Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dojčiť alebo nedojčiť?

reklama:
Dojčiť alebo nedojčiť?

Dojčenie je jedna z najprirodzenejších a najdôležitejších vecí v prvých mesiacoch života dieťaťa. Má veľký význam pre dieťa. Zabezpečuje mu tú najlepšiu výživu. Znižuje chorobnosť dieťaťa a posilňuje imunitu, ktorá je u malého bábätka veľmi dôležitá na adaptovanie sa v svete plnom baktérii a rôznych infekcií.

Takisto aj pre matku je to veľmi dôležité. Maternica sa rýchlejšie dostáva do pôvodnej formy, znižuje sa riziko rakoviny prsníka, ale hlavne je to pre matku aj dieťa, prehĺbenie vzťahu a vytvorenie pevného puta. Takéto dieťa má väčší pocit istoty a bezpečia. Stáva sa z neho sebavedomejší a samostatnejší človek, a to práve preto, že mu bolo do malička poskytované veľké množstvo lásky a opatery.

Dojčenie je dôležité hlavne v prvých šiestich mesiacoch života. Je postačujúce na úplnú výživu a dieťa dostáva tie najdôležitejšie živiny. Materinské mlieko ma stabilnú teplotu, ideálne hygienické podmienky a aj pre mamičku je pohodlnejšie dojčiť ako ohrievať a pripravovať umelé mlieko.

Hneď v pôrodnici sa sestričky snažia matke pomôcť svojimi radami, učia ju, ako si dieťa správne prikladať, a samozrejme po dojčení nedokrmujú deti z fľašky. Mlieko sa tak spustí približne 2 – 3 dni po pôrode.

Čas dojčenia

Ideálne je dojčiť podľa potreby dieťatka, neurčovať si čas, ale dojčiť vtedy, keď si pýta. Pred pár rokmi lekári stanovili matke, aby svoje dieťa dojčila každé tri hodiny a v žiadnom prípade skôr. Dnes to však už neplatí a je úplne normálne, ak sa dojčí aj každú hodinku. Netreba však dávať mlieko pri každom zaplakaní dieťaťa. Mamička už musí vedieť rozlíšiť plač svojho bábätka, ako plače, keď je hladné, a zase inak, keď ho niečo bolí. Vaše telo sa prispôsobí požiadavkám dieťaťa, aj keď niekedy budete cítiť naliate prsníky.

Treba si dať pozor na zápal prsníka (mastitídu), alebo na upchatie mliekovodu, čo sa prejavuje bielou bodkou na bradavke a hrčou na prsníku. Niekedy to sprevádza i začervenanie v okolí opuchu a zvýšenou teplotou. Najlepšie je prepichnúť mliekovod sterilnou ihlou, veľmi dobré sú i obklady z tvarohu na postihnuté miesto. Dojčiť však môžete i naďalej.

Niektoré deti pijú mlieko z prsníka rýchlejšie, iné zase pomalšie, preto sa nedá určiť čas, aký treba na zasýtenie bábätka. Kŕmenie však netreba predlžovať, maximálne tak 15 minút. Najviac totiž vypije hneď v prvej minúte.

Keďže vy teraz predstavujete chodiacu mliekáreň, váš prísun živín by mal byť vyšší. Jedálniček by mal byť pestrý, obohatený o veľa vitamínov. Jedzte všetko, na čo máte chuť. Niektoré bábätká majú problém s kolikami, preto sa v prvých mesiacoch neodporúča jesť strukoviny a iné potraviny, ktoré nafukujú. Dôležitý v období dojčenia je i pitný režim, pretože dieťa si z vášho tela odoberá tekutinu. Málo tekutín môže znížiť produkciu mlieka. Ďalšími faktormi sú stres a únava.

Čo ak mám menej mlieka?

Ak sa produkcia mlieka zníži, existujú na trhu rôzne preparáty a čaje , ktorá obsahujú bylinky zvyšujúce množstvo mlieka. Zapražené polievky sú zase receptom starých mám, ale sú rovnako účinné. Ďalej pomôže aj biela Vinea, kvasnice, čierne pivo – všetko, čo obsahuje veľa vitamínu B. Samozrejme treba zvýšiť počet dojčení. Čím viac dieťa pije, tým viac mlieka sa tvorí. Dostatok spánku a oddychu často pôsobia najlepšie, matka je kľudná, spokojná, a tým pádom má i dostatok mlieka pre svoje bábätko.

Dojčené deti sú menej často choré, a aj matka je vždy akosi chránená pred ochorením. Stane sa však, že matka ochorie a musí brať antibiotiká. Vtedy je potrebné mlieko odstriekavať rukou alebo odsávačkou, aby sa nestratilo. Po vyliečení tak môže bez problémov v dojčení pokračovať.

Ako dlho dojčiť?

Otázkou mnohých mamičiek je, ako dlho dojčiť. Závisí to však od samotnej matky a jej dieťaťa. Väčšina detí sa odstaví sama, keď už je nato pripravená. Vtedy to treba rešpektovať a nenútiť zbytočne. Ideálna dĺžka dojčenia je dva roky, potom už môžeme prejsť na kravské mlieko. Čím neskôr sa kravské mlieko začne dieťaťu podávať, tým je menšie riziko alergie na bielkovinu kravského mlieka.

Dojčenie nemá byť len nutnou povinnosťou, ale prinášať radosť matke i dieťatku. Vytvárať si pevné puto a hlboký vzťah, ktorý zostane medzi vami až do konca.

Ďalšie rady nájdete v časti dojčenie.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. októbra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.