Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hryziete si nechty alebo vytláčate pupáky? Tieto zlozvyky hovoria veľa o vašom duševnom zdraví

reklama:
Hryziete si nechty alebo vytláčate pupáky? Tieto zlozvyky hovoria veľa o vašom duševnom zdraví

Pupienky na tvári. Všetci to určite veľmi dobre poznajú. Predovšetkým deti v puberte, ale aj mnoho dospelých, sa s tým stále stretáva. Všetci, ktorých sa to týka alebo v minulosti týkalo, veľmi dobre vedia, že nejde o nič príjemné. Stláčanie vyrážok z kože je totiž veľmi nepríjemná záležitosť, avšak je to pre ľudí často potrebné. Nikto totiž nechce chodiť s tvárou plnou nepekných pupienkov. Možno ste ale nevedeli, že práve stláčanie vyrážok môže veľa prezradiť o vašom psychickom stave. Pokiaľ teda patríte do skupiny ľudí, ktorí si pupienky neustále stláčajú, je tento článok pre vás ako stvorený.

Bezdôvodné stláčanie

Máte pocit, že si musíte neustále stláčať kožu na tele, na tvári alebo kdekoľvek inde, aby ste sa zbavili škaredých a nepríjemných vyrážok? Stláčate ich, šklbete ich, škrabete sa a snažíte sa ich za každú cenu zbaviť. Pokiaľ to robíte kvôli pupienkom, možno to pochopiť. Veľa ľudí to však robí len tak, bezdôvodne. Možno budete prekvapení, keď zistíte, že to predsa len nejaký dôvod má.

Ide o psychickú poruchu

Na prvý pohľad bezdôvodné stláčanie kože je totiž druh obsedantno-kompulzívneho správania, ktoré sa súhrnne označuje ako dermatilománia. Že ste o tom nikdy nepočuli? Môže sa to totiž týkať aj vás. Mnoho ľudí si totiž kožu krčí bez toho, aby si to uvedomovalo. Následkom toho sa im na tele môžu začať vyskytovať nepríjemné jazvy a vyrážky. Znamená to ale oveľa viac, pretože to má priamu spojitosť s psychickým stavom jedinca.

Psychoterapia a krém

Pokiaľ nemôžete túto činnosť zastaviť a máte neustálu potrebu sa stláčať, môže vám táto činnosť prinášať určitú úľavu. Tým, že si vytlačíte pupienok, z tela tiež odstránite aj časť kože, čo pre vaše telo môže byť nebezpečné. V extrémnej fáze to môže viesť až k poraneniu, infekcii a závažnému poškodeniu kože. Stláčanie je však emocionálna porucha (pocit viny, uzatváranie atď.).

V tomto prípade vám môže pomôcť psychoterapia a dermatologická liečba, pretože kožu bude potrebné aj liečiť, rovnako ako dušu. Ak máte kožu poškodenú, môžete začať používať pleťové mlieka, krémy, ale hlavne by ste sa už nemali šklbať. To isté platí aj pri hryzaní nechtov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.