Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane, keď dieťaťu dáte výchovnú po zadku?

reklama:
Čo sa stane, keď dieťaťu dáte výchovnú po zadku?

Prípad, ktorý sa nedávno odohral v Kanade, vás možno trochu šokuje. Po výzve Komisie pre pravdu a zmierenie zakázať fyzické tresty detí, sľúbila liberálna vláda, že takéto tresty zakáže. Najvyšší súd v Massachusetts rozhodol o odňatí detí z jednej pestúnskej rodiny práve preto, že boli preukázané časté fyzické tresty na deťoch. Neúspešný argument rodičov bol, že je to v súlade s ich kresťanskou výchovou a vierou.

Pozitívne je, že stále viac ľudí je proti a začína sa o tomto probléme naživo diskutovať. Samozrejme sú aj ľudia, ktorí sú na výprask, pretože si myslia, že tým daný problém vyriešia, poprípade, že sa už nebude opakovať. Je však v poriadku udrieť problémové dieťa, keď sme už naozaj v koncoch?

Bolo preukázané, že biť dieťa (otvorenou rukou, ktorá nespôsobí žiadne viditeľné zranenie), má veľmi vážne následky na jeho duševné zdravie. Prečo teda rodičia bijú svoje deti? Profesor Michelle Knox z Univerzity Toledo v Amerike vidí v tomto probléme istú iróniu. Je zvláštne, že zákon podchytil páchanie násilia na väzňoch, zločincoch alebo iných dospelých ľuďoch. Čo však americké zákony neriešia, je páchanie násilia na ľuďoch, s ktorými žijete pod jednou strechou, ktoré vychovávate a ktorí sú najzraniteľnejší, deti.

Čo môže začínať ako nevinné buchnutie po zadku sa časom môže zhoršiť natoľko, že sú na dieťati viditeľné zranenia. Nie je pravdou, že rodič je vždy násilník a ten "zlý", častokrát je to len neschopnosť zvládať hyperaktívne alebo neposlušné dieťa. Nastane zlomový bod, kedy sa psychika rodiča podkopáva natoľko, že svoje dieťa udrie. Pri nezvládnuteľných deťoch je takmer vždy nutné vyhľadať odborníka, ktorý vám poradí a odporučí rôzne metódy zvládania výchovy takýchto detí.

V roku 2011 Národná asociácia sestier z pediatrických oddelení vydala vyhlásenie, že deti, ktoré sú v detstve často bité, sa v dospelosti viac zapájajú do rôznych nelegálnych činností a sami sú násilníkmi, oproti deťom, ktoré násilie nezažili. K podobnému záveru dospela aj Akadémia detskej psychiatrie. Telesný trest môže mať vysokú mieru okamžitej zmeny správania, ale v priebehu času je so zvýšenou agresivitou spojený pokles morálky a zhoršenie správania. Stručne povedané, v krátkom intervale sa môže zdať výprask účinný, častokrát možno aj je, ale dlhodobo má negatívne účinky na psychické zdravie dieťaťa. Podnecuje v dieťati názor, že každý problém sa dá vyriešiť jedine bitkou.

Určite sa zamýšľate nad tým, že predsa nie všetky bité deti boli hneď násilníci, vrahovia a zločinci. Že existujú výnimky a z takýchto detí môžu vyrásť normálni, slušní ľudia. V realite však existuje iba veľmi málo takých príkladov. Tiež je veľmi dôležité, ako výprask vnímajú deti. Pre niektorých to nemusí skutočne nič znamenať, iné môžu vnútorne trpieť a môže to mať tragické následky. Aby sme v tom mali jasno, niektorí rodičia argumentujú, že je to práve zlé správanie detí, ktoré ich vyprovokuje k následnému fyzickému trestu, nie naopak. Záverom všetkých odborníkov však zostáva to, že každé násilie silne ovplyvňuje duševné zdravie. To sa týka aj malých foriem telesných trestov, ako placnutir po zadku. Okrem toho, štúdie preukázali, že keď sa zníži nátlak od rodičov, ustúpi aj agresívne správanie u dieťaťa.

Často sa v spoločnosti stretávame s názormi: „moja rodina, moje pravidlá“. Človek argumentuje tým, že už jednoducho nemal na výber, že nemal inú možnosť. Takí ľudia potrebujú odbornú pomoc, vzdelávanie, jednoducho zájsť s dieťaťom k odborníkovi a skúsiť riešiť problém pre zmenu inak ako bitkou. Zníži sa úroveň stresu aj u rodičov a následne aj u detí. Vždy treba nájsť rovnováhu a vzájomné porozumenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.