Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Joga pomôže v tehotenstve, pokračovať však môžete aj po narodení dieťaťa

reklama:
Joga pomôže v tehotenstve, pokračovať však môžete aj po narodení dieťaťa

Príďte si zacvičiť do NAMASTE yoga studio v bratislavskom Ružinove. Okrem klasickej power jogy tu nájdete aj jogu pre tehotné a tiež novinku, lekcie jogy so strážením detičiek. Prestať s jogou tak nemusíte ani po narodení bábätka.

Ste tehotná a rozmýšľate, či môžete cvičiť? Tehotenstvo totiž vôbec nemusí byť prekážkou v cvičení. Ak je všetko v poriadku a nemáte žiadne komplikácie, pre ktoré vám váš lekár cvičenie neodporúča, môžete vyskúšať napríklad tehotenskú jogu – gravid jogu. Tá pomôže nielen s bolesťami chrbta či tehotenskou inkontinenciou, ale naučí vás aj lepšie dýchať.

Práve práca s dychom je veľkou výhodou gravid jogy oproti iným cvičeniam pre tehotné. Zvládnutie dychu vám pomôže následne pri pôrode – či už predýchať kontrakcie, ukľudniť rozbúrené telo, odplaviť prípadné obavy, ale aj zvládnuť sa rýchlo nadýchnuť po samotnom tlačení.

V cvičení sa dá po šestonedelí a prehliadke pokračovať plynule ďalej – v štúdiu NAMASTE ponúkame aj power jogu so strážením detičiek. Odpadá tak problém komu zveriť dieťa, keď si chce mama zacvičiť.

Cvičenie s bruškom

„Gravid joga sa cvičí v pomalšom tempe, pozície sú upravené tak, aby zohľadňovali fyziologické zmeny v tehotenstve,“ vysvetľuje Kristína Magyarová zo štúdia NAMASTE v bratislavskom Ružinove. Práve tu okrem klasických lekcií power jogy nájdete každú stredu a piatok aj jogu pre tehotné.

Prísť sa nemusia báť ani tie, ktoré predtým jogu necvičili. Lekcie sú totiž vedené v pomalšom tempe. „Všetko vysvetľujem, ukazujem, a keď treba napravím,“ hovorí Kristína.

"Ak cvičíte jogu už dlhšie, možno sa vám na začiatku bude zdať tá tehotenská veľmi jednoduchá. Nebojte sa, časom sa to určite zmení", upozorňuje. Tehotenstvo totiž mení telo a tomu treba prispôsobiť aj cvičenie.

„Pri gravid joge je potrebné počúvať s rešpektom to, čo nám hovorí telo, neísť do extrémov, či usilovať sa o výkon,“ upozorňuje Kristína. Hoci sa nám zdá, že zvládneme viac, radí necvičiť na plný výkon, úplne postačí 80 percent.

Tehotenská joga pomôže s prípadnými bolesťami chrbta v tehotenstve (aj po ňom), keďže s rastúcim bruškom sa mení poloha chrbtice. Vyriešiť či zmierniť môže aj prípadnú tehotenskú inkontinenciu. Na každej hodine sa totiž dôkladne precvičujú a posilujú aj svaly panvového dna.

S dieťaťkom na joge

Skončiť s jogou však nemusíte ani po pôrode. Hneď po šestonedelí a prehliadke lekárom, si to môžete namieriť naspäť do štúdia NAMASTE.

„Ponúkame lekcie jogy so strážením detí priamo v štúdiu,“ hovorí Kristína. V jednej miestnosti sa cvičí a v druhej – vstupnej sa hrajú detičky pod dozorom babysitteriek. Mamičky tak nemusia riešiť, kam s dieťatkom, prípadne sa obávať, ako to bez nich hodinu vydrží, čo môže byť problém napríklad pri kojení menších detí.

Táto hodina je vhodná pre ženy, ktoré začínajú s cvičením po pôrode, ale aj pre tie, čo necvičili už dlhšie, keďže nemali kam deti umiestniť. "Cvičíme v pomalšom tempe, jednoduchšie pozície a sekvencie, vždy vysvetľujem základy správneho cvičenia a kedykoľvek počas lekcie si môžete oddýchnuť", vysvetľuje Kristína.

Ak si prídete zacvičiť na lekciu s babysittingom, dieťatko (prípadne dve-tri) vás pekne počkajú vo vedľajšej miestnosti. Keby čokoľvek, vždy sa dá odbehnúť určite skôr a ľahšie ako po smske z domu, nehovoriac o tom, že si nemusíte neustále kontrolovať telefón.

„Tým, že stráženie je priamo v štúdiu, ženy môžu cvičiť pravidelne,“ hovorí. Práve pravidelnosť často chýba ženám s deťmi, keďže vyriešiť stráženie detí nebýva vždy jednoduché.

A samozrejme vítaní sú aj oteckovia na rodičovskej dovolenke alebo ak si chcú spestriť svoj program s deťmi. „Obávať sa nemusia, keďže do NAMASTE yoga štúdia chodia na power jogu aj muži a nejde o ojedinelé výnimky,“ dodáva Kristína.

www.namasteyoga.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. septembra 2016Zdroj NAMASTE

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.