Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane s vašim telom keď sa zamilujete?

reklama:
Čo sa stane s vašim telom keď sa zamilujete?

Vonku sa všetko prebúdza k novému životu a začína sa párovať. Možno, že aj vy sa nevyhnete novému poblúzneniu. Že ste čerstvo zamilovaní, spoznáte aj podľa správania svojho tela. Čo sa teda s vami stane, keď sa zamilujete?

Cítite povestné motýle v bruchu

Keď je človek zamilovaný, cíti v prvom rade motýliky v bruchu. Podľa psychológov je to spôsobené tým, že emocionálny mozog aktivuje blúdivý nerv, ktorý vychádza z mozgu cez žalúdok do čriev. Tento nerv je stimulovaný a aktivuje črevá, nielen keď sa zamilujete, ale aj v prípade veľkej nervozity alebo nadmerného vzrušenia.

Nedokážete sa sústrediť

Akým spôsobom sa zamilovanosť ďalej prejavuje? Problémy so sústredením. Keďže myslíte iba na objekt svojho záujmu, nedokážete sa sústrediť na bežné veci, ktoré by ste mali vykonávať. Kvôli tomu, že sa plne nesústredíte, sa tak dopúšťate mnohých chýb.

Častejšie zabúdate

Počas zamilovanosti vaše telo vo väčšej miere produkuje hormón lásky zvaný oxytocín. Tento hormón vo vyššom množstve škodí pamäti, a má tak za následok častejšie zabúdanie. Ak ste teda začali zabúdať na bežné veci, na vine nie je nič iné ako zamilovanosť.

Zle sa vám v noci spí

Keď vo dne a v noci myslíte na niekoho iného a nemôžete ho skrátka dostať z hlavy, narušíte tým svoj spánkový cyklus. Zle sa vám večer zaspáva. Pri čerstvej zamilovanosti vám stačí iba pár hodín spánku. Keďže v sebe máte väčšiu dávku adrenalínu, vaše telo nepotrebuje príliš odpočívať.

Máte rozšírené zreničky

Zamilovanosť patrí k fyzickej a psychickej závislosti. Ak ste teda čerstvo zamilovaní, môžete mať aj rozšírené zreničky. Navyše láska je silne návyková, pokiaľ nie je dlhšiu dobu naplnená, môžete trpieť abstinenčnými príznakmi, ktoré sa prejavujú smútkom, frustráciou či depresívnymi stavmi.

Srdce vám bije ako o preteky

Keď stretnete človeka, do ktorého ste sa zamilovali, vaše telo na túto skutočnosť okamžite zareaguje. A to zvýšenou tepovou frekvenciou. Máte skrátka pocit, ako by vám malo srdce vyskočiť z hrude. Pokiaľ vás tento stav obťažuje, mierne vám pomôže, keď sa naučíte základné dychové cvičenia.

Chudnete

Myslíte naň či ňu dňom a nocou a na jedlo nemáte ani pomyslenie. Áno, zamilovanosť spôsobuje aj nechutenstvo, kvôli ktorému môžete aj výraznejšie schudnúť. Štúdie však dokazujú, že pokiaľ spolu začnú dvaja zamilovaní ľudia chodiť, tak môžu naopak v spokojnom vzťahu značne pribrať na váhe.

Ste šťastnejší

Pokiaľ sa čerstvo zamilujete, vo vašom tele sa začne uvoľňovať viac hormónu dopamínu, ktorý ovplyvňuje motivačné centrum mozgu. Zamilovaný človek je tak šťastnejší a spokojnejší. Svoju dobrú náladu a pozitívnu energiu dokáže odovzdať aj ostatným.

Keď ste sami, ste frustrovaní

V prípade, že vám nie je človek, ktorého milujete, nablízku, môžete byť aj výrazne frustrovaní. Je to tým, že vám v krvi poklesla hladina adrenalínu.

Znesiete viac fyzickej bolesti

Zamilovanosť funguje ako zázračná pilulka proti bolesti. Keď ste zamilovaní, vaše telo je uvoľnenejšie a pokojnejšie. Zvyšuje sa vám prah bolesti a vy teda cítite menšiu fyzickú bolesť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.