Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jeseň je ideálny čas pre zber šípok. Čaj alebo sirup vás uchráni pred nachladnutím

reklama:
Jeseň je ideálny čas pre zber šípok. Čaj alebo sirup vás uchráni pred nachladnutím

Šípky sa môžu pýšiť vysokým obsahom vitamínu C, čo z nich robí jeden z najlepších posilňovačov imunity a bojovníkov proti nachladnutiu a chrípke. Okrem toho ale s jeho pomocou ľahko prekonáme jesenné únavu a slabosť.

Vhodná doba pre zber šípok

Jesenný čas znamená obdobie úrody šípok, plodov ruže šípovej, plných cenných, liečivých látok. Šípky je potrebné zbierať vždy dobre vyzreté, ale nie prezreté, takže je dôležité chytiť presne ten správny čas, kedy obsah vitamínu C ešte neklesá. Vhodným obdobím je koniec októbra, kedy plody prešli prvým mrazom a dozrievajú do tmavo červenej farby. Snažte sa vyberať šípkové kríky, ktoré nie sú blízko rušnej ceste, radšej sa sústreďte na okraje lúk a lesov.

Sušenie šípok

Akonáhle si natrhané šípky prinesiete domov, dôkladne ich umyte, odstráňte stopku a ešte čerstvé plody rozkrojte na dve polovice a dajte sušiť. Z takto pripravených sušených šípok potom môžete uvariť skvelý čaj alebo domáci sirup na posilnenie imunity.

Šípkový čaj

Pripravené, usušené šípky (asi tak 5-10 plodov) vhoďte do 300 ml vody a priveďte do varu. Akonáhle sa voda aj so šípkami začne variť, odstavte ju z platničky a nechajte asi tak 15 minút stáť. Po uplynutí potrebnej doby odvar preceďte. Denná dávka by mala predstavovať 1-2 šálky, najmä v období jesene a zimy.

Domáci šípkový sirup

Pre výrobu domáceho šípkového sirupu si pripravte:

  • 2 litre čistej vody
  • 70 dkg čerstvých šípok
  • 80 dkg cukru
  • 1 čajovú lyžičku kyseliny vínnej

Ak budete mať k dispozícii všetky potrebné ingrediencie, začnite odrezaním oboch koncov u každého plodu. Dôkladne ich umyte a potom nasekajte nadrobno. Zalejte vodou, priveďte do varu a varte aspoň 30 minút. Potom odstavte z ohňa a nechajte celé dva dni odstáť. Po uplynutí 48 hodín odvar preceďte a pridajte požadované množstvo cukru. Takto vytvorenú sladkú šťavu trochu zohrejte, ale dajte si pozor, aby sa tekutina nezačala variť. Ešte horúcu ju nalejte do sterilizovaných nádob a doplňte lyžičku kyseliny vínnej.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.