Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Koho najviac ohrozuje čierny kašeľ?

reklama:
Koho najviac ohrozuje čierny kašeľ?
Ochorenie, na ktoré je očkované každé dieťa, v posledných dvoch rokoch na Slovensku stúpa. Čierny kašeľ zaznamenáva aj Česká republika, Rakúsko, Slovinsko a pobaltské krajiny. U nás panuje názor, že ochorenie sa vďaka očkovaniu už nevyskytuje. Najvyššia chorobnosť je vo veku 15 až 19 rokov, ďalej 5 až 9 rokov a 10 až 14 rokov.

Čierny kašeľ je na Slovensku od roku 1958. Deti sú dnes proti ochoreniu očkované. V šiestom roku života sa dieťaťu dáva tzv. posilňovacia dávka spolu s očkovaním proti záškrtu, tetanu a detskej obrne. Imunita pretrváva šesť až dvanásť rokov, po piatich rokoch ochranný efekt postupne klesá.

Očkovanie ale aj prekonanie ochorenia tak poskytuje len dočasnú ochranu. Imunita klesá a pokiaľ človek neabsolvuje preočkovanie, môže sa stať náchylnejším na ochorenie. Niektoré krajiny vidia riešenie v preočkovaní proti ochoreniu aj vo vyššom veku.Tieto dávky u adolescentov má napríklad Česká republika, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Taliansko a Luxembursko.

Čierny kašeľ je bakteriálne ochorenie, ktoré spôsobuje Bordetella pertussis. Toxíny, ktoré táto baktéria produkuje, sa dostávajú do krvného obehu a spôsobujú viaceré prejavy a podráždenia organizmu, typické pre čierny kašeľ. Bordetella je veľmi citlivá na vonkajšie prostredie a neprežíva dlho. Slnečné lúče ju dokážu zničiť za jednu hodinu, pri teplote 50 až 60 stupňov prežíva len 10 až 15 minút. Je to ochorenie, ktoré sa prenáša vzduchom. Šíri sa rýchlo, a to nielen v detských kolektívoch ale aj v kolektívoch adolescentov a dospelých ľudí. Inkubačná doba je 6 až 20 dní.

Príznaky pripomínajú nádchu s horúčkami a pokašliavaním. Po 5 až 10 dňoch horúčky ustúpia, no zmení sa kašeľ, ktorý je potom dráždivý, opakuje sa v záchvatoch a to aj v noci. Tie sú kŕčovité, chorý až nedokáže dýchať, nasleduje prudký nádych a opakuje sa kŕčovitý kašeľ. Tento záchvat sa skončí vykašliavaním alebo vracaním. Záchvatov môže byť v najhoršom štádiu aj viac. Štádium trvá dva týždne až mesiac, potom kašeľ odzneje. Toto ochorenie je nebezpečné u malých detí, ktoré nemajú úplne vyvinutý kašľací reflex. Záchvaty a problémy s dýchaním môžu u niektorých trvať aj po ochorení.

Epidémia čierneho kašľa trápila ľudí v 18. a 19. storočí. Pôvodcu choroby objavili v roku 1900 Belgičania Jules Bordet a Octavian Gengou. Po jednom z nich získala baktéria meno Bordetella pertussis.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.