sladké sny Vašim drobcom a nech sa neboja!

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. mája 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.