Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Doktori dôrazne varujú všetkých rodičov. Pozor na to, aby Vaše dieťa nesedelo v pozícii „W“.

reklama:
Doktori dôrazne varujú všetkých rodičov. Pozor na to, aby Vaše dieťa nesedelo v pozícii "W".

Deti rady sedia. To nie je nič výnimočné. Nutné je ale povedať, že veľmi záleží na tom, akú pri sede zaujmú pozíciu. Je totiž rad tých, ktoré nijako nevadia. Potom je jedna, ktorá je veľmi nebezpečná a lekári pred ňou jasne varujú. Pokiaľ si dieťa do tejto pozície sadne, treba ho ihneď zdvihnúť a snažiť sa o to, aby pozíciu zmenilo. Inak to môže mať v budúcnosti veľké následky, pretože táto pozícia je veľmi nebezpečná.

Ako pozícia "W" vlastne vyzerá?

Nie každý rodič vie, že je tak nebezpečná a nie každý rodič vie tiež to, ako daná pozícia vlastne vyzerá. Na toto sa preto musíme pozrieť prioritne. Jedná sa o taký štýl sedenia, kedy dieťa sedí takzvane medzi pätami. To znamená v pozícii, kedy začína v polohe kľačanie a svoj zadoček postupne smeruje do oblasti nôh, ktorá sa následne dotkne podložky. Nohy sú na zemi tiež, rovnako ako kolená, až stehná následne smerujú nahor.

Dôvodom, prečo sa pozícia "W" označuje práve týmto písmenom je to, že detské nohy toto písmeno skutočne znázorňujú. To pre Vás môže byť aj vodítko, ako danú pozíciu môžete rozoznať. Ak sa na dieťa pozriete zhora, a uvidíte práve túto pozíciu, musí Vám byť jasné, že je zlá. Ihneď ho preto zdvihnite.

V čom je táto pozícia problémová?

Dôvodov je hneď niekoľko. Tou prvou je rozhodne fakt, že u tejto polohy nemôže telo úplne efektívne distribuovať krv, pretože sú miesta, kde je cievny systém vzhľadom k danej polohe znížený. Čím viac je nejaká časť tela ohnutá, tým horšie tu preteká krv. A táto polôha ukazuje, že je hneď niekoľko miest, kde sa môže prietok zhoršovať.

Ďalej nesmieme zabúdať na to, že vplyvom tejto pozície dochádza k neprirodzenej polohe detských bedier. Pokiaľ bude poloha W používaná dlhodobo, môže dôjsť k tomu, že sa dané bedrá budú neprirodzene vyvíjať a zle rást. K čomu to vedie? Samozrejme k budúcim problémom s držaním tela, čo môže spôsobovať nielen početné bolesti, ale môže to spôsobovať tiež neprirodzenú a problémovú chôdzu, aj neprirodzený estetický vzhľad tela.

Ďalej netreba zabúdať aj na určité namáhanie svalov. Dôkazom je to, že práve pozícia W je využívaná vo chvíli, keď sa aplikujú určité cviky, alebo kedy sa telo chystá zvoliť prekážkový sed. Oba cviky sú určené skôr na pretiahnutie a je teda jasné, že pre telo nie sú prirodzené. Dlhodobé namáhanie danej svalovej časti by tak mohlo viesť aj k jeho poškodeniu. Aj to je alarmujúce.

Dajte na rady lekárov a naučte dieťa sedieť tak, ako má

Lekári zhodne udávajú, že práve pozícia W je ako neprirodzená, tak z vyššie uvedených dôvodov tiež nebezpečná. Je preto na mieste snažiť sa učiť dieťa sedieť inými spôsobmi. Takými, ktoré sú pre ľudské telo prirodzené a ktoré zabezpečia to, že nedôjde k akémukoľvek narušeniu jeho prirodzeného vývoja. Možných sedacích variantov je dnes viac než dosť a táto medzi ne nepatrí. Dajte preto dieťaťu na výber tú, ktorá pre neho bude ideálna.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.