Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dojčenská kolika

reklama:
Dojčenská kolika

Konečne si domov z pôrodnice odnášate malý a voňavý balíček. Šťastná, že ste konečne doma, ho kladiete do novučičkej postieľky a sledujete, ako spokojne spinká. No o pár dní je po kľude. Dlhodobý, neutíchajúci, priam záchvatovitý plač vášho dieťatka vás privádza do šialenstva. Pri prvej návšteve vám lekárka objasní tento problém. Vaše dieťatko má koliku.

Takzvaná trojmesačná kolika je najčastejšou príčinou bolestí bruška u dojčiat. Niekedy trvá až do šiestich mesiacov, čo bol prípad i našej dcérky. Doktorka nás ubezpečovala, že po troch mesiacoch to samé zmizne, ale až po pol roku sme konečne videli nejakú tú zmenu a každodenný plač a bolesti bruška pomaly utíchli.

Nejde o skutočnú chorobu, dieťatko normálne napreduje, je spokojné. Túto spokojnosť strieda záchvat neutíšiteľného kriku s náhlym začiatkom a koncom. Trvá dosť dlho, niekedy i dlhé hodiny nemôžete svoje dieťa utíšiť. Objavuje sa hocikedy cez deň i v noci, často hneď po napapaní.

Dieťa sa krúti, ohýba, krčí nožičky smerom k brušku, červenie v tváričke a strašne plače. Naša dcérka plakala tak ukrutne, že sa vždy zachádzala. Nemohla sa nadýchnuť, začala omodrievať. Musela som jej rýchlo fúknuť do úst a zľahka capnúť po zadku, aby sa prebrala. Bolo to šesť mesiacov plných plaču a strachu o svoje dieťa.

Príčiny dojčenských kolík

Dojčenské koliky trápia 30% dojčiat. Príčin je mnoho, ale konkrétny dôvod nájdeme len s ťažkosťou.

Medzi najčastejšie patrí návrat potravy zo žalúdka do pažeráka – gastroezofageálny reflux. Znamená to nedokončený vývoj funkčného zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý sa vyvíja až do prvého roku života. Keď dieťa vracia takmer po každom jedle a nemá iné problémy, jedná sa pravdepodobne o túto diagnózu. Dieťatku dokážeme pomôcť tak, že zvýšime polohu hlavičky počas spánku, podávame mu menšie dávky jedla v častejších intervaloch, dávame ho odgrgnúť po každom jedle. Ak sa príznaky nezlepšujú, lekár predpíše lieky pre deti s refluxom. Vo vážnejších prípadoch sa to rieši chirurgicky.

Koliky trápia predovšetkým deti, ktoré hltavo pijú, a tak sa nahltajú veľkého množstva vzduchu. Slabo si pritom odgrgnú a potom im vzduch v črievkach narobí šarapatu. Vzduch sa v črevách hromadí a spôsobuje koliku. Plačom sa to všetko ešte zhoršuje, pretože pri ňom dieťatko prehĺta ďalší vzduch a ten ho tlačí v brušku.

Veľa dojčených detí veľmi citlivo reaguje na to, čo matka zje. Preto by sa mala vyvarovať potravín, ktoré nafukujú. Zakázané je ovocie, zelenina, strukoviny a čerstvé pečivo. Príčinou detskej koliky môže byť aj neznášanlivosť bielkoviny kravského mlieka. Na rozdiel od bežnej koliky, takéto dieťa neprospieva a nepriberá. Treba preto dôsledne odlíšiť koliku spôsobenú takouto chorobou a vynechať zo stravy potraviny obsahujúce túto bielkovinu.

Čo pomáha pri dojčenskej kolike?

Dieťatku najviac pomôžu masáže a zohrievanie bruška teplou plienkou. Bruško masírujeme v smere hodinových ručičiek a natierame okolo pupčeka vetrovou mastičkou. Vtedy sa plyny uvoľnia a dieťatko je spokojné. Účinné je cvičenie s nožičkami tak, že ich pritláčame k brušku bábätka. Veľmi pomáha i častejšie dojčenie a hneď po napapaní dáme dieťa odgrgnúť. Dojčíme vždy len z jedného prsníka, pretože zadné mlieko je chudobnejšie na laktózu. Sladšie predné mlieko zvyšuje v čreve množstvo plynu. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na nosenie bábätka, kolísanie a tľapkanie po zadku, dieťatko sa vždy ukľudní. Nechávať ho voľne rozbalené bez perinky, nech si veselo kopká nožičkami.

Ak dieťatko dojčíte, pite feniklové a rascové čaje a po lyžičkách môžete dávať aj vášmu drobcovi. Zavedenie rektálnej rúrky tiež pomôže plynom von, ale nie je dobré to používať často. Sirupy a kvapky proti nafukovaniu sú dobrým pomocníkom, ale najprv to treba zvážiť so svojou detskou lekárkou.

Detičky, ktoré trpia kolikami, sú viac hýčkané a pestované, ich rodičia nevyspatí a často bezradní.

Majte však na mysli, že to nebude trvať večne. Po troch alebo šiestich mesiacoch to razom odíde tak, ako to aj prišlo. A namiesto ukričaného bábätka, budete ma na rukách pokojne spinkajúce a usmievajúce sa slniečko.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. novembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.