Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedzte viac červenej cibule. zabraňuje infarktu, znižuje hladinu cukru v krvi, krvný tlak a ďalšie

reklama:
Jedzte viac červenej cibule. zabraňuje infarktu, znižuje hladinu cukru v krvi, krvný tlak a ďalšie

Pre naše zdravie je nevyhnutný nielen pohyb, ale predovšetkým vyvážená strava bohatá na antioxidanty. Napriek tomu, že toto všetko vieme, radi sa nechávame zlákať potravinami s nízkym obsahom živín, ktoré sú plné cukrov a tukov. Každodenné úlohy, pracovné vysilenie a stres sú spravidla na vine pri výbere nevhodného jedla. Tým si ale iba prihoršujeme. Naše telo potrebuje totiž presný opak, aby optimálne fungovalo a úspešne sa bránilo pred vonkajšími škodlivými látkami. Jedným z takýchto pomocníkov na zlepšenie nášho zdravia je červená cibuľa, ktorá sa používa na prevenciu a liečbu niektorých bežných ochorení už po tisícročia.

Superpotravina s terapeutickými účinkami

Červená cibuľa je jedna z potravín, ktorá je najčastejšie konzumovaná bez toho, aby človek poznal jej pozitívne účinky na svoje zdravie. Napriek tomu, že ju používame takmer pri každom varení, vôbec netušíme, koľko výhod nášmu telu prináša. Tak napríklad:

  • je bohatá na antioxidanty
  • má veľmi vysoký obsah vitamínu C, minerálov a stopových prvkov
  • má antioxidačné účinky
  • chráni telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov
  • bojuje proti obezite, cukrovke, vysokému tlaku a hyperlipidémii

Prevencia pred kardiovaskulárnym ochorením

Kardiovaskulárne ochorenie je jednou z hlavných príčin úmrtí ľudí nad 65 rokov. Táto porucha zhromažďuje celý rad patológií týkajúcich sa srdca a krvných ciev. Srdcový infarkt, angína, ateroskleróza alebo dokonca srdcové zlyhanie sú len malou súčasťou zoznamu kardiovaskulárnych chorôb, ktoré môžu ovplyvniť človeka v akomkoľvek veku. Aby ste takému riziku zabránili, je vhodné obohatiť svoj jedálniček o väčšie množstvo ovocia a zeleniny, najmä o červenú cibuľu, ktorá obsahuje kvercetín. Kvercetín totiž znižuje cholesterol, hlavný rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Cukrovka je bežným ochorením, ktoré sa vyznačuje chronickou hyperglykémiou. Podľa názorov vedcov môže byť konzumácia červenej cibule prospešná pre tých, ktorí práve trpia vysokou hladinou cukru v krvi. Je tu totiž predpoklad, že tento druh zeleniny pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a môže tak byť veľmi prospešným doplnkom stravy pre ľudí s cukrovkou.

Bojuje s vysokým krvným tlakom

Vysoký krvný tlak je najčastejším chronickým ochorením, v tom by ale mohol opäť pomôcť kvercetín obsiahnutý v červenej cibuli, ktorý dokáže hladinu krvného tlaku znížiť pri pravidelnej konzumácii.

Pomáha schudnúť

Červená cibuľa môže byť tiež veľkým pomocníkom v procese chudnutia. Tým, že je bohatá na vlákninu vás udrží dlhšie sýtych, čo znamená, že bez akéhokoľvek utrpenia zníži váš denný príjem potravy. Zároveň dokáže nakopnúť metabolizmus a vy budete viac spaľovať, teda aj rýchlo strácať prebytočné kilá navyše.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. decembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.