Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jahodová sezóna

reklama:
Jahodová sezóna

Jahôdky sú už medzi nami a prvé zbery sú dokonca dávno preč. Ich sezóna však ešte stále trvá a my máme pripravené výborné recepty, ktoré určite stojí za to vyskúšať. Dnes vám predstavíme hotové recepty ale aj malé snacky, ktoré zaženú hlad, a ktorých súčasťou sú jahody. Dámy a páni, jahody v hlavnej úlohe!

Jahodový sirup

Na tento výborný recept, ktorý zaženie smäd a má veľmi intenzívnu ovocnú chuť potrebujeme:

2,5 kg jahôd

1,2 kg cukru kryštál

2 dc vody

100g kyseliny citrónovej

Toto je recept na sirup trochu kyslejší než sladší. Sme za menej sladkú chuť, ale ak sa vám páči skôr veľmi sladký sirup, pridajte si cukor podľa potreby.

Postup:

Jahody očistíme a pokrájame na polovice. Potom ich varíme, až kým nezačnú púšťať šťavu a strácať formu. Potom ich precedíme do nového hrnca. Cedíme preto, aby sme nemali zrnká vo výslednom produkte. Tie sú totiž celkom nepríjemné a v tekutom nápoji nevhodné. Popučiť jahody môžeme rukou alebo kladivkom na mäso. Dávame si pozor, aby sme nezastriekali všetko navôkol, to by sme mali viac škody ako úžitku. Ak máte záhradu, môžete to robiť aj tam. :- )

V menšom hrnci si rozpustíme cukor v troške vody. Potom to prilejeme do pyré spolu so zvyšnou vodou a kyselinou citrónovou.

Môžeme pridať aj púpavový odvar z kvetov namiesto vody, prípadne medovkovú vodu. Bylinky robia príjemnú chuť a obzvláštnenie.

Jednoduchý koláč lenivej gazdinky

Na tento koláč, ktorý už názov vystihuje, potrebujeme keksy, šľahačku a puding. To sú popri jahodách tie najdôležitejšie ingrediencie, ktoré vyčarujú skvelý koláč bez akejkoľvek námahy. Využitie je široké, najmä vtedy, keď príde neočakávaná návšteva.

Potrebujeme: Obľúbené sušienky (vanilkové či kakaové)

Kakaovú šľahačku

Mlieko

Vanilkový pudingový prášok

Čokoládu na varenie

Jahody

Guľatú formu na pečenie

Cukor

Postup: Na spodok formy si naukladáme keksy, ktoré môžeme aj rozpoliť. Snažíme sa zakryť čo najviac miest, aby koláč držal formu. Potom si navrstvíme čoko šľahačku. Na ňu položíme očistené, umyté a rozpolené jahody. Dáme vrstvu pudingu. Naň opäť vrstvíme sušienky, jahody, puding. Potom ide vrstva sušienky, šľahačka, jahody, puding. Navrch dáme poslednú vrstvu keksov a dáme zachladiť aspoň na 5 hodín. Ak nás tlačí čas a návšteva, môžeme dať tortu aj do mrazničky. Treba si však ostražito sledovať koláčik, aby nám nezmrzol. Navrch postrúhame čokoládové hobliny.

Letný šalát

Jahody môžu byť aj pestrým ozvláštnením osvedčenej zeleninovej kombinácie.

Potrebujeme: Poľný šalát

Rukolu

Jahody

Feta syr(alebo plesňový syr)

Píniové oriešky

Soľ

Parmezán

Bazalka

Olej

Postup: Zeleninu a jahody zmiešame, pridáme syr. Píniové oriešky rozdrvíme s parmezánom, bazalkovými listami a soľou. Pridáme kvapku rastlinného oleja a polejeme šalát.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júna 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.