Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Gynekológovia varujú: Toto je najväčšia chyba, ktorú robí každá žena v dňoch menštruácie

reklama:
Gynekológovia varujú: Toto je najväčšia chyba, ktorú robí každá žena v dňoch menštruácie

Odborníci na gynekológiu varujú pred obrovským problémom, s ktorým sa stretáva veľké množstvo žien. Ak aj vy patríte medzi ženy, ktoré nasledujúcu metódu používate rovnako, mali by ste nasledujúcemu varovaniu venovať naozaj veľkú pozornosť. V opačnom prípade by vám tiež mohlo hroziť veľké nebezpečenstvo spojené so zdravotnými rizikami.

Nebezpečné pohodlie

Pre menštruáciu je najčastejšou používanou alternatívou tampón. Sú naozaj veľmi efektívne a v dnešnej dobe sú zvyčajne už naozaj pohodlné. Môže sa však stať, že vďaka tomuto komfortu ženy často na tampón zabudnú. Ich nadmerná prítomnosť potom môže spôsobiť skôr viac škody ako úžitku. Ich ponechanie na niekoľko hodín totiž zvyšuje riziko výskytu určitých infekcií.

Maximálne na 6 hodín

Na obale sú obvykle uvedené informácie, ktoré popisujú, ako správne použiť tampón, ale tiež uvádzajú, ako dlho by sa mal v žene uchovávať. Všeobecne platí, že sú predpísané maximálne 4 hodiny, aj keď ak je prietok slabý, môže to byť až 6 hodín, aby bolo nutné ho vytiahnuť.

Väčšina žien má tendenciu zabudnúť na tampóny, najmä v posledný deň menštruácie. Gynekológovia však pevne súhlasia s tým, že rovnaký tampón by sa nemal udržiavať 8 hodín. Najväčším problémom je, že ak je tampón ponechaný v pošve viac ako 8 hodín, zvyšuje sa šanca na vznik TSS, čo je zriedkavé ochorenie, ktoré stále existuje a môže ho dostať ktokoľvek. Jedna modelka stratila vďaka zabudnutému tampónu v 24 rokoch jednu nohu.

Prevencia je dôležitá

Ak však tampón zostane v žene celý deň, bez toho aby si to všimla, najlepšia vec, ktorú môže urobiť, je navštíviť svojho gynekológa. Netreba panikáriť, pretože TSS je vzácna infekcia, ktorá má však tendenciu sa rozvíjať. Preto je veľmi dôležité zamerať sa na prevenciu.

V ideálnom prípade používajte miesto tampónu vložky. Aspoň, keď ste doma. Ak tomu tak nie je, nezabudnite tampón vymeniť najmenej každé 4 hodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.