Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hľadáme ideálny darček pod stromček. Deti prekvapí elektrické autíčko, trojkolka či odrážadlo

reklama:
Hľadáme ideálny darček pod stromček. Deti prekvapí elektrické autíčko, trojkolka či odrážadlo

Hľadáte zábavné hračky pre deti, ktoré rady objavujú svet? Pobyt na vzduchu je tou najlepšou voľbou. Elektrické autíčko, trojkolka či odrážadlo vám výborne spoločný čas vonku vyplnia.

Ktoré dieťa netúži spoznávať svet? S pomocou niekoľkých svižných kolies to môže byť ešte väčšia zábava. Ak rozmýšľate, aký darček by mohol byť vhodný pod vianočný stromček, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. Hračky pre deti, ktoré prinášajú nielen radosť, ale predstavujú aj skvelého pomocníka pre vývoj vášho dieťaťa. Prečítajte si, aké výhody má také elektrické autíčko, trojkolka či odrážadlo.

Pre najmenších jazdcov

Jazda na bicykli patrí bezpochyby medzi najobľúbenejšie aktivity malých šibalov. Nie všetky deti sa však naučia jazdiť na dvojkolesovom tátošovi v rovnakom veku. Kým sa tak stane, môžu prejsť aj niekoľkými predprípravnými fázami:

  • jazda na malom odrážadle (rôzne hrajúce vozítka, prípadne elektrické autíčko)

  • jazda na trojkolke

  • jazda na veľkom odrážadle – balančnom bicykli

  • jazda na bicykli s pomocnými kolieskami

  • jazda bez pomocných koliesok

Malé odrážadlá

Jedným z prvých vozidiel malých jazdcov sú detské odrážadlá. Či už majú podobu motoriek, bagrov, alebo mini autíčok, spája ich štvorkolesový nízky dizajn, vhodný pre naozaj najmenšie deti, ktorých rovnováha môže ešte kolísať. Tieto veselé “vozítka” nemajú pedále, drobci sa na nich posúvajú len pomocou odrážania nôh.

Foto: elipredeti

Okrem fantastického prvého zážitku zo samostatnej jazdy sú deti fascinované aj farebnosťou, zvukovými, či dokonca blikajúcimi efektmi autíčok. Mnohé z nich sú vybavené úložným priestorom na hračky, takže popri motorických schopnostiach rozvíjajú aj detskú fantáziu. Táto výborná pomôcka na prvé výlety po vonku naučí malých jazdcov základy bezpečného pohybu mimo domova.

Foto: pexels/cleyder duque

Elektrické autíčko pre deti

Ako dobrá alternatíva pre prvé jazdy najmenších sa môže javiť aj elektrické autíčko, ktoré je zárukou úsmevu ako na tvárach drobcov, tak aj dospelých. Okrem detskej radosti však táto imidžová hračka prináša aj čosi viac. Deti sa vďaka nej učia skúmať svet, pohybovať sa po okolí a rozumieť pojmu priestor.

Elektrické autíčko poháňa batéria. Jeho nespornou výhodou je, že je možné ovládať ho diaľkovým ovládaním. Napriek tomu, že dieťaťu doprajete významný pocit samostatnosti, vy ho budete mať vždy pod kontrolou.

Foto: pexels/artyom malyukov

Výber je naozaj pestrý. Široké spektrum veľkostí, typov, farebných kombinácií, dokonca konkrétne modely inšpirované reálnymi značkami áut, to všetko a ešte omnoho viac je otázkou vašich preferencií. Nevýhodou elektrických autíčok môže byť ich o niečo vyššia cena. Ak sa však už rozhodnete investovať do prvého vozidla vášho dieťaťa v útlom veku, myslite predovšetkým na jeho bezpečnosť a pri výbere sa zamerajte na kvalitné technické špecifikácie.

Trojkolka

Trojkolky pôsobia roztomilým dojmom a možno ich zaradiť do kategórie užitočných detských hračiek. Učia deti koordinácii rúk a nôh a postupnému zdolávaniu vzdialeností. Ich veľkou výhodou je najmä dobrá stabilita, avšak treba priznať aj to, že tieto “vozítka” nezvyknú mať práve najnižšiu hmotnosť. Pre malé deti je tiež náročné na nich dlhšie šliapať, drobné nôžky sa rýchlo unavia.

Foto: elipredeti

Pre deti, ktoré ešte nedorástli do pedálov sú k dispozícii aj trojkolky s vodiacou tyčou. Sú zaručeným spestrením pobytu vonku pre malých i veľkých. Ocenia ich najmä rodičia, ktorých drobci už nechcú byť v kočíku, ale dlhšie prechádzky ešte úplne neuchodia.

Odrážadlo – balančný bicykel

Balančný bicykel je skvelým úvodom do niektorých zručností, ktoré bude dieťa potrebovať, keď sa bude učiť jazdiť na skutočnom bicykli. Tento typ odrážadla je navrhnutý tak, aby sa tvarom približoval k bicyklu, avšak s jednou výraznou odlišnosťou. Nemá pedále, a tak sa dieťa pohybuje iba odrazmi svojich nôh.

Výhodou balančných bicyklov je, že sa dajú používať už od útleho veku, ideálne je s nimi začať v období okolo 2 rokov, kedy sa rozvíja motorika. Deti si formou hry precvičujú svoje motorické zručnosti, učia sa udržiavať rovnováhu. V momente, ako zdvihnú nohy zo zeme získavajú autentický zážitok z bicyklovania. Akonáhle si zvyknú balansovať, môžu postupne prejsť na pedále. Zároveň si zvykajú na jazdu v rýchlosti, používajú riadidlá, osvojujú si správny sed. To všetko im neskôr uľahčí prestup na bicykel s pedálmi.

Foto: pexels/tatiana syrikova

Pri výbere balančného bicykla treba dbať na to, aby nohy dieťaťa dosiahli na zem. Mnohé odrážadlá už dnes majú výškovo nastaviteľné sedadlá, ktoré zabezpečujú, že hračka rastie spolu s ich malými vlastníkmi.

Tip na záver

Hračky, ktoré sú v pohybe, budú vždy dobrou voľbou na darček pre najmenšie deti. Zabavia ich, posilnia motoriku a podporia aj rozvoj ďalších dôležitých zručností. Či už si vyberiete elektrické autíčko, trojkolku alebo odrážadlo, myslite vždy najmä na bezpečnosť dieťaťa. Zohľadnite preto pri kúpe jeho vek, výšku i záujmy. ň

(U/PR) Autor: Michaela Domanová

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.