Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jednorázové, alebo látkové? Aké plienky zabezpečiť pre dieťa?

reklama:
Jednorázové, alebo látkové? Aké plienky zabezpečiť pre dieťa?

Očakávate príchod bábätka a rozhodujete sa, aké plienky mu zakúpiť na začiatok? Súčasný trh ponúka veľa možností. Kým jednorázové plienky predstavujú pohodlnejšiu cestu prebaľovania, látkové sú zasa vnímané ako tie ekonomicky i ekologicky výhodnejšie.

Základná výbavička pre novorodeniatko by bez plienok rozhodne nebola úplná. Zatiaĺ čo naše staré mamy a mamy nemali veľmi na výber, my sa už v dnešných časoch môžeme slobodne rozhodnúť, do čoho dieťatko zabalíme, aby sme mu zabezpečili čo najväčší komfort.

O výhodách a nevýhodách jednotlivých typov plienok mamičky vedú živé diskusie. Jednorázové či látkové? Na oboch stranách stojí množstvo zástancov aj odporcov. Oboje majú svoje nepopierateľné pozitíva i negatíva. Ako sa teda vyznať v širokej spleti možností?

Jednorazové plienky

Mnohé mamičky, a dokonca i oteckovia, si obľúbili jednorázové plienky pre úsporu času, ktorú ponúkajú, a pre mimoriadne jednoduché používanie. Taktiež sa pre viacerých z nich stali výborným pomocníkom pri cestovaní s bábätkom.

Niektorí rodičia sa používaniu jednorazových plienok, naopak, vyhýbajú. Argumentujú tým, že obsahujú chemikálie, ktoré pre citlivú pleť detičiek rozhodne nie sú prospešné. Odborníci však namietajú. Tvrdia, že za vyrážky a iné podráždenia detskej pokožky je zodpovedná predovšetkým vlhkosť, a tú práve dnešné „jednorazovky” eliminujú.

Problémom môže byť, ak dieťatko dostane alergickú reakciu na takýto typ plienok. Spúšťačom je zvyčajne jeho veľmi citlivá pokožka, prípadne povrch plienky, ktorý môže byť parfumovaný či inak ošetrovaný. V takýchto prípadoch je vhodné poradiť sa s pediatrom.

Niektorí rodičia sa stávaju odporcami jednorazových plienok aj pre to, že predstavujú obrovskú environmentálnu záťaž. Hovorí sa, že jedno dieťa dokáže spotrebovať až tonu takýchto plienok (v nasiaknutom stave) za obdobie približe dvoch rokov.

Výhody:

  • Ľahko vymeniteľné
  • Ľahko zapínateľné
  • Jednoduchá manipuácia
  • Dieťatko sa cíti stále v suchu
  • Netreba ich prať ani žehliť

Nevýhody:

  • Sú drahšie ako bavlnené plienky
  • Zaťažujú životné prostredie
  • Nie každé dieťa ich „znesie“ – niektoré detičky sa vysypú na zadočku

View this post on Instagram

A post shared by IAKKAI SHOP???????? (@iakkaishop) on Nov 11, 2018 at 5:12pm PST

Látkové plienky

Čoraz populárnejšou alternatívou sú textilné plienky, podobné, aké využívali generácie našich rodičov a prarodičov. Kým oni nemali na výber, dnešné mamičky siahajú po látkových plienkach pre zdravotné, ekonomické aj ekologické benefity, ktoré prinášajú. Vybrať si možno spomedzi klasických štvorcových plienok a modernejšej, nohavičkovej verzie.

Klasické štvorcové plienky

Výhody:

  • Sú lacnejšie ako jednorázové plienky
  • Môžeme ich použiť aj ako osušku, podbradník…
  • Nespôsobujú alergiu
  • V rodine ich môžeme použiť aj pri viacerých deťoch
  • Sú šetrnejšie k životnému prostrediu

Nevýhody:

  • Nie sú také savé, dieťatko musíme častejšie prebaľovať
  • Musíme ich prať, žehliť – spotreba času, vody, elektrickej energie
  • Ťažšie sa čistia po stolici
  • Horšie sa fixujú

Nohavičkové plienky

Výhody:

  • Majú tvar ako jednorázové plienky
  • Možnosť výberu materiálu, z akého sú vyrobené (bavlna, biobavlna, flís…) a taktiež spôsobu zapínania
  • Široký sortiment farieb, motívov
  • Použitie separačných vložiek, ktoré zabezpečujú suchý zadoček
  • Sú šetrnejšie k životnému prostrediu

Nevýhody:

  • Vyžadujú vyššiu počiatočnú investíciu
  • Je nutné ich prať a často dlhšie sušiť
  • Taktiež sa ťažie čistia po stolici

https://youtube.com/watch?v=S1TN98b-w1E

Rozhodujúce vlastnosti

Uľahčiť výber plienok by vám mohli niektoré kľúčové vlastnosti, na ktoré by ste sa mali upriamiť.

Absorpcia

Ide o jednu z najdôležitejších vlastností akejkoľvek plienky – či už jednorazovej, alebo látkovej. Absorpcia predstavuje to, koľko tekutiny dokáže plienka nasať a do akej miery je schopná udržať vlhkosť mimo pokožky dieťatka. Nízka savosť môže vystaviť citlivú detskú kožu pretrvávajúcej vlhkosti, ktorá vedie k vyrážkam, zapareninám, či iným kožným ťažkostiam.

