Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kandidóza. Aké sú príznaky a ako prebieha liečba?

reklama:
Kandidóza. Aké sú príznaky a ako prebieha liečba?

S kandidózou má skúsenosť zrejme každé dievča a žena, ktorá žije pohlavným životom. Toto plesňové ochorenie však nesúvisí iba s pohlavným stykom, kandidózou môžu trpieť aj malé deti alebo sa môže vyskytovať ako kožný problém. Infekciu vyvoláva huba menom Candida Albicans, ktorá je bežnou súčasťou črevnej mikroflóry, ale vplyvom oslabeného imunitného systému, po liečbe antibiotikami alebo nevhodným stravovaním s prílišnou konzumáciou jednoduchých cukrov, sa v tele premnoží. Kandidóza často trápi aj cukrovkárov.

Kandidóza a jej výskyt

Plesňové ochorenie šírené kvasinkou Candida Albicans môže postihovať mužov, ženy a deti, dokonca tie najmenšie. Vyskytuje sa na slizniciach, v ústach a hrdle, v močovom ústrojenstve, zažívacom trakte alebo na pohlavných orgánoch.

Múčnivka

S týmto názvom sa stretávajú rodičia pri diagnostikovaní orálnej kandidózy, ktorá najčastejšie postihuje deti do 12 mesiacov veku. Ojedinele postihuje aj chronicky chorých dospelých alebo ľudí s oslabenou imunitou. Prejavuje sa hustým bielym povlakom na jazyku, biela hmota sa nedá zotrieť a jazyk môže aj krvácať. Deti bývajú plačlivé a nepokojné, zápal sa môže rozšíriť aj do hrdla a hltana, aj na hlasivky.

Kandidóza na genitáliách

Premnožené kvasinky môžu spôsobiť začervenanie vagíny aj špičky penisu, pohlavný styk môže byť bolestivý, u žien dochádza k nepríjemnému bielemu výtoku s hrudkami a môžu trpieť bolesťami brucha, nepríjemnými pocitmi a pálením pri močení.

Kožná kandidóza

K vyrážke s červenými až fialkastými pľuzgierikmi, s povlakmi alebo krustami a šupinatením vplyvom kožnej kandidózy môže dôjsť v oblastiach so záhybmi, ako sú triesla, podpazušie, u uší, za krkom alebo pod prsiami. Kandidóza sa nevyhýba ani nohám a chodidlám, dochádza k poškodeniu aj nechtov. V tomto prípade nemusí ísť vždy o kandidózu, ale aj mykózu.

Črevná kandidóza

Kvasinky tohto typu tvoria bežne asi 10 percent črevnej flóry a nachádzajú sa v hrubom čreve, pri ich premnožení vplyvom oslabeného imunitného systému (často u pacientov s AIDS alebo rakovinou) dochádza k hnačkám a plynatosti, niekedy sa objavujú belavé škvrny v stolici. Postihnutí jedinci trpia aj extrémnym vyčerpaním.

Príčiny vzniku ochorenia

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku ochorenia? Predovšetkým postihuje jedinca s oslabenou obranyschopnosťou organizmu, čo môže byť vplyvom inej choroby alebo po liečbe antibiotikami alebo kortikosteroidmi, po chemoterapii. K rozvoju kandidózy prispieva aj hormonálna nerovnováha v dobe menštruácie alebo tehotenstva. Ďalej dochádza k rozvoju kandidózy:

  • vplyvom nadváhy a obezity
  • pri dlhodobej konzumácii jednoduchých cukrov
  • v teple a zvýšenej vlhkosti
  • pri dlhotrvajúcich hnačkách alebo pri úporných zápchach
  • po nechránenom pohlavnom styku
  • po používaní hygienických potrieb (uteráka, žinky atď.) iného človeka
  • pri nosení syntetickej spodnej bielizne
  • po použití agresívneho pracieho prostriedku na spodnú bielizeň
  • po kúpaní v chlórovaných bazénoch
  • po lekárskych zákrokoch (po zavedení cievneho katétra a pod.)

Liečba a prevencia kvasinkových ochorení

Kvasinkové ochorenia sa liečia pomocou antifungálnych mastí, liekov na plesňové ochorenia, v niektorých prípadoch s pomocou antibiotík. Vždy je nutné liečbu konzultovať s lekárom, ktorý odporučí aplikáciu alebo presné dávkovanie. Vhodné je dbať na prevenciu, vyhýbať sa syntetickým materiálom pri spodnej bielizni alebo parfumovaným mydlám na intímne partie. Súčasne je vhodné používať pri pohlavnom styku kondóm a nepoužívať pri menštruácii tampóny. Nevyhnutná je úprava jedálnička s obmedzením príjmu sacharidov. Naopak existujú potraviny, ktoré zvýšia odolnosť proti množeniu kvasiniek, patria medzi ne predovšetkým:

  • kokosový olej
  • cesnak
  • jablkový ocot
  • zelenina (brokolica, karfiol, ružičkový kel, reďkovky, rukola, kapusta)
  • zázvor
  • olivový olej
  • korenie (klinček, škorica)
  • divoký losos
  • citrónová šťava
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.