Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Krásna spálňa za zlomok ceny? Dá sa to!

reklama:
Krásna spálňa za zlomok ceny? Dá sa to!

Niekedy je to tak. Spálňa sa pri zariaďovaní domácnosti často dostáva až na druhú koľaj. Oveľa viac pozornosti venujeme obývačke, detskej izbe či kuchyni. Avšak práve spálňa, jej útulnosť a to, či vyhovuje nášmu vkusu, významne vplýva na to, ako sa doma budeme cítiť. Ako by sme si teda túto miestnosť mali zariadiť?

Oáza relaxu a odpočinku

Najdôležitejšou zásadou pri zariaďovaní spálne je, aby ste sa v nej vy aj váš partner cítili príjemne. Nábytok, použité farby, dekorácie a textil by mali vyhovovať vášmu vkusu. Značný vplyv na to, ako sa vám bude spať a relaxovať, má tiež množstvo nábytku v miestnosti. Spálňa by preto nemala byť priveľmi zaprataná. Stiesnený priestor s množstvom vecí pôsobí nepriaznivo na psychiku a v takom prostredí by ste sa nevedeli dostatočne uvoľniť.

Na kvalitu vášho odpočinku vplývajú aj iné faktory. Vyvarujte sa tomu, aby ste si v spálni vytvorili pracovňu alebo odkladali predmety, akým je napríklad doska na žehlenie. Tieto prvky pripomínajú povinnosti, od ktorých ste si do spálne prišli oddýchnuť. Ak je nutné, aby ste do spálne pracovňu umiestnili, dbajte o jej oddelenie od zvyšku miestnosti. Napríklad paravánom, za ktorým ju pred vaším zrakom skryjete.

Televízor v spálni: áno alebo nie?

Mnohým z nás sa so slovom relax spája pozeranie televízora. Televízor v spálni mnohí obhajujú pre pohodlie, ktoré predstavuje sledovanie programu priamo z postele počas choroby alebo voľného dňa, ktorý chcete stráviť leňošením. Aj keď je táto predstava naozaj lákavá, kým si televízor do spálne umiestnite, mali by ste zvážiť tiež negatíva tohto riešenia:

  • Televízor v spálni vplýva na kvalitu aj dĺžku spánku. Myseľ sa pred spaním nestihne upokojiť, čo môže spôsobiť problémy so zaspávaním alebo nočné budenie. Jeho prítomnosť navyše podporuje ponocovanie a odsúvanie času na spánok na neskôr.
  • Televízor v spálni môže priniesť negatívnu zmenu do intímneho života.
  • Vedci odporúčajú minimálne hodinu pred spaním vypnúť všetky obrazovky, ktoré vyžarujú modré svetlo
  • . To totiž na spánok nemá
  • dobrý vplyv.

Náš tip: Farby na steny, tapety, bytový textil, obliečky do spálne aj nábytok – to všetko spolu stojí nemalé peniaze. Aby ste ušetrili, využite pri nákupe zľavové kupóny. Práve tie vám umožnia zaplatiť menej tiež za dekorácie a doplnky do spálne.

Aký nábytok vybrať?

Najdôležitejším kusom zariadenia spálne je samozrejme posteľ. Konkrétny model vyberajte s ohľadom na dizajn a kvalitu prevedenia. Na výber máte mnoho modelov s úložným priestorom, bez neho alebo pohodlné boxspring postele. Pri nákupe nezabudnite zvoliť správnu tvrdosť matraca podľa vami preferovanej polohy spánku.

Ak vám priestor dovolí, do spálne si môžete vybrať tiež šatníkovú skriňu, komodu a policové zostavy. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí nedajú dopustiť na relax pri kvalitnej knihe a priestor vám to dovolí, vytvorte si tiež kútik na čítanie.

Náš tip: Nákup nábytku nemusí zaťažiť váš rozpočet natoľko, ako očakávate, ak využijete Asko zľavový kupón. V obchode nakúpite tiež bytový textil, svietidlá, dekorácie a doplnky do spálne a iných miestností.

A čo farby?

Ak sa vám páčia farebné steny, v spálni vynechajte dráždivé a výrazné odtiene a siahnite radšej po pastelových farbách. Najvhodnejšími sú zelená, mätová a modrá. Ak nepatria medzi vaše obľúbené, vyskúšajte jemnú koralovú, svetlosivú alebo azúrovú. Ste zástancom žltej? S trochou opatrnosti si ju môžete dovoliť aj v spálni. Postačí len použiť jej jemnejšie odtiene. Ponuka na trhu má tiež riešenie pre tých, ktorí preferujú tapety. Na výber máte z mnohých vzorov v prevedeniach vhodných pre každý štýl zariadenia miestnosti. (U/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.