Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je pravda, že počúvanie klasickej hudby robí Vaše deti múdrejšími?

reklama:
Je pravda, že počúvanie klasickej hudby robí Vaše deti múdrejšími?

“ Počúvaj v tehotenstve Mozarta, tvoje deti budú múdrejšie,“ alebo „Púšťaj deťom Mozarta, keď zaspávajú, vyrastú z nich géniovia!“ Určite to poznáte, možno to sama skúšate. Je to ale naozaj pravda? Môže počúvanie klasickej hudby ovplyvniť IQ Vašich detí?

Žiaľ, sklamem Vás, ale odpoveď na túto otázku je: Nie. Počúvanie klasickej hudby nijako nevplýva na inteligenciu Vašich detí. Ale pekne po poriadku.

Ako a prečo teda vznikol takýto mýtus?

V roku 1950 istý lekár Albert Tomatis, ktorý pracuje ako lekár ORL (ušné, nosné, krčné), prišiel s tvrdením, že počúvanie Mozarta veľmi pozitívne vplýva na ľudí, ktorí majú rečové či sluchové poruchy.

V roku 1993 bol následne vykonaný ďalší experiment: 36 študentov univerzity v Callifornii počúvalo pred priestorovým IQ testom 10 minút jednu z Mozartových sonetov. Títo žiaci podľa istého psychológa Gordona Shawa, ktorý mal na starosť túto štúdiu, vraj dosiahli výsledok až o osem bodov vyšší v porovnaní s tými, ktorí Mozarta pred testom nepočúvali. Následne sa táto štúdia publikovala v časopise Nature.

A mýtus bol na svete.

Vzniklo mnoho teórii a samozrejme sa k tejto tématike postavilo mnoho kritikov.

Zazneli aj také tvrdenia, ktoré nevyvrátili úplne „zázračné inteligenčné schopnosti“, no ich pôsobenie obmedzili len na dobu približne 15 minút, nie doživotne.

Vedci, ktorí výskum vykonali, sa tiež začali ohradzovať, že oni nechceli dokázať pôsobenie klasickej hudby na celkovú inteligenciu človeka, ale len z hľadiska priestorových úloh.

Ďalším problémom bola aj malá výskumná vzorka.

To, že ide o mýtus sa potvrdilo aj v neskorších štúdiách, keď vedci dokázali, že počúvanie hudby pôsobí na žiakov len z hľadiska emocionálneho. To znamená, že ak im pustili Mozartové sonáty, ktoré boli veselé, ich výsledok bol lepší ako keď im pustili také, ktoré boli pesimistické.

Aký je teda záver?

Či počúvate v tehotenstve klasickú hudbu, alebo ju púšťate Vašim deťom pri zaspávaní, géniovia Vám z nich, žiaľ, nevyrastú.

Omnoho viac však posilníte ich IQ napríklad takou hrou na hudobnom nástroji, ako len počúvaním hudby 🙂

Ale pamätajte: výber hudby je dôležitý, pretože to, ako sa cítite alebo cítia Vaše deti, vždy ovplyvní situáciu či potrebný výkon. No a k tomu hudba dopomáha.

Dokonca raz vedci robili experiment, v ktorom dokázali, že ak Vám v obchode hrá veselá hudba, ktorú poznáte, je pravdepodobné, že tovar si kúpite, pretože hudba Vás veľmi ovplyvní. Nabudúce si to všimnite, keď budete nakupovať 😉

Takže nemajte obavy, ak ste Mozarta v tehotenstve nepočúvali. Nijako ste svojim deťom neublížili a ani ste ich o nič neukrátili 😉

zdroj článku: science.howstuffworks.com, bbc.com, todayifoundout.com

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. mája 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.