Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je dobré byť prísnym rodičom?

reklama:
Je dobré byť prísnym rodičom?

Máte deti, ktoré vám občas vedia prerásť cez hlavu? Netušíte občas, ako ich máte zvládnuť, a preto zvolíte prísnejší hlas alebo inú prísnu metódu? Pokiaľ tomu tak u vás je, ste na správnom mieste. Dnes si povieme niečo o tom, prečo sú rodičia na deti občas dosť prísni, prečo deti nepoznajú príčiny prísnosti a prečo je prílišná prísnôt občas na škodu ako na úžitok.

Prísnosť v miere

Prísnosť je druh lásky, ale aj určité straty. Veľa ľudí si to mnohokrát bohužiaľ neuvedomuje, čo je škoda. Samozrejme, v dnešnej dobe je mnoho detí, ktoré sa chovajú naozaj zle a nevhodne. Vykrikujú, behajú, pískajú, otravujú cudzích ľudí. Na verejnosti medzi ľuďmi je to naozaj nevhodné a rodič, ktorý takto nechá dieťa otravovať a vyrušovať iných ľudí, by s tým mal niečo robiť. Ide naozaj o ľahostajnosť, nezodpovednosť a neúctu k ostatným. Rodičia to možno myslia dobre, pretože chcú, aby ich deti boli slobodné, ale často sa to míňa účinkom.

Prísnosť na deti by rozhodne mala byť, resp. deťom by mali byť nastavené určité limity, inak to dopadne veľmi zle. Pokiaľ je však prísnosť na deti vyvíjaná až do extrémov, je to tiež zle. Deti sú predsa len deti. Majú byť veselé, hrať sa, usmievať sa a poznávať svet. To je v poriadku, ale mali by tiež vedieť, čo sa patrí. Otravovať cudzích cestujúcich napríklad vo vlaku hlasným krikom alebo pobehovaním rozhodne v poriadku nie je.

Výprask nie je riešenie

Možno ste niekedy boli svedkom, že niektorý rodič v záchvate hnevu hlasno okríkol svoje dieťa, aby prestalo s tým, čo robí. Často sa to stáva napríklad v reštauráciách alebo hromadných dopravných prostriedkoch. Rodičia totiž často nevedia, ako svoje dieťa vychovať, a preto mu tolerujú veľa vecí. Potom im to prerastie cez hlavu a v záchvate hnevu im prasknú nervy a dieťa zrejú. To by sa rozhodne nemalo stávať.

Upozorniť hneď na začiatku

Dnešná generácia detí je úplne iná, má iné záujmy, ale na ne môžu platiť stále rovnaké pravidlá. Akonáhle urobí vaše dieťa niečo nevhodné, je potrebné ho na to hneď upozorniť a vysvetliť mu, že sa to nemá. V prípade, že to neurobíte, bude sa to v budúcnosti opakovať a vysvetľovanie bude oveľa náročnejšie. Upozornenie hneď na prvýkrát je oveľa lepšie a výchovnejšie ako poriadny výprask po niekoľkých opakovaniach.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.