Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kráľovná medzi bylinkami: Táto bylinka vás zbaví stresu a úzkosti, ale má aj mnohé ďalšie využitie

reklama:
Kráľovná medzi bylinkami: Táto bylinka vás zbaví stresu a úzkosti, ale má aj mnohé ďalšie využitie

Užívanie liekov na upokojenie, ako sú benzodiazepíny so sedatívnymi a hypnotickými účinkami časom vedú k zhoršovaniu fyzického i duševného zdravia. V roku 2009 vedci zistili, že ich dlhodobé užívanie zvyšuje riziko rozvoja demencie a v niektorých prípadoch môže privodiť aj smrť. Odborníci preto odporúčajú, aby sa obmedzilo užívanie uvedených liekov a to hlavne u starších ľudí, ktorí majú vo všeobecnosti vyššie riziko vzniku demencie. Štúdia zistila, že ľudia nad 65 rokov, ktorí užívajú benzodiazepíny, majú až o 50 percent vyššie riziko rozvoja demencie počas nasledujúcich 15 rokov. Problémom týchto liekov je, že sa môžu v tele akumulovať a zvyšuje sa tak šanca predávkovania.

Bylinka proti stresu a úzkosti

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je pre tento účel oveľa lepší. Výskumníci z Univerzitnej nemocnice v Anglicku vykonali štúdiu, ktorá tento záver potvrdila. Ide o jednu z mála byliniek, ktorá dokáže človeku pomôcť v stavoch úzkosti, stresu a depresie. Ľudstvo používa ľubovník po celé tisícročia a to hlavne kvôli jej účinkom na úzkosť. V Nemecku napríklad lekári často predpisujú svojim pacientom práve túto bylinku namiesto farmaceutických liekov.

Ľubovník má okrem účinkov na psychiku tieto vlasnosti:

  • reguluje metabolizmus
  • je silne močopudný
  • má protizápalové účinky
  • prečisťuje a detoxikuje
  • stimuluje činnosť srdca
  • obnovuje a regeneruje nervové bunky

Hlavnou účinnou látkou ľubovníka bodkovaného je hypericín, ktorý výborne potláča príznaky depresie, ale aj iné poruchy nervového systému. Oproti bežným liekom má hlavnú výhodu v tom, že nemá na telo žiadne vedľajšie účinky.

Použitie ľubovníka bodkovaného

V ľudovej medicíne sa ľubovník používa často aj pri liečbe gastritídy (zápalu žalúdka), žalúdočných vredov, hnačky, ochoreniach pečene a žlčníka, srdcových zlyhaniach a problémoch s močovým mechúrom a obličkami.

Má však aj mnohé ďalšie využitie, o ktorých si teraz povieme trochu viac:

1) Pôsobí ako sedatívum pri bolestiach hlavy a nespavosti.

2) Obsahuje látku imanin, ktorá zastavuje množenie baktérií a dáva tejto rastlinke protizápalové a antiseptické vlastnosti.

3) Flavonoidy ľubovníka výborne pôsobia proti opuchnutým žilám.

4) Extrakty z ľubovníka sa dajú využiť pri liečbe artritídy a bolestí kĺbov, pretože účinne zmierňujú bolesti.

5) Je skvelý na liečbu rán a popálenín.

6) Možné je ho využiť aj pri liečbe hrdla a podráždených slizníc v ústnej dutine.

7) Mnohým ženám pomáha pri problémoch spojenými s menopauzou a tiež pri problémoch s bolestivou menštruáciou.

8) Ľubovník relaxuje a zlepšuje sekréciu žliaz s vnútornou sekréciou, stimuluje chuť do jedla a regeneruje tkanivá.

Ako užívať ľubovník bodkovaný

Túto bylinku môžete užívať vo forme čajov, odvarov, tinktúry alebo ako extrakty.Prírodná kozmetika, ktorá ho obsahuje, sa používa na čistenie mastnej pleti, proti akné, pórom a tiež na zvlhčovanie a vyživovanie pokožky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.