Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Detská izba- najobľúbenejší priestor, v ktorom vyrastáme

reklama:
Detská izba  najobľúbenejší priestor, v ktorom vyrastáme

Nastal čas, kedy sa dieťatko sťahuje do vlastnej izby. Akoby mohlo detské kráľovstvo vyzerať? Fantázií sa medze nekladú, no mali by ste dbať na niekoľko vlastností takejto izby. Napríklad na funkčnosť, farebnosť a hravosť. Dieťa vo svojej izbičke trávi veľa času a je teda samozrejmé, že potrebuje priestor, v ktorom sa cíti lepšie ako kdekoľvek inde.

Funkčnosť je dôležitá pre vás

Rodič potrebuje mať v izbe dostatok priestoru. Hovoríme najmä o tom úložnom, či už pre šaty, hračky, školské pomôcky, kresby a pod.. Predmetov je neúrekom, ako to však urobiť, aby izba nevyzerala neupratane? Všetko musí mať vlastné miesto. Všetko musí byť úhľadne upratané. Ak nemáte k dispozícií veľa boxov a poličiek, existujú postele s úložným priestorom. Pod posteľou sa nachádza úložný priestor, ktorý využijete ako len chcete a potrebujete. Od pár poličiek, cez výsuvné zásuvky až po vysoko posadené postele s hromadou priestoru pod nimi. Pod takúto vysokú posteľ sa vám dokonca zmestí aj stôl s posedením, kde si môže vaša ratolesť kresliť alebo sa učiť.

Farebnosť tvorí fantáziu

Detská izba je miesto na bláznenie, hranie sa a vyvádzanie. Kde inde by bolo toľko priestoru na mnoho farieb? Steny namaľujte na pozitívne farby, ktoré majú pozitívny účinok. Takými farbami sú napríklad žltá a zelená, oranžová, modrá. Dobrou kombináciou je oranžová a zelená. Zelená, ktorá upokojuje sa môže natrieť na steny, na ktoré sa človek pozerá keď zaspáva. Rovnako je to aj s modrou. Na opačnú stranu môžete natrieť oranžovú alebo žltú, s ktorou sa vám do nového dňa bude ľahšie vstávať. Sú totiž energickými farbami.

Častým výberom sú farby podľa pohlavia detí, teda ružová pre dievča a modrá pre chlapca. Modrá teda bude skôr upokojovať a ružová má priateľský podtón.

Farby by však mali spolu ladiť, inak sa dieťa nevie sústrediť. Skúste kombinovať rôzne odtiene a tóny jednej farby, maximálne dvoch.

Domácky vyrobené dekorácie

Najlepšími dekoráciami sú tie, ktoré si sami s dieťatkom vyrobíte. Kresbami môžete ovešať celú izbu, rovnako je to aj s keramickými výrobkami či fotkami celej rodiny. Dieťa môže mať aj svoju nástenku či magnetickú tabuľu, na ktorej pristanú všetky krásne fotky a spomienky z rôznych udalostí.

Miesto na sedenie a učenie

Každé dieťa potrebuje stôl a k nemu stoličky. Izba totiž nie je len miestom na spanie. Za stolom sa toho deje veľa. Dieťa si kreslí, cvičí si písanie, robí si domáce úlohy. Preto je jeho úloha v detskej izbe neodškriepiteľná.

Malé detaily

Detaily robia krásu celého priestoru. Využite rozprávkovú posteľnú bielizeň, farebné vankúšiky či háčiky na bundy a uteráky v tvare zvieratiek. Perfektne sa hodia do každej detskej izby. Krásne vyzerá aj ozdobená knižnica, ktorá je oblepená baliacim papierom podľa výberu dieťaťa či hviezdičky nad hlavou. Fosforeskujúce hviezdičky sa dajú kúpiť v papiernictve celkom bežne. Jednoducho ich nalepíte nad posteľ a keď sa vypne svetlo, vytvoria krásnu atmosféru.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.