Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo spôsobuje zápach pri plynatosti a ako zastaviť nadúvanie

reklama:
Čo spôsobuje zápach pri plynatosti a ako zastaviť nadúvanie

Plynatosť je úplne prirodzený prejav tela, hoci je vnímaný ako spoločensky neprípustný. Táto averzia sa vysvetľuje predovšetkým skutočnosťou, že pachy vychádzajúce z plynatosti môžu byť pomerne nepríjemné. Plynatosť je ale dôkazom, že náš tráviaci systém funguje dobre. Ako teda zmierniť pachy z plynatosti a čo robiť v prípade nadmerného nadúvania?

Ako sa tvoria plyny?

Črevný plyn sa tvorí z konzumácie jedla, ktoré prejde žuvaním, vstrebe sa slinami, vstupuje do pažeráka a uloží sa v žalúdku. Akonáhle je tu potrava uložená, žalúdočná šťava ju strávi, kým sa dostane do čriev. Stolica sa tvorí po trávení jedla a následne vychádza z tela von. Pokiaľ niektoré potraviny nie sú dostatočne asimilované žalúdočnými šťavami žalúdka, do kontaktu s ňou prídu črevné baktérie. Výsledkom je neúplné trávenie potravy črevnou flórou, ktoré spôsobuje nadúvanie. Je to v podstate reakcia spôsobená kvasením zvyškov potravín, ktoré vytvára zápach.

Niektoré potraviny spôsobujú plynatosť viac ako ostatné. Dominuje medzi nimi karfiol, ružičkový kel a biela fazuľa. Z radov ovocia najviac nadúvajú jablká, hrušky alebo čerešne. Majú totiž vysoký obsah fruktózy, čo asimilácii potravín príliš nepomáha. Plynatosť ovplyvňujú aj žuvačky alebo sýtené nápoje, ktoré v sebe majú druh cukru zvaný sorbitol. Mali by ste sa teda vyvarovať nadmernej konzumácie.

Čo spôsobuje zápach?

Na zápachu plynatosti pôsobia asimilované jedlá a baktérie, ktoré kvasia. Na základe výskumov na zvieratách sa zdá, že baktérie na pravej strane hrubého čreva sa líšia od baktérií na ľavej strane. Pravá časť hrubého čreva obsahuje plyny, ktoré pochádzajú z potravín, ako sú artičoky, biela fazuľa alebo niektoré cukry. Výsledkom sú plyny bez zápachu.

Ľavá časť hrubého čreva naopak spôsobuje oveľa nepríjemnejší zápach, pretože plyny pochádzajú prevažne z mäsa, ktoré vytvára sírovodík. Okrem týchto faktorov môže intenzitu zápachu ovplyvniť aj povaha črevnej flóry. Jej citlivosť sa líši. Čo robiť, keď naše telo produkuje príliš veľa plynu? Existujú niektoré lieky a potravinové doplnky, ktoré plynatosť znižujú. Niekedy ale nie je žiaduce uchyľovať sa hneď k takému riešeniu.

Čo s nadmernou plynatosťou?

Jedným z najdôležitejších rozhodnutí by malo byť vyhľadať odbornosť gastroenterológa, ktorý bude lepšie schopný určiť príčinu plynatosti. Jej pôvod bude hľadať v niekoľkých aspektoch, ako je napríklad nadváha, nedostatok svalstva v oblasti brucha, napätie a stres alebo striedanie zápchy a hnačky. Vyšetrenie mu pomôže zistiť presný charakter problému a nájsť riešenie, ktoré bude fungovať.

Ako ďalší spôsob boja proti plynatosti sa odporúča konzumovať bohatú a vyváženú stravu. Odporúča sa nahradiť potraviny, ktoré spôsobujú nadmerné nadúvanie, inými. Napríklad ružičkový kel môžete nahradiť baklažánom a jablká banány. Jedlo vždy žujte pomaly, aby sa lepšie strávilo. V neposlednom rade pomáha aj primeraná fyzická aktivita.

Ako bojovať s nadúvaním?

Nadúvaním trpí až 30% ľudí. Na vine môže byť okrem iného aj užívanie niektorých liekov alebo alergická reakcia na určitý typ potravín. Príčinou môže byť aj neznášanlivosť lepku alebo mliečneho cukru alebo laktózy. V zriedkavých prípadoch môže byť na vine aj nádorové ochorenie. Lekára by mali navštíviť všetci ľudia, u ktorých sa nadúvanie opakuje častejšie alebo je pre nich nadmerne obťažujúce. Ak nadúvanie sprevádzajú aj ďalšie problémy, napríklad nevoľnosť alebo bolesti brucha, takisto by ste návštevu lekára nemali odkladať.

Pokiaľ sa radšej spoliehate na prírodné riešenie, môžete skúsiť využiť aj silu niektorých byliniek. Proti nadúvaniu pôsobí aníz, fenikel a rasca. Môžete ich konzumovať vo forme čajov a čajových zmesí. Ak potrebujete rozhýbať črevá, uvarte si čaj z mäty piepornej. Zvyčajne treba piť čaje dlhodobo aspoň trikrát denne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.