Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Infekčné ochorenia u detí: Šiesta choroba

reklama:
Infekčné ochorenia u detí: Šiesta choroba

Vírusy a bacily číhajú všade navôkol a s veľkou obľubou sa šíria najmä v detských kolektívoch. Počuli ste už o ochorení zvanom šiesta choroba? V nasledujúcom článku vás zoznámime s jej príznakmi i s radami, ako jej predísť.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

O aké ochorenie ide?

Kto je v najväčšom ohrození?

Príčiny nákazy

Príznaky

Možné komplikácie

Liečba

Prevencia

O aké ochorenie ide?

Šiesta choroba, ktorá je v odborných kruhoch známa aj pod názvom Roseola, postihuje zvyčajne našich najmenších. Ide o pomerne časté ochorenie, vyvolávané vírusom. Roseola sa všeobecne nepovažuje za vážnu, či nebezpečnú chorobu, avšak je prudko infekčná a môže spôsobiť aj nepríjemné ťažkosti.

Kto je v najväčšom ohrození?

Hoci sa roseola zvyčajne spája s výskytom u malých pacientov, z času na čas neušetrí ani dospelých. Ide však skôr o výnimočné prípady. Ktoré skupiny ľudí sú teda najohrozenejšie?

Malé deti

Bábätká zvyčajne prichádzajú na svet s imunitou, ktorú získali ešte v maternici. Protilátky, ktoré dostali do výbavy od svojich mamičiek, ich približne prvého pol roka po narodení chránia voči najrôznejším ochoreniam, medzi aké patrí aj šiesta choroba.

Imunita novorodencov sa však postupne znižuje a po 6 mesiacoch už nemusí byť taká odolná. Ochorenie tak najčastejšie útočí na malé deti vo veku od 6 mesiacov do 2- až 3-rokov.

Ľudia s oslabenou imunitou

Ochorenie vyvoláva obavy najmä u ľudí, ktorých obranyschopnosť organizmu je výraznejšie oslabená, alebo inak narušená. Môže ísť, napríklad, o pacientov po transplantácii orgánu, či po onkologickej liečbe. V prípade nákazy roseolou by pri ich slabej imunite mohlo dôjsť až k potenciálne závažným komplikáciám, ako je pneumónia, alebo encefalitída.

Ak preto osoba s oslabenou imunitou príde do kontaktu s jedincom nakazeným roseolou, je veľmi dôležité sledovať rozsah možnej infekcie. Môže byť totiž závažnejšia ako u dieťaťa.

Príčiny nákazy

V pozadí šiestej choroby stojí jeden z herpetických vírusov, známy ako Herpes vírus typ 6. Zriedkavo môže byť príčinou aj príbuzný Herpes vírus typu 7. Avšak žiadne obavy – ani jeden z menovaných nespôsobuje obávanú herpetickú angínu, opary na perách či genitáliách.

Rovnako,ako iné vírusové ochorenia, aj šiesta choroba sa šíri prenosom z človeka na človeka. Roseola je veľmi nákazlivá, šíri sa prevažne kvapôčkovou infekciou a slinami. Aj preto sa jej veľmi dobre darí v detských kolektívoch.

Výskyt roseoly nie je nijako ovplyvnený ročným obdobím, ani meteorologickými podmienkami – môže sa objaviť doslova kedykoľvek. V prípade, že sa vo vašom okolí objaví dieťa trpiace šiestou chorobou, je dosť možné, že sa nakazí aj vaša ratolesť. Príznaky infekcie sa zvyčajne prejavia v priebehu 1 až 2 týždňov. V miernych prípadoch však symptómy vôbec nemusia byť zreteľné.

Príznaky

Šiestu chorobu zvyčajne nie je jednoduché len tak rozpoznať. Spočiatku pacienta trápi iba horúčka, ktorú v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní strieda vysypanie vyrážkami.

