Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dieťa ako záchrana či poistka vzťahu. Nebýva to najlepší nápad

reklama:
Dieťa ako záchrana či poistka vzťahu. Nebýva to najlepší nápad

Aj v dnešnej dobe niektoré páry zastávajú názor, že keď si zaobstarajú bábätko, zachráni to ich rozpadajúci sa vzťah. Avšak ani spoločný potomok nie je zárukou toho, že váš vzťah bude novo presýtený harmóniou a rodinným šťastím. Z akého dôvodu by ste mali na dieťa ako na záchranu či poistku vzťahu radšej zabudnúť?

Budete mať na seba s partnerom menej času

Keď sa vo vašom vzťahu objavia problémy, s partnerom ich môžete riešiť tak, že spolu začnete intenzívnejšie komunikovať, budete voči sebe otvorení a budete sa snažiť na svojom vzťahu čo najtvrdšie pracovať. Lenže, keď si zaobstaráte dieťa, budete mať na seba ako partneri oveľa menej času. Vaše problémy, ktoré nestihnete vyriešiť, sa tak môžu čoraz viac prehlbovať.

Vaša partnerská kríza sa môže narodením dieťaťa ešte zhoršiť

Keď si dvaja ľudia, ktorí sa milujú a žijú spolu v spokojnom partnerstve či manželstve, plánovane zaobstarajú dieťa, ide o skúšku pevnosti ich vzťahu. Ešte náročnejšie je však toto obdobie pre pár, ktorý prechádza dlhodobou krízou. Narodenie dieťaťa totiž môže ich krízu oveľa zhoršiť.

Prvé týždne sa totiž všetko točí okolo bábätka a jeho potrieb. Mamička aj otec trpia nedostatkom spánku a energie. Kým sa tento nekonečný a náročný kolotoč ustáli, často sa u novopečených rodičov okrem celkového vyčerpania objavuje aj nervozita a podráždenosť. Práve to v mnohých prípadoch vedie k hádkam a ďalším vzťahovým rozporom.

Dieťa ako nástroj manipulácie je cesta do pekiel

Niektoré ženy, ktoré si chcú poistiť partnera, cielene otehotnia bez jeho vedomia. Zvlášť pokiaľ ich partnerský vzťah prechádza krízou, berú to ako poslednú záchranu alebo aj ako poistku, prostredníctvom ktorej si svojho partnera aj naďalej udržia.

Psychológovia však upozorňujú na to, že bábätko by nikdy nemalo byť nástrojom manipulácie. Naopak by malo byť obojstranne plánované a chcené. V opačnom prípade žene, ktorá žije v umierajúcom vzťahu, hrozí, že od nej partner skôr či neskôr odíde a z nej sa stane slobodná matka.

Zhorší sa vaša finančná situácia

Mnohé ženy, ktoré si chcú poistiť svojho partnera bábätkom, často tiež nepremýšľajú nad budúcou finančnou situáciou. Zvlášť pokiaľ už partneri spoločné deti majú a zároveň je už ich finančný rozpočet veľmi napätý, je obstaranie si ďalšieho dieťaťa veľmi nerozvážne.

Dieťa a záchrana vzťahu? Podľa psychológov ide o individuálnu vec

Či dieťa zachráni váš vzťah, alebo nie, je podľa psychológov veľmi individuálne. Hlavnú úlohu zohráva fakt, či vaše partnerské problémy mali dlhodobý charakter, alebo išlo iba o veľmi krátku či nárazovú záležitosť. Psychológovia upozorňujú na to, že dlhodobé problémy vo svojom vzťahu vyriešite obstaraním bábätka skôr výnimočne. Ak sú ale vaše partnerské rozpory kratšieho rázu, dieťa pre vás môže byť aj novým impulzom, ktorý medzi vami opäť utuží partnerské puto.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.