Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedinečné puto: Vedci prízvukujú dôležitosť vzťahu medzi otcom a dcérou

reklama:
Jedinečné puto: Vedci prízvukujú dôležitosť vzťahu medzi otcom a dcérou

Otcovská láska je nesmierne dôležitá. Vedci dokonca tvrdia, že pozitívny vzťah medzi mužom a jeho dcérou môže byť určujúci pre jej ďalší zdravý a úspešný život. Čo všetko môže ovplyvniť chlapská ruka vo výchove dievčaťa?

Časy sa menia a dnes sú oteckovia zapájaní do starostlivosti o bábätká hneď od prvých dní. Už krátko po narodení dieťaťa tak mnohí začínajú meniť plienky, asistujú pri kúpaní, tíšia či uspávajú svoje malé poklady. Takáto prítomnosť vytvára dôležité väzby, ktoré môžu byť dôležité pre budúcnosť ich dcér.

Sebadôvera

Zapojenie otca do dcérinho života pomáha rozvíjať jej sebavedomie a vytvárať pozitívny obraz seba samej. Aby bol účinok čo najpriaznivejší, mal by otecko verbálne povzbudovať svoju ratolesť, byť prítomný v jej živote, rešpektovať jej pocity, počúvať jej myšlienky a aktívne sa zaujímať o jej koníčky. To jej pomôže zbaviť sa neistoty a zvýšiť dôveru vo svoje vlastné schopnosti.

Rešpekt

Je to práve otec, kto ukazuje mladej dáme, čo znamená rešpekt a láska. Malé dievčatko vníma, ako tatko komunikuje s jej matkou či inými ženami. Mnohé vzorce si zapamätá a po zvyšok života má v sebe zafixované, čo by asi mala očakávať od svojho vlastného partnera. Výskum hovorí, že zrelé ženy randia a majú dlhodobé vzťahy s mužmi, ktorí im pripomínajú ich otcov.

Emocionálny vývoj

Vzťah medzi otcom a dcérou môže mať významný vplyv na jej budúce vzťahy. Pozitívny účinok môže mať najmä, ak otecko povzbudzuje svoje dievčatko v otvorenom rozprávaní o pocitoch. V prípade, že sa ona sama cíti pri tom príjemne, existuje veľký predpoklad, že aj jej neskoršie partnerstvá budú úspešné a naplnené.

Dobrý vzťah medzi otcom a dcérou má za následok aj nižšie riziko vzniku úzkosti alebo depresie. Podľa výskumu tiež dievčatá lepšie odolávajú stresu.

Vplyv na praktický život

Dievčatá často vidia svojich otcov ako symbol finančnej stability a fyzického i emočného blahobytu. Je preto dobré, ak sa hlava rodiny zapája do výchovy svojich dcér. V takom prípade totiž existuje veľká pravdepodobnosť, že budú v lepšej fyzickej kondícii a ich finančná gramotnosť bude tiež na vyššej úrovni. A to môže neskôr viesť k úspechu.

Rola matky

Hoci otcovia zohrávajú významnú úlohu v živote svojich dcér, mamičky rozhodne nie sú menej dôležité. Svojim dievčatám dávajú príklad, ako pristupovať k vzťahom v dospelosti, a tiež ako za zhostiť úlohy matky.

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Tammy ???? (@tammyhembrow) on Jul 8, 2016 at 2:08pm PDT

Foto: Pixabay, Instagram

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.