Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hnačka u detí je nepríjemné ochorenie. Ako ju zvládnuť?

reklama:
Hnačka u detí je nepríjemné ochorenie. Ako ju zvládnuť?

Hnačka je u detí pomerne častné no nepríjemné ochorenie. Hnačkou je riedka až vodnatá stolica, častejšia ako 3 až 5 krát denne. Stolica môže byť s prímesou peny, hlienu, krvi. Tento stav môže byť sprevádzaný bolesťami bruška – kolikou. Takisto môže byť zvýšená telesná teplota. Hnačka u detí býva často spojená s vracaním, čo ešte tento stav komplikuje.

Príčiny hnačky

Ochorenie tráviaceho systému, ale môže byť aj sprievodným znakom iných závažných ochorení.

  1. infekcia zapríčinená baktériami,vírusmi, alebo parazitmi
  2. potravinová alergia alebo neznášanlivosť
  3. autoimúnne ochorenie- ulcerózna kolitída, Crohnova choroba
  4. nežiadúce účinky liekov- napr. antibiotiká
  5. otrava jedmi, toxínmi

Trvanie hnačky

Nekomplikovaná hnačka by mala prejsť po jednom alebo dvoch dňoch.

Prečo je nebezpečná?

Najmä pre dojčatá a batoľatá je nebezpečná z dôvodu rýchleho odvodnenia organizmu a veľkej straty dôležitých minerálnych látok a zásaditých substancií, čo vedie k rozvratu vnútorného prostredia organizmu.

Príznaky hnačky

  1. riedka stolica častejšia ako 3 až 5 krát denne
  2. bolesti v dolnej časti brucha, plynnatosť
  3. niekedy horúčka
  4. prímes krvi, hlienu v stolici
  5. nevoľnosť, vracanie
  6. príznaky závisia od vyvolávajúcej príčiny

Priebeh

Hnačka sa začína náhle a prestane do 24 až 48 hodín. Dlhodobé a často sa opakujúce hnačkovité stolice majú väčšinou inú príčinu.

Akútna hnačka

Býva obvykle zapríčinená infekciou. Dieťa je podráždené, nekľudné,bruško je na pohmat tvrdé, nafúknuté. Často dochádza k dehydratácii (odvodneniu), dieťa je spavé, môže mať horúčku. Niektoré deti reagujú hnačkou aj na stresové situácie.

Chronická hnačka

Trvá dlhodobo,viac ako 4 týždne. Má vlnovitý priebeh, obdobie hnačiek sa strieda s obdobím pokoja. Má rozličné príčiny a je prejavom závažného ochorenia. Preto je nevyhnuté absolvovať odborné vyšetrenie.

Ako zvládnuť hnačku?

Je nevyhnutné zabezpečiť dostatočný prísun tekutín a dodržiavať diétu. Dieťatku často ponúkame tekutiny v malých množstvách.

  1. Dojčené dieťatko – dojčíme ho naďalej v častejších intervaloch, aby sme ho dostatočne hydratovali. Okrem materského mlieka môžeme podávať aj prevarenú dojčeneckú vodu.
  2. Dieťatko na umelej mliečnej výžive – najnovšie trendy odporúčajú nevysádzať mlieko, len upraviť jeho riedenie. Takže sa doporučuje podávať mliečko v 1/3,potom 2/3 riedení. Po ústupe ťažkostí sa podáva opäť plná dávka. Znamená to, že ak dávate dieťatku 3 odmerky na 90 ml vody, pri hnačke dáte najprv 1 odmerku na 90 ml vody (1/3 riedenie), potom 2 odmerky na 90 ml vody (2/3 riedenie) a keď je zdravé, tak plnú dávku ( 3/3 riedenie). Dieťatku môžeme podávať mrkvový alebo ryžový odvar.
  3. Polročné dieťatko – podávame varenú mrkvu, ryžu či zemiaky. Vhodné je jablkové pyré s banánom a hydinové vývary,staršie pečivo, sucháre. Pri zlepšení stavu chudé, varené mäso, varené nemastné zemiaky, suchú ryžu.

Na zmiernenie hnačky, kŕčov a ďalších príznakov je možné zakúpiť v lekárni špeciálne rehydratačné prípravky, ktoré prispejú k vyrovnaniu vnútorného prostredia detského organizmu.

Nevhodné potraviny

Fazuľa, ružičkový kel, kapusta,chlieb, cestoviny, výrobky z pšeničnej múky, hrušky, jablká, slivky, broskyne, ovsené vločky, kukuričné lupienky, otruby, zmrzlina.

Kedy treba vyhľadať lekára

Ak u detí do 2 rokov je hnačka sprevádzaná horúčkou dlhšie ako 24 hodín, treba o tom informovať lekára, lebo dieťatko je ohrozené dehydratáciou.

  1. keď dieťa odmieta tekutiny, je malátne a apatické
  2. udáva silné kŕče v brušku
  3. má žlté sfarbenie kože alebo očných bielok
  4. zistíme krv, hnis alebo sliz v stolici

Ak ste si nie istý, treba vždy lekára kontaktovať aspoň telefonicky!

Po odznení hnačky postupne zaťažujeme tráviaci trakt a zaraďujeme potraviny s prevahou polysacharidov – sucháre, ryža, biele pečivo, varené zemiaky. Neskôr pridávame bielkovinové potraviny – varené chudé mäso. Tuky majú dráždivý efekt na črevnú stenu, preto ich obmedzujeme a pridávame len opatrne nátierky z rastlinných tukov.

Prečítajte si aj: Čo jesť pri hnačke

V strave obmedzujeme potraviny bohaté na vlákninu, pretože vláknina a nestráviteľné zvyšky potravy zväčšujú objem stolice a dráždia črevnú stenu. Celozrnné pečivo je nevhodné, ovocie podávame ošúpané a zeleninu tepelne upravenú, pri ťažších stavoch aj pasírovanú.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. apríla 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.