Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jarná únava. Ako sa s ňou čo najrýchlejšie vysporiadať?

reklama:
Jarná únava. Ako sa s ňou čo najrýchlejšie vysporiadať?

Z počasia, pri ktorom najradšej zostávame doma zabalení v deke s veľkým hrnčekom horúcej čokolády, sa zrazu stáva to „mikinové“ a spolu s obavami o našu letnú siluetu pociťujeme na vlastnej koži aj nechuť čokoľvek robiť a najradšej by sme celé dni ležali v posteli. Ako sa najlepšie s jarnou únavou pobiť?

Väčšina z nás sa po dlhej zime teší na príchod toľko vytúženého slniečka, predĺženého denného svetla a predzvesť nového života, ktorú so sebou nepochybne prináša jar. O to viac nás však môže zaskočiť, že spolu s tak vítanými teplými mesiacmi nám do života vstúpi aj úporná únava, malátnosť a energiu aby človek pohľadal. Niektorí z nás týmto stavom, ktorý je označovaný ako jarná únava, trpí každoročne, veľa z nás ale zaskočí nepripravených. Ako môžeme zmierniť dopady jarnej únavy alebo im dokonca predísť?

1. Začať musíme už pri jedálničku. Ako prípravu na tento prechod už v zime poctivo dopĺňame vitamín D, ktorého máme nedostatok práve vďaka absencii slnečného žiarenia. Avšak po dlhej zime musíme náš jedálniček obohatiť ešte viac o ovocie a zeleninu. Pomôcť si môžeme aj vitamínovými doplnkami. Na čo nezabúdajme je tiež dostatočné množstvo vlákniny v strave, preto radšej než vitamínové doplnky stravy siahnite prvé po ovocí a zelenine v jej prirodzenej podobe.

2. Centrom našej imunity, ktorá býva po tuhej zime oslabená, sú črevá, preto im pomôžme dostať sa do kondície konzumovaním fermentovaných mliečnych výrobkov, ako je napríklad kefír. Črevám môžeme tiež pomôcť užívaním probiotík, ktoré nám dodajú toľko potrebné mikroorganizmy, aby naše črevo fungovalo ako má.

3. Rovnako ako správne zvolený jedálniček ovplyvňuje naše telo aj pitný režim. Na internete nájdeme množstvo odporúčaní, ktoré nám radia, koľko tekutín do seba máme dostať. Najdôležitejšie však je počúvať svoje telo, ktoré vám napovie, koľko tekutín potrebuje. Sladké malinovky a sladené čaje nahraďme vodou ochutenou citrónom, mätou alebo ovocím, nesladenými čajmi a po každej káve doplňme tekutiny pohárom vody.

4. Najlepšou prevenciou únavy je pohyb. Aktivita na čerstvom vzduchu nás príjemne nabudí a vylepší našu fyzickú kondíciu. Dôležité je sa aktivitou nemučiť, ale robiť to, čo nás baví, jedine tak totiž vytrváme a dobrá nálada, ktorú nám naša pravidelná aktivita prinesie, je taktiež najlepšou zbraňou proti jarnému splínu.

5. Nemenej dôležitým tipom v boji proti jarnej únave je tiež poriadne jarné upratovanie. Určite poznáte ten pocit, keď si po sobotňajšom upratovaní prezeráte to, ako vám váš byt vďaka vašej snahe poriadne prekukol a cítite sa naraz oveľa lepšie. Poriadne upracme, zbavme sa nepodstatných vecí a uvidíte, že rovnaký účinok to bude mať aj na vašu dušu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.