Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Deti a rozvod. Ako na ne vplýva a prečo strácajú zmysel pre rodinné puto

reklama:
Deti a rozvod. Ako na ne vplýva a prečo strácajú zmysel pre rodinné puto

Podľa štatistického úradu SR končia na Slovensku až štyri z desiatich manželstiev rozvodom. Ako najčastejší dôvod manželia uvádzajú nezhodu pováh a odcudzenie. V búrke rozvodu si prídu na svoje zranené emócie, pálenie mostov, rozdeľovanie spoločného majetku a deti.

Práve deti boli donedávna dôvodom, pre ktorý sa manželia usilovali rozvrat manželstva zastaviť, alebo aspoň oddialiť moment, keď jeden z rodičov opustí spoločný domov. Alebo naopak, urýchliť právnu stránku rozvodu, aby ich potomkovia nemuseli znášať hádky, krik, nevraživosť a dívať sa na odcudzenie rodičov. Môžu rodiča zmierniť dopad, aký bude mať rozvod na dieťa? A môže mu celá situácia priniesť aj niečo dobré?

Najväčším prínosom rodiny je stabilita

S rozvodom rodičov stráca dieťa to najdôležitejšie- pevnú pôdu pod nohami. To isté platí aj vo vzťahoch, keď rodičia spolu žijú, ale zväzok neplánujú potvrdiť oficiálne. V oboch prípadoch platí to isté- emócie majú v rozhodovaní rodičov väčší význam ako spoločné rozhodnutie a záväzok. Dieťa dostáva jasný odkaz, ktorý si so sebou ponesie celý život. A to, že city majú prednosť pred zodpovednosťou.

Mnoho rodičov sa obáva, že dieťa by mohlo prostredie konfliktov emocionálne poznačiť viac ako rozvod. Je to však úplná pravda? Partnerský vzťah prechádza opakovanými krízami, a to napriek úsiliu partnerov vyhnúť sa im.

Kríza väčšinou vzniká zo zmien, ktorým je manželstvo vystavené.

Menia sa naše nároky, charakter, pribúda tlak v práci, stres z rodičovstva, menia sa naše pocity a láska k partnerovi. To prirodzene prináša napätie vo vzťahu, ktoré sa musí vyventilovať, aby mohol vzťah postúpiť do novej etapy.

Každé dieťa potrebuje vnímať domov ako prístav lásky a bezpečia. Na druhej strane je prirodzené, ak vníma aj konflikty, pretože môže zároveň vidieť, že rodičia sú schopní krízy riešiť a spoločne ich prekonávať. Potom ho ani v dospelosti neprekvapí, ak sa vyskytnú problémy v jeho vlastnom manželstve. Naučí sa, že spoločnou snahou sa prekonať dajú- tento vzorec si prinesie práve z vlastného domu.

Neochota rodičov vystaviť svoje dieťa reálnym problémom môže vyústiť až do presvedčenia mladého človeka, že len dokonale harmonický vzťah plný lásky je v poriadku, a pri náznaku akéhokoľvek konfliktu sa musí stiahnuť a nechať partnera odísť.

Syndróm chýbajúceho otca

Všade vo svete pretrváva zvyk, že deti po rozvode zostávajú s matkou. Ona je tá, ktorej príroda nadelila schopnosť postarať sa v prvých mesiacoch o prežitie dieťaťa, dokáže vycítiť jeho potreby a emocionálne je naň silne naviazaná. Znamená to však, že potreba otca je menšia?

Otec je ten, ktorý formuje pohľad dieťaťa na svet, umožňuje mu, aby bol jeho detský svet vyvážený. Pre syna je otec nenahraditeľný mužský vzor, pre dcéru tým, ktorý jej ako prvý ukazuje vlastnú sebahodnotu. Aj významná česko-nemecká detská psychologička Jiřina Prekopová vo svojej knihe Rodina žije z lásky zdôrazňuje, že otec je nenahraditeľnou súčasťou života detí, a jeho úlohu matku nikdy nemôže nahradiť.

Naviac je to práve otec, ktorý často začne po rozvode strácať záujem o deti a otcovské puto uňho časom oslabne.

