Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Krach vzťahu sa dotýka aj najmenších: Ako môže nevera ovplyvniť život vášho dieťaťa?

reklama:
Krach vzťahu sa dotýka aj najmenších: Ako môže nevera ovplyvniť život vášho dieťaťa?

Škrípajúci vzťah dokáže zanechať veľké jazvy na krehkej duši dieťaťa. Rodičia si niekedy neuvedomujú, že dospelácke problémy nie sú len medzi nimi, ale bytostne sa dotýkajú aj ich ratolestí. Tí najmenší často vnímajú rozpory v rodine citlivejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a neraz si rodinné traumy z detstva nesú so sebou po celý život.

Je všeobecne známym faktom, že kompletná rodina je pre zdravé fungovanie a výchovu dieťaťa nesmierne dôležitá. Podľa nedávnej štúdie, na ktorú sa odvoláva portál brightside.me, však viac ako jedna tretina manželstiev priznáva neveru. Takýto krok ničí nielen rodinu, ale výrazne môže zasiahnuť aj psychologický vývoj dieťaťa. Ako sa vedia podpísať partnerské krivdy na tých najmenších?

Trpia pocitmi viny

To, že sa rodina rozpadá, si malé deti neraz zvyknú dávať za vinu, majú pocit, že tento stav samé zapríčinili. Je tomu tak preto, že ešte nie sú dostatočne emočne zrelé a nedokážu veci vnímať cez rovnakú optiku, ako dospelí. Okrem previnilosti sa rovnako u nich môže objaviť obava, že sú nehodné lásky, nakoľko sa aj medzi rodičmi akékoľvek hlbšie city vytratili. Tieto pocity sa stávajú pre deti normou a dosť často u nich zotrvávajú aj v neskoršom veku.

Foto: © Irreconcilable Differences / Warner Bros.

Stávajú sa neverníkmi v dospelosti

Rodičia zvyknú byť pre svoje ratolesti prvými a tými najdôležitejšími hrdinami. To, čo robí mama alebo otec, je preto vnímané dieťaťom ako niečo prirodzené a správne. Deti neváhajú ísť v šľapajách svojich dospelých vzorov, hoci si častokrát uvedomujú, že niektoré rozhodnutia nemusia byť tie najsprávnejšie. I neveru neraz vnímajú ako prijateľné správanie, aj keď vedia, že ním nie je. Podľa psychológov až 55% detí, v ktorých rodine došlo k podvádzaniu, sa tiež stalo v dospelosti nevernými.

Majú strach z opustenia

Pokiaľ bol jeden z partnerov neverný tomu druhému, dieťa to môže vnímať ako podvod voči celej rodine. Rodič, ktorému bolo ublížené a ktorý bol následne opustený, si v očiach svojho potomka takéto konanie ničím nezaslúžil. Preto v ľuďoch, ktorí zažijú takúto situáciu v detstve, pretrváva strach z opustenia aj počas vzťahov v dospelosti.

Musia sa vysporiadať so zradou

Zrada medzi rodičmi dokáže najmenších hlboko zasiahnuť. Špeciálna väzba, ktorú mali v rámci svojej rodiny zabezpečenú, bola prerušená, a tak sa do popredia dostáva neistota. Tá sa postupne prehlbuje a deti začnú spochybňovať aj tie pravdy, v ktoré dovtedy prirodzene verili. Hrozba, že už sa nebudú môcť spoliehať na rodinné zázemie, aké poznali, v nich zakorení aj celkovu neistotu v budúcnosť.

Foto: © What Maisie Knew / Millennium Entertainment

Čelia problémom s dôverou

Podľa štúdie, na ktorú sa odvoláva portál brightside.me, až 70% detí, ktoré zažili neveru vo vzťahu svojich rodičov, majú problém dôverovať svojej polovičke v dospelosti. Veria, že história sa zopakuje a budú tiež podvedení. Stávajú sa žiarlivými a neustále spochybnovanie ich partnera zvyčajne nevedie k ničomu dobrému. Väčšina ich vzťahov je tak odsúdená k zániku.

Neveria v lásku

Veľké percento detí z rozvedených rodín prestane uplne veriť v lásku. V mladom veku sa s rodičmi tak veľmi stotožnuju, že keď vyrastú, cítia sa vopred odsúdení na rovnaký scenár. Ich osobný a milostný život je tak poznačený mnohými zlyhaniami a neraz sa u nich rozvíja až deštruktívne správanie.

Foto: © Boyhood / Universal Pictures

Sú nútené vybrať si

Deti partnerov, medzi ktorými to už neklape, majú pocit, že si budú musieť medzi nimi vybrať. Nakolko dieťa miluje obidvoch rodičov rovnako, môže to u neho vyvolať pocit viny voči jednému z nich. Čo je dôležité v takýchto prípadoch, je snažiť sa najmenších uchrániť od takejto situácie. Obaja rodičia by sa mali počas odlúčenia správať úctivo jeden k druhému, aby sa zabránilo tomu, že ich ratolesti sa cítia vinné za niečo, čo nie je vôbec ich chybou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.