Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Deti potrebujú aj konflikty

reklama:
Deti potrebujú aj konflikty

Sú rodičia, ktorí utekajú hneď zasiahnuť, ak sa deti naťahujú o hrabličky na pieskovisku. Straší ich pád, ale zo sveta bez pádov a hádok sa ťažko vstupuje do reálneho sveta.Občas máme pocit, že našou povinnosťou je chrániť deti pred akoukoľvek nástrahou života. Už s uplakaným miminkom v náručí prechodíme celé hodiny so snahou pochopiť, čo mu asi v postieľke chýba.

Je ťažké uhádnuť príčinu plaču miminka, ale určitým spôsobom je to tak dobre. Spolutrpiaca mamička by sa snažila problém odstrániť a zabránila by prežívaniu krízy. Keby vedela, že dieťatko plače pretože ho svrbí na chrbátiku, hneď ho poškrabká. Keby vedela, že dieťa plače zo strachu z cudzieho hlasu, okamžite by našla vhodné riešenie. Nejde o odstránenie podnetov pre jeho plač, ale konfrontovať ho s týmito podnetmi za podpory mamičky, samozrejme pokiaľ sa nejedná o nebezpečné podnety.

Ak sa akokoľvek snažíme, dieťatko aj tak pred všetkými vplyvmi neochránime. Veď tú prvú, ozajstnú prežije už samotným pôrodom, potom nasleduje neistota pri čakaní na mliečko od mamičky, prebaľovanie… A čo ak nie je k dispozícii mamička a nad jeho postieľkou sa skláňa iná osoba? Situácie sú to síce náročné, ale pre dieťa veľmi prospešné.

Odborníci sa zhodujú, že sterilné prostredie nie je dobré ani pri medziľudských konfliktoch. Samozrejme, rodičovské hádky v štýle lietajúcich tanierov deťom neprospievajú. Na druhej strane však nie je zlé poznať, že aj medzi blízkymi osobami môžu vznikať nedorozumenia a nezhody. Pozitívom je, ak sú tieto kolízie riešené ústretovosťou, kompromisom a vzájomným rešpektom. Iba tak si dieťa osvojí správny vzorec chovania.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. mája 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.