Vysoká horúčka

Po infikovaní roseolou sa telesná teplota človeka radikálne mení. Horúčka neraz presahujúca aj 39,5 °C prichádza náhle, nečakane. Niektoré deti sa zároveň môžu sťažovať na bolesti v krku, kašeľ či sopeľ. Ničím nezvyčajným nie sú ani opuchnuté lymfatické uzliny v krku. Horúčkové stavy pretrvávajú 3 až 5 dní.

Vyrážky

Po odznení horúčky sa na pokožke zvyknú objaviť malé ružovkasté vyrážky. Môžu byť rovné, ale aj vystúpené. Najčastejšie sa vyskytnú na hrudi, chrbte a bruchu, a potom sa šíria aj na krk a ruky. Taktiež môžu, no aj nemusia, zasiahnuť oblasť tváre a nôh. Vyrážky, ktoré vznikajú pri šiestej chorobe, zvyčajne nesvrbia ani nespôsobujú iné nepríjemné podráždenia a do niekoľkých dní samé zmiznú. V niektorých prípadoch dokonca nedôjde k výsypu vôbec.

Ďalšie symptómy

Okrem hlavných príznakov sa môžu vyskytnúť aj ďalšie symptómy, ktoré vám napovedia, že vaše dieťa trápi šiesta choroba:

  • dráždivosť u bábätiek

  • mierna hnačka

  • znížená chuť do jedla

  • opuchnuté viečka

Šiesta choroba nezvykne byť považovaná za ochorenie, ktoré by malo byť nejak zvlášť nebezpečné. Kým v prípade niektorých detí sa choroba rozvinie iba do veľmi mierneho štádia, iné zažívajú celý rad veľmi nepríjemných príznakov. Vo väčšine prípadov však stále ide skôr iba o nepríjemný stav, ktorý treba “pretrpieť”.

Možné komplikácie

Ojedinele sa situácia môže skomplikovať a malého pacienta choroba poriadne potrápi. Za problémami zvyčajne stojí prudký nárast telesnej teploty.

Kedy vyhľadať lekára

  • záchvaty z vysokej horúčky

  • letargia, odmietanie jedla či dojčenia

  • vyrážka pretrvávajúca dlhšie ako tri dni

Horúčka, ktorá príde znenazdajky a veľmi prudko vyletí do červených čísiel, môže mať v niektorých prípadoch za následok až záchvat. Ak k nemu dôjde, vaše dieťa môže na pár sekúnd až minút stratiť vedomie. Sprievodným javom býva trasenie rukami, nohami či hlavou.

V prípade, že vašu ratolesť postihnú záchvaty súvisiace s horúčkou, vyhľadajte bezodkladne lekársku pomoc. A čo je najdôležitejšie, zachovajte chladnú hlavu. Aj keď podobné záchvaty pôsobia hrozivo a môžu vás poriadne vystrašiť, u inak zdravých detí sú spravidla krádkodobé a nebývajú škodlivé.

Komplikovaný priebeh roseoly, sprevádzaný záchvatnmi, býva skôr ojedinelým. Vo väčšine prípadov sa pacienti – či už malí, alebo veľkí – z choroby pomerne rýchlo zotavujú.

Liečba

Roseola obyčajne nevyžaduje odborné lekárske ošetrenie. Nakoľko ide o ochorenie vyvolané vírusom a nie baktériou, antibiotická liečba nemá opodstatnenie. Pomoc prichádza prevažne prostredníctvom liekov s obsahom ibuprofénu, ktoré pomôžu znížiť vysokú horúčku.

Čo pomáha najviac:

  • odpočinok

  • zvýšený príjem tekutín

  • lieky na zníženie horúčky

Prevencia

Ako u väčšiny ochorení, aj v tomto prípade je dôležité zamerať sa na prevenciu. Hoci ochrániť dieťa pred šiestou chorobou nie je vôbec jednoduché, niektoré rizikové faktory sa dajú eliminovať.

  • dodržiavanie zásad hygieny, umývanie rúk

  • zamedzenie styku s dieťaťom, ktoré je infikované (za predpokladu, že choroba už bola diagnostikovaná)

Ilustračné foto: Pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.