Jednorazove plienky sú už v súčasnosti vyrábané tak, aby ochránili bábätko pred vlhkosťou. Vyberajte také, ktoré majú vysoko absorpčné jadro a udržia tak vaše dieťatko v suchu dlhšie. Aj novodobé látkové plienky dostať kúpiť vo vyhotoveniach z rôznych materiálov, čo sa týka savosti.

Priedušnosť

Pokiaľ nie je plienka dostatočne priedušná, hrozí riziko kvasinkových infekcií. Najmä jednorazové plienky môžu byť v tomto zmysle problematickejšie.

Aby bola pokožka dieťatka dobre odvetrávaná, odporúča sa prebaľovať ho častejšie. Tiež môže pomôcť, ak sa deti nechávajú nejaký čas počas dňa bez plienky.

Veľkosť

Každé dieťa je jedinečné a, samozrejme, má i rozličné proporcie. Aby sa naši najmenší cítili v plienke pohodlne, potrebujú správnu veľkosť, ktorá sedí ich telíčku.

Kým väčšinu látkových plienok dostanete kúpiť v štandardnej veľkosti, nájdenie dokonalej jednorazovej plienky môže byť problém. Niekedy je nevyhnutné vyskúšať viacero značiek, kým nájdete tú správnu pre vaše bábätko.

View this post on Instagram

A post shared by Angel Nicole Williams (@angelwilliams81118) on Nov 9, 2018 at 2:04pm PST

Zapínanie

S pocitom pohodlia do istej miery súvisí aj systém zapínania plienok. Ideálne je zaobstarať si produkt s pružnými bočnými pásmi, ktoré sa dokážu prispôsobiť pohybom bábätka. Ochránia ho zároveň pred pretečením.

Systém zapínania môže byť o čosi náročnejší pri látkových plienkach, no väčšinou ide len o silu zvyku. V závislosti od veľkosti dieťaťa a vašej šikovnosti možete využiť viacero pomôcok, ako suchý zips, patentky, tzv. snapi sponku či šnúrky. Dôležité je, aby drobcovi plienky nepadali dolu.

Materiály

Udržanie vášho dieťatka v pohodlí vyžaduje nielen adekvátnu savosť a vhodné uchytenie plienky, ale aj príjemnosť plienky na dotyk. Pozor na okraje a švy, ktoré môžu spôsobiť odieranie.

View this post on Instagram

A post shared by Green Mountain Diapers (@greenmtndiapers) on Nov 11, 2018 at 2:09pm PST

Najmä v prípade, že sa zameriate na látkové plienky, vyberajte materiály, ktoré budú jemné a pre pokožku vášho bábätka nedráždivé. Vždy by mali byť certifikované. Najbežnejšie používanou je bavlna alebo biobavlna, no v súčasnosti sú už dostupné aj plienky bambusové, konopné, a iné. Jednotlivé materiály sa odlišujú v savosti či v dobe, ktorú potrebujú na schnutie.

Ako si vybrať?

Voľba toho najlepšieho možného riešenia je len a len na vás, vašich preferenciách a, najmä, na potrebách vášho bábätka. Zvážte, čo je preň najideálnejšie a zamerajte sa aj na priority vašej rodiny – ide vám o finančnú stránku veci, pohodlie a ušetrenie času, odľahčenie životného prostredia? Alebo len chcete vyskúšať, čo sa vám najviac osvedčí?

Ak sa už rozhodnete pre akýkoľvek typ plienok, neurobte unáhlené rozhodnutie. Napríklad pri jednorazových plienkach vás môže vyjsť veľké balenie omnoho výhodnejšie, hromadne však začnite nakupovať, až keď si dokonale otestujete vhodnosť konkrétneho produktu. Nie každý druh musí totiž sadnúť vášmu drobcovi. Rovnako tak sa vám nemusia pozdávať vlastnosti vami vybraných plienok.

S nákupom prvých detských plienok sa neuponáhľajte, počkajte radšej až do obdobia, kedy má váš poklad prísť na svet. Hmotnosť bábätka môže kolísať a vy budete potrebovať kúpiť také plienky, ktoré budú zodpovedať jeho váhe.

Dôležitou zásadou je, aby ste vždy mali na mysli dostatočnú hygienu. A to platí pre akýkoľvek druh plienok, pre ktorý sa napokon rozhodnete. Rovnako tak dbajte o pravidelné prebaľovanie.

Bezplienková komunikačná metóda

Túžite naučiť vaše dieťatko čo najskôr na nočník? Vyskúšajte bezplienkovú komunikačnú metódu. Jej princípom je, že mamička sa učí rozpoznávať signály dieťatka hovoriace o jeho potrebe vyprázdniť sa. V momente, kedy zaregistruje akýkoľvek príznak (nervozita, mračenie sa, tlačenie a pod.), dáva dieťa na nočník. Je to spôsob, ktorý využívajú niektoré matky, aby neskôr nemuseli odnaúčať svojho drobca od plienok.

Niektoré mamičky sa snažia túto metódu zavádzať do života dieťaťa od úplných počiatkov a obmedzujú plienky na minimum. Iné sa dokonca vyhýbajú akémukoľvek používaniu plienok. Dokážete tak ušetriť nemalé finančné prostriedky, avšak vyžaduje si to veľkú dávku trpezlivosti a odhodlania.

Zdroj:

https://www.babygearlab.com/topics/diapering-potty/best-cloth-diaper/buying-advice

https://www.babygearlab.com/topics/diapering-potty/best-disposable-diaper/buying-advice

Foto: pixabay.com, Instagram

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. novembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.