Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane s ľudským zdravím po vyliečení choroby Covid-19? Pozrite sa na zdravotné riziká

reklama:
Čo sa stane s ľudským zdravím po vyliečení choroby Covid 19? Pozrite sa na zdravotné riziká

Koronavírus je hlavnou témou celého sveta už viac ako rok, a tak sa teraz vedci môžu zamerať aj na dlhodobejšie zdravotné riziká, ktoré toto ochorenie prináša. Aj po vyliečení z choroby Covid-19 totiž môžu prísť vážne komplikácie, ktoré môžu vyústiť až do úmrtia. Pozrite sa na tie najzásadnejšie zdravotné problémy.

Vedci sa zameriavajú na komplikácie po chorobe

Najviac sa na tento problém zamerali vedci z Lekárskej fakulty vo Washingtone, ktorí vykonali komplexnú štúdiu o dlhodobých symptómoch choroby Covid-19. Štúdia sa zameriava aj na možné zdravotné riziká, s ktorými sa pacienti musia vysporiadať. Je zrejmé, že ľudia majú aj po vyliečení tejto vírusovej choroby zdravotné komplikácie, ktoré sa s nimi ťahajú dlhé mesiace.

Štúdia je podložená na viac ako 87 000 pacientov, ktorí prešli koronavírusom. Výsledky jasne ukazujú, že v šiestom mesiaci po stanovení diagnózy bolo u pacientov vyššie riziko úmrtia. Tieto zdravotné komplikácie môžu byť ďalším svetovým problémom. Lekári musia byť pri liečbe pacientov veľmi opatrní, pretože je potrebné zaviesť integrovanú multidisciplinárnu starostlivosť.

Covid-19 je problémom hlavne do budúcnosti

Komplexné štúdie predovšetkým skúmali nielen dlhodobé príznaky. Zamerala sa tiež na dýchacie ťažkosti, vypadávanie vlasov alebo psychické problémy. Mimo tieto príznaky sa vedci zamerali tiež na ďalšie ochorenia, ktoré môžu sprevádzať Covid-19. Medzi tieto choroby patria predovšetkým komplikácie v oblasti neurológie alebo kardiovaskulárne choroby. Podľa štúdie je zrejmé, že pacienti, ktorí sa z vírusového ochorenia dostali do mesiaca, majú teraz o 60% vyššie riziko úmrtia v prvom pol roku. Pri hodnotení všetkých vyliečených pacientov sa jedná o osem úmrtí na tisíc pacientov.

Pre pochopenie dlhodobých komplikácií

Táto štúdia má pomôcť predovšetkým k pochopeniu všetkých dlhodobých účinkov Covid-19 na ľudské zdravie. Preto sa vedci zamerali na takmer 14 000 hospitalizovaných pacientov, u ktorých bola diagnostikovaná sezónna chrípka. Všetky subjekty vedci sledovali ďalších šesť mesiacov. Hoci sa od začiatku pandémie všade písalo, že koronavírus nie je závažnejší ako chrípka, dnes je isté, že to úplne nie je pravda.

Vďaka výsledkom je zrejmé, že ochorenie SARS-CoV-2 je oveľa náročnejšie pre ľudské telo ako typický respiračný vírus. Choroby, ktoré koronavírus spôsobuje, môžu ovplyvniť akýkoľvek orgán v tele. Na základe všetkých výsledkov dali vedci dohromady zoznam zdravotných problémov, ktoré súvisia s ochorením a vyliečením Covid-19:

Dýchací systém: dýchavičnosť, nízky obsah kyslíka v krvi, pretrvávajúci kašeľ

Nervový systém: bolesti hlavy, problémy s pamäťou, poruchy čuchu a chuti,mŕtvica

Duševné zdravie: úzkosť, nespavosť, depresie, zneužívanie návykových látok

Metabolizmus: diabetes, obezita, vysoký cholesterol

Kardiovaskulárny systém: akútne srdcové choroby, srdcové zlyhanie, búšenie srdca

Zrážanie krvi: zrazeniny najmä v nohách a pľúcach

Koža: vyrážka a vypadávanie vlasov

Celkové zdravie: únava, malátnosť, bolesť kĺbov a svalov

Tráviaci systém: zápcha, hnačka, reflux kyseliny

Kvalita života klesá

Hoci sa našlo niekoľko pacientov, ktorí nemali žiadny z uvedených príznakov, Covid-19 mal významný vplyv na ich zdravie a celkovú kvalitu života. Podľa výsledkov je jasné, že pacienti, ktorí počas koronavírusu potrebovali nemocničnú starostlivosť, mali oveľa horšie príznaky aj po vyliečení. Infekcia koronavírusu prináša o 50% vyššie riziko úmrtia ako u pacientov s klasickou chrípkou. V porovnaní s chrípkou je totiž Covid-19 oveľa väčšou záťažou pre ľudské telo, a to predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Vďaka štúdii je teda zrejmé, že pacienti nesmú prehliadať všetky menšie príznaky po uzdravení koronavírusu. Riešiť by sa mal aj menší príznak, jedine tak pacient znovu dosiahne kvalitného života bez zdravotných komplikácií.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.