Čo chýbajúci otec zanechá v deťoch? Je to predovšetkým strata komplexnej rodiny, v ktorej začne prevažovať matka. Práve tam veľakrát vznikajú nezdravé citové väzby, prílišné naviazanie na matku aj v dospelosti a často sa opakuje aj scenár, keď partner uprednostňuje vzťah s mamou pred svojím manželstvom. Rovnako sa aj na matku presúva väčšia miera zodpovednosti, ktorá ju môže začať vyčerpávať a pripravovať o nadhľad nad celou situáciou.

Dobrovoľne bezdetní

Ak mladý človek v detstve žil v disfunkčnej rodine, neraz si do dospelosti nie je schopný preniesť túžbu darovať vlastným deťom to, čo mu odovzdali rodičia. V generácii dnešných tridsiatnikov to práve potvrdzuje trend dobrovoľnej bezdetnosti. Podľa štatistických úradov v západnej Európe dnes až 20% párov zostáva bez detí. Najčastejšie sú to práve deti z rozvedených rodín, ktoré zažili život len s jedným rodičom. Aj ako dospelí neskrývajú svoju nechuť k založeniu rodiny práve z dôvodu, že zažili zlyhanie vlastných rodičov. Za jednu z najťažších vecí označujú deti z rozvedených rodín skutočnosť, že svoju mamu vídali dennodenne zavalenú povinnosťami a vyčerpanú, kým otec sa snažil „osamostatniť“ od starej rodiny a začať od začiatku. Najčastejšie s novou ženou a ďalšími deťmi.

Rovnako ako k rodičovstvu sa mladí ľudia, najmä generácia Y, stavia k partnerskému životu. Takmer 40% percent ľudí v produktívnom veku v západnej Európe žijú single a tento stav im vyhovuje. Namiesto manželstva volia niekoľkoročné partnerské vzťahy, ktoré však zostávajú nezáväzné a slúžia najmä na dobitie citových bateriek. Záväzok v podobe detí odmietajú, pretože po nich netúžia.

Oplatí sa vydržať?

O tom, ako vyzerá spoločnosť, keď v nej prevládajú rozbité rodiny a narušené detstvo, hovorí aj Jiřina Prekopová: „Na osem hyperaktívnych chlapcov pripadá jedno hyperaktívne dievča. Akí iní tí chlapci majú byť než zdegenerovaní, keď sú často vychovávaní matkou, otca vidia raz za čas a od matky počujú, aký je otec nemožný?“

Jednoznačným názorom psychologičky je, že rodičia sa majú snažiť vzájomné rozdiely preklenúť, alebo sa pokúsiť obetovať a prípadný rozvod presunúť na čas, keď budú deti staršie a samostatnejšie. Deti tak dostanú možnosť vyrásť v úplnej rodine a rodičia predídu problémom, ktoré by rozpad rodiny spôsobil: deštruktívne správanie, úteky z domu, únik k partiám, ktorými by si deti nahrádzali domov.

Nie vždy sa však rodičia dokážu prinútiť a zostať v spoločnej domácnosti. Vtedy je namieste vyhľadať odbornú pomoc a nedusiť sa vo vzájomnej zlej atmosfére. V náročných životných situáciách im aj deťom prospeje tretia strana, ktorá dokáže priniesť určitý nadhľad.

Rodičia sa zároveň kvôli deťom majú usilovať komunikovať spolu s rešpektom a úctou. Matka nemá otca oberať o prirodzenú autoritu a otec má naďalej prejavovať úctu matke. Deti tak aspoň sčasti vnímajú rodičov ako spolupracujúcich partnerov, aj keď už nie sú pár.

Napriek kritickým rozvodovým číslam má manželstvo svoju podstatnú úlohu v spoločnosti. Každý pár sa pre dobro založenej rodiny musí usilovať najmä o prevenciu rozvodu: nezabúdať na spoločne strávený čas, komunikáciu a vzájomný rešpekt. Nenadarmo jedno rodičovské príslovie hovorí:

„Najdôležitejšia vec, ktorú môže otec urobiť pre svoje deti, je, že bude milovať ich matku.“

Autor: Marcela Beňová

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.