Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ideme na prvú prechádzku – ako obliecť detičky

reklama:
Ideme na prvú prechádzku – ako obliecť detičky

Priniesli ste si domov z pôrodnice váš vytúžený uzlíček šťastia a máte dilemu, kedy ho môžete vziať na prvú prechádzku?

„Kedy je ten správny čas a čo mám vlastne obliecť môjmu drobčekovi? Nebude mu zima?“ Nejedna mamička si kladie podobné otázky.

Keďže novorodenci ešte nemajú vyvinutú termoreguláciu, veľmi rýchlo môže u nich dôjsť k podchladeniu, alebo prehriatiu. Preto obliekaniu treba venovať veľkú pozornosť.

Väčšina mamičiek sa obáva najmä toho, či je ich dieťatko dostatočne oblečené a nebude mu zima. Ale veľký pozor treba dávať aj v lete, dieťatko netreba zbytočne babušiť, pretože prehriatie organizmu môže spôsobiť vážne problémy vyžadujúce pobyt v nemocnici, dokonca môže viesť až k úmrtiu novorodenca.

Znamením, že dieťatko príliš obliekate bývajú potničky – drobná vyrážka na telíčku dieťatka.

So zdravým, plne donoseným novorodeniatkom môžete ísť na prvú prechádzku:

  • Cez leto prakticky hneď na druhý deň po príchode z pôrodnice.
  • Cez zimu treba aspoň dva – tri týždne počkať.

Keďže cez zimu sú výrazné teplotné rozdiely medzi vnútorným a vonkajším prostredím, je lepšie začať dieťatko postupne privykať na pobyt vonku. Začíname krátkymi 5 – 10 minútovými pobytmi pri otvorenom okne, alebo na balkóne, ktoré zvyšujeme na 20 – 30 minút. Asi tak po týždni takéhoto otužovania sa konečne môžete s vašim drobčekom vybrať na dlhšiu prechádzku, ktorá by ale nemala trvať viacej ako 1 hodinu a nemalo by byť menej ako -5°C. Ak bude teplota nižšia, nemusíte ostávať doma, ale pobyt vonku by mal byť kratší.

Na čo nesmieme zabudnúť?

  • Veľký únik telesného tepla je cez hlavičku, preto treba dbať, aby ju malo dieťatko dostatočne prikrytú.
  • Krémy na tvár sa neodporúčajú, pretože obsahujú vodu, ktorá by na tváričke mrzla.
  • Nesmieme zabudnúť na rukavičky, aby dieťatku neomrzli pršteky.
  • Lepšie je obliekať viac tenkých vrstiev oblečenia, ako jednu hrubú.
  • Cez zimu dávame dieťatku do kočíka fusak a deku.
  • Cez leto treba myslieť na to, že v kočíku je teplota ešte o pár stupňov vyššia, preto treba dať pozor, aby nedošlo k prehriatiu dieťatka.
  • Kočík otáčame vždy tak, aby doňho nesvietilo prudké slnko, ktoré by mohlo spáliť jemnú pokožku bábätka.
  • Krátky pobyt na miernom slniečku sa odporúča kvôli potrebnému vitamínu D.

Prechádzky sú pre novorodencov veľmi dôležité. Detičky, s ktorými rodičia chodia pravidelne na čerstvý vzduch lepšie papajú, majú lepší spánok, sú pokojnejšie – celkovo lepšie prospievajú.

Pravidelnými prechádzkami nielen v peknom, ale aj nepriaznivom – chladnejšom počasí, pomáhame detičkám upevňovať ich imunitný systém.

Avšak nie každé počasie je vhodné na prechádzku s našimi drobcami. Určite nevhodný čas na pobyt vonku je počas hmly, silného vetra a búrky, prípadne v silných mrazoch.

Cez leto sa zas neodporúča pobyt vonku medzi 11 – 15 hodinou, kedy je najväčšia intenzita slnečného žiarenia.

Ako zistíme, či dieťatku nie je zima, alebo príliš teplo?

Veľkým omylom je, že indikátorom zimy – chladu u maličkých detí sú studené rúčky.

To, či je vášmu drobčekovi zima, alebo príliš teplo zistíte najlepšie na záhlaví, prípadne prednej strane hrudníka.

Ak je dieťatko spotené, treba mu v teplom prostredí vyzliecť mokré veci, poutierať ho a obliecť do suchého.

Ak pri kontrolovaní zistíte, že sa ešte len začína potiť, vyzlečte mu jednu vrstvu oblečenia.

Pri obliekaní detičiek sa riaďte svojou intuíciou. Každé dieťatko je iné a každá mamička pozná to svoje najlepšie. Niektoré sa rýchlo spotí aj v tričku, inému je zima keď má ešte aj mikinku.

Na záver…

Každá mamička sa určite teší na to, kedy bude môcť svoj vytúžený pokladík prvý krát položiť do kočíka a vyjsť na prvú prechádzku. Postretať známych a pochváliť sa novým prírastkom. Ak sa však cítite unavená po pôrode, ubolená po sekcii, alebo vyčerpaná z dojčenia, odložte to na neskôr, keď sa budete cítiť v pohode. Dovtedy vás môže zastúpiť šťastný otecko, prípadne niektorá zo starých mám, alebo iný člen rodiny. Určite každý rád prijme takúto milú ponuku. Vy si za ten čas oddýchnete a načerpáte nové sily. Keď prejde popôrodná únava, či bolesti, lepšie si vychutnáte vašu prvú prechádzku s malým drobčekom.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. apríla 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.