Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Dôležité veci, na ktoré občas zabúda pri výchove každý rodič. Toto je 7 rozdielov medzi bežným a múdrym rodičom!

Dôležité veci, na ktoré občas zabúda pri výchove každý rodič. Toto je 7 rozdielov medzi bežným a múdrym rodičom!

reklama:
Dôležité veci, na ktoré občas zabúda pri výchove každý rodič. Toto je 7 rozdielov medzi bežným a múdrym rodičom!

Každý, kto sa už stal rodičom, vie o výchove detí svoje. Najmä ženy si ešte v čase tehotenstva zvyknú preštudovať rozličnú literatúru o starostlivosti a výchove ratolestí. Mamy a otcovia majú jasné predstavy o tom, akým spôsobom sa k dieťaťu v rozličných situáciách správať a akým smerom ho chcú viesť. Iste mi však dáte za pravdu, že vplyvom množstva povinností, zlej nálady, nevydareného dňa či hádky s partnerom idú niekedy rady z príručky alebo ideálne predstavy bokom a rodič prepne do "krízového" módu. Ako sa správať k deťom a aký je vlastne rozdiel medzi klasickým a múdrym rodičom?

Cieľom tohto článku nie je súdiť žiadneho z rodičov. Pravdou však zostáva, že to, čo je podľa rodičov najlepšie, nemusí byť vždy v záujme dieťaťa. Buďte aj Vy múdrym a rozvážnym rodičom, ktorý dá svojmu synovi alebo dcére to najlepšie.

Byť príkladom

Obyčajne je medzi rodičmi rozšírený názor, že dieťaťu sa treba neustále plne venovať, a preto mnoho rodičov zabúda na seba. Výchova detí by však nemala zabrániť rodičom, aby sa venovali aj svojim koníčkom a záľubám. Dieťa je dokonalý pozorovateľ a ak sa mama alebo otec venuje zaujímavej činnosti, je to pre dieťa perfektná motivácia a príklad. Navyše ho tak vediete k samostatnosti a záujmu o šport, umenie alebo inú činnosť. Bežný rodič je večným vychovávateľom a strážcom, múdry rodič je svojmu dieťaťu aj príkladom.

Učiť dieťa samostatnosti

Je samozrejmé, že dobrý rodič by dal svojmu dieťaťu aj modré z neba a chce mu byť k pomoci v každej chvíli. Napríklad pri plnení školských povinností sa to však nie vždy vypláca. Obyčajne rodičia s deťmi trávia aj hodiny pri plnení domácich úloh a školských povinnostiach. Nemôžete však túto zodpovednosť preberať za dieťa, ono má byť osobou, ktorá sa učí a plní si povinnosti. Dajte dieťaťu vedieť, že ak má problém, či si nevie rady, ste tu pre neho. Zvyšok však musí zvládať samo. Klasický rodič chce dieťaťu pomáhať so všetkým, múdry rodič ho učí samostatnosti a zodpovednosti.

Učiť dieťa hospodáriť

Prianím a psích očí dieťaťa odolá asi len máloktorá mama alebo otec. Majte však na pamäti, že zahŕňať dieťa hračkami vždy, keď si to požiada, nie je správne. Jedna vec je, že dieťa toľko hračiek nevie poriadne využiť, ďalším dôvodom je prehnané rozmaznávanie. Učte dieťa už od útleho veku, že všetko je potrebné si zaslúžiť a nič len tak nepadá z neba. Namiesto neustáleho kupovania každej drobnosti skúste dať dcére alebo synovi vreckové. Len tak sa naučí rozdeľovať financie, nasporiť si na vytúženú hračku a nebyť márnivé.

Odstráňte príčinu, nie následky

Detský hnev a plač nepatrí k veciam, ktoré by vedeli rodičia zvládať s chladnou hlavou. Ak k tomu pridáme náročný deň v práci a hŕbu vlastných problémov, väčšina rodičov dieťa radšej umlčí hračkou, sladkosťou, alebo sa uchýli k stupňovaniu negatívnej atmosféry krikom a trestom. Netreba však riešiť prejavy dieťaťa, dostaňte sa k príčine. Aj keď sa to niekedy zdá nemožné, snažte sa s dieťaťom čo najviac komunikovať a pýtať sa ho na príčiny. Obyčajne sa rodič snaží hnev a plač utlmiť, skutočne múdry rodič hľadá koreň problému.

Vzťah je na prvom mieste

Bežní rodičia snívajú o skvelej kariére a budúcnosti svojich ratolestí a snažia sa z nich vychovať ľudí so správnym vystupovaním. Mať reprezentatívne dieťa ale nie je viac, než mať s týmto dieťaťom vrelý vzťah. Ak dieťa pociťuje skutočnú lásku, rodičovskú oporu, pevné zázemie a vie, že rodič je zároveň jeho najlepším priateľom, je mu v živote oveľa ľahšie. Milované dieťa, ktoré má skvelý vzťah s rodičmi nemá tendenciu skĺznuť na zlú cestu.

Učiť sa z vlastných chýb

Je samozrejmé, že každý milujúci rodič by svojich potomkov najradšej uchránil pred všetkými problémami a nástrahami sveta. Rodičom budete navždy, ochrancom však len chvíľu. Nechajte dieťa, aby sa čo najskôr začalo učiť aj z vlastných chýb a ak dostane od života lekciu, buďte tu vždy pre neho. Obyčajne sa snažíte dieťa chrániť pred všetkými problémami a riešite aj situácie, ktoré by ste nemuseli. Prehnaná starostlivosť je niekedy na škodu, preto buďte múdrym rodičom, ktorý umožní deťom získavať cenné životné lekcie, na ktorých sa najlepšie naučí.

Nepristrihujte dieťaťu krídla

Mnoho rodičov zabúda, že aj dieťa má svoj osobný priestor a svoje sny a túžby. Aj keď sa nám dospelákom môžu zdať naivné a nereálne, mali by sme nechať deti snívať. Neberte všetko príliš vážne a nepotlačujte v dieťati toho nevinného snílka. Ak dieťa sníva o iných veciach, než ste mu naplánovali Vy, nesnažte sa ho prerobiť na svoj obraz. Deti tu nie sú na plnenie našich nerealizovaných snov. Bežne sa rodičia snažia dieťa natočiť smerom, ktorému sami veria a tlačia dieťa do sfér, ktoré dieťaťu nevyhovujú. Múdry rodič necháva deťom slobodu a možnosť robiť vlastné rozhodnutia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.