Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Horúčka – najčastejší dôvod návštevy lekára

reklama:

Horúčka je najčastejšou príčinou, kvôli ktorej rodičia vyhľadávajú pomoc pediatra. Horúčka nie je choroba, ale je príznakom možného ochorenia.

  • normálna teplota – 36,5 – 37°C
  • zvýšená teplota – 37,1 – 38 °C
  • horúčka – 38,1 – 39 °C
  • vysoká teplota – nad 39 °C

Zvýšená teplota

Mnohé mamičky sa zľaknú a hneď podávajú dieťaťu liek na zníženie teploty. Nie je to správne, lebo telo sa prestane brániť proti infekcii. Zvýšená teplota nie je nebezpečná,ale naopak. Počas infekčného ochorenia je prospešná. Organizmus mobilizuje svoje obranné mechanizmy a tým sa vysporiada s pôvodcom ochorenia.

Horúčka

Ak dosiahne teplota hranicu 38,5, je potrebné teplotu znižovať. Takáto teplota začína pôsobiť na organizmus nepriaznivo (zvýšená záťaž srdca, obehového systému), čo sa prejavuje nedostatočným prekrvením koncových (periférnych) častí končatín, ktoré sú bledé a studené.

Vysoká teplota

U malých detí (dojča, batoľa) hrozia kŕče (febrilné kŕče), ktoré sa veľmi podobajú epileptickým kŕčom. Našťastie veľmi rýchlo ustúpia bez následkov. Nebezpečné môžu byž pri dlhšom trvaní.

Ako účinne znížiť teplotu – stačí, ak sa nám podarí teplotu znížiť na 38 °C.

  • Tekutiny – všetky snahy na dosiahnutie zníženia teploty by boli neúčinné, ak by dieťa nebolo dobre zavodnené. Odporúča sa piť vlažný bylinkový čaj, minerálka (deti nad 2 roky), riedené ovocné alebo zeleninové šťavy. Čierny čaj nie je vhodný, lebo má močopudné účinky. Príjem tekutín musí zodpovedať veku a hmotnosti dieťaťa. Zdravé dieťa potrebuje vypiť za 24 hodín toľko tekutín, koľko predstavuje 10-15 % jeho telesnej hmotnosti. Dieťa, ktoré má horúčku, potrebuje ešte viac tekutín. U detí od 6. mesiaca do 1. roku je to asi 0,5 až 1 l tekutín na 24 hodín. U detí väčších sú to 1-2 l tekutín na 24 hodín. Dostatočný príjem tekutín sa odráža v močení. Treba dieťa prebaľovať každé 2-3 hod. a vedieť koľko hodín nemočilo. Dieťa, približne polročné, musí mať pomočenú plienku každé 3-4 hodiny.
  • Fyzikálne metódy – ochladzovanie tela kúpeľom alebo sprchou vo vode o 2-3 stupne chladnejšou, ako je teplota tela. Chladnejšia voda by mohla vyvolať triašku, po ktorej sa teplota ešte viac zvýši.
    • Zábaly – namočiť uterák,plienku alebo plachtu do vlažnej vody ( 25st.C) vyžmýkať a obtočiť okolo trupu,hrudník, brucho, slabiny, stehná, ramená,a čelo. Ak sú končatiny bledé a studené, zábaly sa na ne nesmú dávať. Potom prekryť tenkou suchou prikrývkou a ponechať 10 minút. Po pol hodine zopakovať ešte 3krát, do poklesu teploty (na 38 °C). V treťom zábale dieťa väčšinou zaspí, môžete mu ho ponechať.
  • Medikamentózne – deťom sa najčastejšie podávajú od teploty čípky, sirupy, tablety liečivá na báze paracetamolu (Paralen, Panadol, Tylenol, Medipirin, Calpol, Paracetamol) a ibuprofene (Brufen, Ibuprofen, Nurofen). Antipyretiká (lieky proti zvýšenej teplote) sa nesmú podávať na báze kyseliny salicylovej (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin) pretože môžu u detí vyvolať závažné nežiadúce účinky (ochorenie pečene, poškodenie mozgu). Platí, že ak začneme jedným liekom, po dostatočne dlhom čase, teda 6 až 8 hodinách (len ak je teplota vyššia ako spomínaných 38 stupňov!) podávame tú istú účinnú látku. Len v prípade, že od podania lieku (napr. paracetamolu) do opätovného zvýšenia teploty ubehlo menej ako 5 hodín, podáme druhú možnú účinnú látku (napr. ibuprofén). Antipyretiká z hľadiska znižovania horúčky nikdy nepodávame preventívne, to znamená, ak je pacient bez nej.

Febrilné kŕče (kŕče pri vysokej teplote)

Súvisia s teplotou nad 39 °C. Najčastejšie postihujú deti do roku života. Nepovažujeme ich za formu epilepsie. Najčastejšie sa vyskytujú v popoludňajších hodinách a hneď v prvý deň horúčky. Sú sprevádzané poruchou vedomia, pri ktorej nastávajú rytmické pohyby tela, dieťa zmodrie, dýchanie je plytké, oči vyvrátené, niekedy sa dieťa môže aj pocikať. Rodič musí v takomto stave zachovať pokoj, zostať pri dieťati a postarať sa, aby si neublížilo. Nedoporučuje sa nič dávať do pusy, aby sa predmet nezlomil a následne ho dieťatko nevdýchlo. Po doznení kŕčov uložíme dieťa nabok, zavoláme lekára a počas čakania dieťatko ochladzujeme. Dieťa si na tento stav nebude pamätať, bude unavené a zaspí. Kŕče vyzerajú veľmi hrozivo, ale jeho život neohrozujú. Dieťaťu, ktoré už prekonalo febrilné kŕče, by mal pediater doporučiť Diazepam už pri teplote 38 °C. Ak kŕče už vznikli, Diazepam sa podáva vo forme čípkov cez konečník.

Ihneď vyhľadať lekára:

  • keď je teplota nad 38 °C dlhšie ako 48 hod.,
  • dieťa počas horúčky často močí, udáva pálenie pri močení, krv v moči,
  • ak je bolesť sústredená na jedno miesto v bruchu,
  • má prudké bolesti hlavy a vracia,
  • má silnú vodnatú hnačku, ktorá trvá dlhšie ako 24 hod.,
  • má opuchnuté uzlíny alebo vyrážky.

Volať rýchlu zdravotnú pomoc:

  • teplota stúpne nad 40 °C,
  • dieťa má stuhnutú šiju (nemožnosť predkloniť hlavu a dotknúť sa bradou hrudníka),
  • objavia sa na tele tmavočervené škvrny,
  • dieťa má silnú bolesť hlavy,
  • dieťa je abnormálne ospalé.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. apríla 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.