Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dieťa nechce poslúchať! Čo robiť, keď nastáva obdobie vzdoru?

reklama:
Dieťa nechce poslúchať! Čo robiť, keď nastáva obdobie vzdoru?

Zrejme takmer u každého dieťaťa nastane obdobie vzdoru, kedy sa snaží získať si vašu pozornosť neposlúchaním. Väčšinou toto obdobie nastane u 2-3 ročných detí, ktorým sa začína vyvíjať osobnosť.

Vzdor je teda pravdepodobne prejavom narastajúcej schopnosti vybrať si sám, čo budem jesť, do čoho sa oblečiem, ako sa dnes učešem… Taktiež môže ísť o skúšanie hraníc, kam až dokáže malý čertík zájsť a čo všetko ste schopná zniesť.


Každá maminka si láme hlavu nad tým, čo robiť, keď dieťa neposlúcha. Azda najmenej sa to hodí (či skôr nehodí), keď sa ponáhľate, prípadne začne ísť do tuhého, keď sa s dieťaťom hádate už pol hodinu. Ako riešiť takýto problém?

1. Vždy sú na výber dve možnosti

Ani jedna, ani viac ako dve, skrátka dve možnosti pre dieťa sú ako šité na mieru. Väčšinou nastáva vzdor, ak niečo dieťatku prikážete. To znamená, že skrátka nemá na výber a jeho osobnosť, ktorá si potrebuje vybrať pretože sa práve rozvíja, sa stavia proti príkazu. Jedna možnosť teda nie je dostačujúca. Ak sa mu nechce obliekať či papať, dajte mu na výber, čo si dnes oblečie a čo spapá. Ak by ste mu dali vybrať z viacerých, zvykol by si dlho vyberať a nevedieť sa rozhodnúť, čo by bolo možno horšie než trucovanie. Chceš si obliecť žlté tričko s koníkom alebo modré s lietadielkom? Je to zázračná metóda, vyskúšajte J.

2. Zahrajte sa

Nie je tajomstvom, že deti milujú hry. Ak zakomponujete hľadanie oblečenia, hračiek, zubnej pasty a pod. (podľa činnosti, ktorá nejde sama o sebe tak jednoducho) do bežného dňa, vzbudíte záujem. To by malo mať za následok zvedavosť, hravosť a túžbu po robení činnosti, ktorú dieťa zo začiatku príliš neobľubovalo. Skúste teda napríklad skryť zubnú pastu a kefku a hrať sa s dieťatkom na skrývačku. Ak ju potom nájde, za odmenu si môže umyť zúbky napríklad s jahodovou trblietavou a krásne voňajúcou pastou.

3. Buďte k nemu milá, láskavá a dohovárajte

Presne ako hovorí nadpis, buďte láskavá. Pritúľte si dieťa k sebe, aby cítilo, že ho máte rada. Hovorte k nemu milo, vysvetľujte a dohovárajte mu, prečo si má umyť zúbky práve teraz, prečo sa má obliecť práve teraz, keď to od neho chcete.

4. Ignorujte

Ak by náhodou prišlo k najhoršiemu, skúste ho ignorovať. Najmä ak sa to stane doma, môžete si dovoliť zavrieť ho nachvíľku v izbe, aby popremýšľal o svojom správaní. Určite mu rozumný trest. Napríklad chvíľkový zákaz hrania sa s obľúbenou hračkou alebo zákaz pozerania rozprávok na hodinku. Keď sa vám to však stane vonku medzi ľuďmi, buďte trpezlivá a taktiež sa nenechajte vyprovokovať. Je síce nepríjemné, ak sa na vás všetci pozerajú pri trucovitom plači a kriku vášho dieťaťa, ale práve to môže byť príčinou skúšania hraníc. Ak má dieťa pocit, že za určitých okolností si môže dovoliť viac, než inokedy, skúša čo to dá.

Foto: Pixabay.com


Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.