Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hygiena v puberte: Ako deťom vysvetliť dôležitosť návykov?

reklama:
Hygiena v puberte: Ako deťom vysvetliť dôležitosť návykov?

Potreba dennej hygieny je základnou záležitosťou v živote každého. Mládež však máva občas s takýmito návykmi problém. Možno je to aj preto, že boli donedávna zvyknutí počúvať rodičov vo všetkom, a teda ak mamina zavelila, bežali sa osprchovať. Keď mladý človek začína byť na seba odkázaný, často zabúda na rôzne povinnosti. Povinnosťou je aj každodenná hygiena, no a práve v týchto dňoch, kedy je skutočne horúco a ľudia sa veľmi potia, je sprchovanie a umývanie rúk (a pod.) ešte väčšmi dôležité. Niekedy môže byť aj snaha dostať sa do partie priateľov práve pohnútkou robiť úplne iné veci než to, čo je správne a zaužívané.

Už odmalička

Je vhodné deti viesť k tomu, aby sa sami okúpali či osprchovali už v mladšom veku. Netreba zbytočne čakať až do tínedžerského veku. Mali by sme v deťoch pestovať návyky už od detstva. Potom budú samostatnejšie. Samozrejme, najprv sa treba uistiť, že deti tieto činnosti zvládnu samé. Avšak začať môžu aj po malých krôčikoch. Stačí, ak si dieťa spomenie, že každý večer o ôsmej prichádza čas na večernú hygienu. To sa dá dosiahnuť aj zaužívanými rituálmi. Napríklad , tak ako pri spaní alebo jedení. Zostavte si už od malička systém, ktorý bude fungovať. Najprv večera, potom mlieko, kúpanie, umývanie zubov, pyžamo a spánok. Takto vaše dieťa bude vedieť, že prichádza čas na hygienu.

Letné návyky

Nezabúdajme, že v lete sa človek spotí aj v noci. Tínedžeri v staršom veku majú problém aj so zapáchaním. Baktérie sa v podpazuší aj na intímnych miestach môžu viac tvoriť v horúcich dňoch, kedy sa tvorí aj viac potu. Preto je dôležité vysvetliť, že hygienu naozaj netreba zanedbávať. Je dobré použiť aj deodorant, ktorý pocit sviežosti predĺži. Lenže ak sa deodorant dá na neumytú pokožku, zmieša sa s prirodzeným zápachom, a zápach sa ešte zhorší.

Nohy sú dôležité

Chodidlá sú taktiež celkom problematickou časťou. Mladiství chcú byť cool a často nenosia do školy prezuvky. Preto sú ich chodidlá vystavené poteniu a neskôr, keď sa vytvoria baktérie, spôsobia zápach. Môžu sa však objaviť aj plesne, a tie sa neodstraňujú práve najľahšie. Prezuvky by mali používať aj pri iných činnostiach, ktoré robia dlho. Napríklad pri práci na brigáde alebo pri športe. Je dôležité nosiť aj čisté ponožky alebo aj čisté náhradné ponožky, v prípade núdze. Pri nadmernom potení použite púder na nohy alebo iné prípravky, ktorých je na trhu neúrekom.

V lete by ste mali ako rodič dohliadať na to, aby mladí nosili priedušné topánky a nie tenisky. Tie len ak prší.

Nechty, zrkadlo čistoty

Často sa stáva, že tínedžeri si obhrýzajú nechty. Môže to byť zo stresu alebo len tak zo zvyku. Lepšie však vyzerajú udržiavané nechty. Čistené a strihané sú najkrajšie. Často pomáhajú aj priesvitné laky na nechty, ktoré podporujú pevnosť a rast nechtov. Jednoznačne však treba zistiť, či si dieťa neohrýza nechty kvôli nejakému stresujúcemu problému, ktorý ich nenechá chladnými. Dôverný rozhovor im určite pomôže a vy sa dozviete, čo je vo veci.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. januára 2017

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.