Portál pre mamičky a ich detičky
- Katarína V.

Jahodová sezóna

subpage-img

Jahôdky sú už medzi nami a prvé zbery sú dokonca dávno preč. Ich sezóna však ešte stále trvá a my máme pripravené výborné recepty, ktoré určite stojí za to vyskúšať. Dnes vám predstavíme hotové recepty ale aj malé snacky, ktoré zaženú hlad, a ktorých súčasťou sú jahody. Dámy a páni, jahody v hlavnej úlohe!

 

 

 

Jahodový sirup

 

Na tento výborný recept, ktorý zaženie smäd a má veľmi intenzívnu ovocnú chuť potrebujeme:

 

2,5 kg jahôd

 

1,2 kg cukru kryštál

 

2 dc vody

 

100g kyseliny citrónovej

 

Toto je recept na sirup trochu kyslejší než sladší. Sme za menej sladkú chuť, ale ak sa vám páči skôr veľmi sladký sirup, pridajte si cukor podľa potreby.

 

Postup:

 

Jahody očistíme a pokrájame na polovice. Potom ich varíme, až kým nezačnú púšťať šťavu a strácať formu. Potom ich precedíme do nového hrnca. Cedíme preto, aby sme nemali zrnká vo výslednom produkte. Tie sú totiž celkom nepríjemné a v tekutom nápoji nevhodné. Popučiť jahody môžeme rukou alebo kladivkom na mäso. Dávame si pozor, aby sme nezastriekali všetko navôkol, to by sme mali viac škody ako úžitku. Ak máte záhradu, môžete to robiť aj tam. :- )

 

V menšom hrnci si rozpustíme cukor v troške vody. Potom to prilejeme do pyré spolu so zvyšnou vodou a kyselinou citrónovou.

 

Môžeme pridať aj púpavový odvar z kvetov namiesto vody, prípadne medovkovú vodu. Bylinky robia príjemnú chuť a obzvláštnenie.

 

 

 

Jednoduchý koláč lenivej gazdinky

 

Na tento koláč, ktorý už názov vystihuje, potrebujeme keksy, šľahačku  a puding. To sú popri jahodách tie najdôležitejšie ingrediencie, ktoré vyčarujú skvelý koláč bez akejkoľvek námahy. Využitie je široké, najmä vtedy, keď príde neočakávaná návšteva.

 

Potrebujeme: Obľúbené sušienky (vanilkové či kakaové)

 

Kakaovú šľahačku

 

Mlieko

 

Vanilkový pudingový prášok

 

Čokoládu na varenie

 

Jahody

 

Guľatú formu na pečenie

 

Cukor

 

 

 

Postup: Na spodok formy si naukladáme keksy, ktoré môžeme aj rozpoliť. Snažíme sa zakryť čo najviac miest, aby koláč držal formu. Potom si navrstvíme čoko šľahačku. Na ňu položíme očistené, umyté a rozpolené jahody. Dáme vrstvu pudingu. Naň opäť vrstvíme sušienky, jahody, puding. Potom ide vrstva sušienky, šľahačka, jahody, puding. Navrch dáme poslednú vrstvu keksov a dáme zachladiť aspoň na 5 hodín. Ak nás tlačí čas a návšteva, môžeme dať tortu aj do mrazničky. Treba si však ostražito sledovať koláčik, aby nám nezmrzol. Navrch postrúhame čokoládové hobliny.

 

 

 

Letný šalát

 

Jahody môžu byť aj pestrým ozvláštnením osvedčenej zeleninovej kombinácie.

 

Potrebujeme: Poľný šalát

 

Rukolu

 

Jahody

 

Feta syr(alebo plesňový syr)

 

Píniové oriešky

 

Soľ

 

Parmezán

 

Bazalka

 

Olej

 

 

 

Postup: Zeleninu a jahody zmiešame, pridáme syr. Píniové oriešky rozdrvíme s parmezánom, bazalkovými listami a soľou. Pridáme kvapku rastlinného oleja a polejeme šalát.

 

 

 

Foto: Pixabay.com

 

 

 

Autor: Katarína V.

  

 

Zlý text
Dobrý text

Ďalšie články na ukulele.sk

Ako obliecť deti v premenlivom počasí?

Ako vybrať darček pre dieťa

Kam s detičkami počas veľkonočnej sezóny

Základné pravidlá výživy pre kojenca, batoľa a dieťa po dvoch rokoch

Deti a spánok: rôzne rady, tipy a mýty o ktorých by ste mali vedieť