Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Európsky týždeň cystickej fibrózy aj na Slovensku

reklama:

V najbližších dňoch bude prebiehať 1. Európsky týždeň cystickej fibrózy, ktorého cieľom je zabezpečiť rovnakú starostlivosť na Slovensku, ako na zvyšku kontinentu. Ľudia, ktorí majú záujem podporiť túto myšlienku, tak môžu urobiť prostredníctvom nosenia CF náramku solidarity.

Na Slovensku sa v dňoch 9. – 15. novembra organizuje 1. Európsky týždeň cystickej fibrózy. Jeho cieľom je šíriť informácie o cystickej fibróze, o možnostiach jej liečby či o liečebných centrách v krajine. Taktiež plánuje pomôcť zabezpečiť, aby primeraná starostlivosť a liečba boli dostupné všetkým pacientom postihnutým spomínaným ochorením v Európe. Kampaň sa snaží aj o to, aby presvedčila európske a národné úrady k podpore hlavnej myšlienky kampane a k snahe o rovnakú možnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých.

Súčasťou projektu je aj plánované stretnutie s europoslancami, kde by sa mali dotknúť aj otázky rozdielnej starostlivosti o ľudí s cystickou fibrózou na Slovensku a v Európe. Hoci je cystická fibróza pomerne rozšírené ochorenie a podľa štatistík ide o najbežnejšie dedičné ochorenie v Európe, vie o nej len pomerne málo ľudí. Nositeľom jej génu je až jeden z každých tridsiatich Európanov. Viac ako 40 000 detí a dospelých mladých ľudí žije s touto chorobou.

Niektorí pacienti sa dožijú 40 a viac rokov, no je k tomu potrebná včasná diagnóza, primeraná liečba, pravidelné kontroly či vhodná hygiena. Organizátori tejto kampane vyzývajú všetkých, ktorí majú záujem ju podporiť, aby nosili CF náramok solidarity. Cystická fibróza je ochorenie, pri ktorom žľazy s vonkajším vylučovaním tvoria abnormálne hustý a patologický hlien, ktorý sa usadzuje na slizniciach a upcháva životne dôležité orgány. V pľúcach sa následne usádzajú baktérie, ktoré spôsobujú ťažké infekcie a zápaly.

Podobne je postihnutý aj pankreas, ktorý nevylučuje dostatočné množstvo enzýmov potrebných na strávenie potravy. CF postihuje aj pohlavné orgány, pečeň, prínosové dutiny, často sa pridruží aj cukrovka. Cystická fibróza postupne zasiahne všetky orgány a jediné, čo nijako neovplyvňuje, je intelekt. Viac o kampani je možné nájsť na oficiálnej internetovej stránke kampane www.cfweek.eu a ďalšie informácie týkajúce sa ochorenia na stránke klubcf.sk.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. novembra 2009

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.